wtorek, 9 listopada 2021

PODWIECZOREK #60 - Pizzeriny i Pieczarkarze

 Dziś zapraszam na jeden z naszych ulubionych podwieczorków, a mianowicie Pizzerinki i Pieczarkarze! 

A wszystko na bazie ciasta drożdżowego, na które swój przepis zdradziłam Wam przy okazji cebularzy lubelskich i znajdziecie go tutaj klik

Mój mąż mówi, że kto raz spróbuje naszych smakołyków, ten będzie często do nich wracał, więc ja przekazując Wam te przepisy mam taką nadzieję!

Na Pizzeriny potrzebujecie:

Ciasto drożdżowe z powyższego przepisu

1 słoik sosu słodko - kwaśnego z ananasem

10 plastrów salami i szynki lub innej ulubionej wędliny 

20 dkg żółtego sera startego na tarce lub pokrojonego w cienkie paseczki

Z ciasta drożdżowego zróbcie wałek, podzielcie go na 10 równych części i z każdej zróbcie placek. Każdy placek posmarujcie sosem, połóżcie wędlinę i żółty ser. 

Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 25 min. do zarumienienia. Smacznego!

Na Pieczarkarze przygotujcie: 

Ciasto drożdżowe

20 dkg pokrojonych w kostkę pieczarek

2 małe cebule pokrojone w kostkę

sól, pieprz, masło klarowane

20 dkg starego żółtego sera

Pieczarki z cebulą podsmażcie na maśle klarowanym, doprawcie do smaku. Na placki z ciasta drożdżowego wykładajcie pieczarki i posypcie żółtym serem. Pieczcie w 180 st.C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu można polać keczupem i majonezem. 


Moja rodzina uwielbia takie podwieczorki, zarówno wspólnie przygotowywać jak i pałaszować! Liczę na to, że i Wam posmakuje! Pozdrawiam! 



 

2 komentarze:

  1. Apetycznie :)
    U mnie w domu królują drożdżowe cebulaczki, które ewoluowały do wersji bezcebulowej z wędliną i serem dla dzieci. Wersja dorosła ma cebulkę duszoną ze śmietaną oraz ulubioną wędlinę pod kolderką z roztopionego sera :)

    OdpowiedzUsuń