środa, 17 listopada 2021

PODWIECZOREK #61- Knedle z jabłkami

Danie z kuchni austriackiej. Może spróbujecie?




Propozycja na deser, który można wykonać z dziećmi.

 750 g ziemniaków

150 g mąki

sól

1 jajko

1 kg jabłek 

200 g biszkoptów

3 łyżki masła 

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dodać jajko i mąkę. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki jabłek zawijać w ciasto, wrzucać do osolonej wrzącej wody. Woda powinna tylko lekko bulgotać. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.

200 g biszkoptów

3 łyżki masła 

Biszkopty pokruszyć i podsmażyć na rumiano na maśle. Jeszcze cieple knedle obtaczać w biszkoptach.

Podawać na ciepło. 

Pozdrawiamy!

karto_flana z chłopakami.

2 komentarze: