Witam Was w ten mrożny wieczorek.Wczoraj Nasz team KTM długo dyskutował na różne tematy aż w pewnym momencie padło słowo
LANGOSZ
Czy wiecie ,że LANGOSZ to przysmak bardzo często serwowany niedaleko ,bo na Czechach .
podzieliła się z Nami babcinym przepisem na ten przysmak .Aż ślinka mi ciekła na samą myśl o nim , więc jak dzieci usłyszały LANGOSZ no to nic innego mi nie pozostało jak go zrobić .
Ale żeby nie było ,że jesteśmy samolubne przy okazji pieczenia tego smakołyku zrobiłam z córką Toturial specjalnie dla Was ,żebyście i Wy mogły same spróbować tego Czeskiego przysmaku. Bo nie wszyscy maja tak blisko do Czech ,żeby mieć okazję sie tam wybrać i spróbować . Prawda :)
Gwarantujemy ,że naprawdę
WARTO !
PRZEPIS NA LANGOSZA
SKŁADNIKI:
1/2 KG.MĄKI
2 DKG.DROŻDŻY
1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
1 SZKLANKA MLEKA
1 ŁYŻECZKA CUKRU
WYKONANIE:
Z WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW ZAGNIEŚĆ CIASTO I ODSTAWIĆ
DO WYROŚNIĘCIA. NASTĘPNIE FORMOWAĆ KULE NA DŁONI I
ROZCIĄGAĆ JĄ W PALCACH NA BARDZO CIENKI PLACEK
(IM CIEŃSZY -TYM LEPSZY)
PLACEK KŁADZIEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ I PIECZEMY Z OBU
STRON NA LEKKO BRĄZOWY KOLOR
GOTOWY MOŻEMY JEŚĆ
- BEZ DODATKÓW
- Z SAMYM KETCHUPEM
- Z MAJONEZEM I KECHUPEM
- Z MAJONEZEM ,KETCHUPEM I STARTYM SEREM
LUB JAK KTO WOLI I JAK KTO LUBI -PRAKTYCZNIE MOŻNA
Z WSZYSTKIM
A żeby nie było nudno to tak wyglądało to u nas
PRZYGOTOWANIE CIASTA
FORMOWANIE
ROZCIĄGANIE
GRUBOŚĆ
W PRZYBLIŻENIU
PODCZAS PIECZENIA
JUŻ FAJNIE WYGLĄDA JEDNA STRONA
A TAK Z MAJONEZEM I SEREM -JA UWIELBIAM
NIESTETY MOJE ANIOŁKI SA BARDZIEJ WYMAGAJĄCE WIĘC
ZAŻYCZYŁY SOBIE JESZCZE BEKONIK
I PROSZĘ BARDZO LANGOSZ Z MAJONEZEM( NA CZECHACH PODAJĄ Z TATARSKĄ OMAĆKĄ )- STARTYM SEREM ŻÓŁTYM I SKWARECZKAMI
MNIAM PO PROSTU NIEBO W GĘBIE
DZIĘKUJEMY PAULINKO BABCI TWOJEJ ZA PRZEPIS UCAŁUJ JĄ OD NAS MAM NADZIEJE ,ŻE JESZCZE SIĘ NIE JEDNYM PRZEPISEM Z NAMI PODZIELI.
A WAM ŻYCZĘ SMACZNEGO I KONIECZNIE PODZIELCIE SIĘ Z NAMI W KOMENTARZACH , CZY SMACZNE BYŁY TE NASZE CZESKIE
******** LANGOSZE ********
zapisuję przepis do wypróbowania, bo na zdjęciach wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis- mój mąż uwielbia!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńa ja myślałam, że to węgierski specjał
OdpowiedzUsuńTak czy inaczej na pewno skorzystam z przepisu, bo syn uwielbia langosze
Pozdrawiam ciepło
ummmmm pycha
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, chyba się skusze i wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńLangosze swoje korzenie mają w kuchni węgierskiej. Na Węgrzech jadłam najpyszniejsze! Jednakże w Czechach, jak i na Słowacji są bardzo popularne. Dziękuję za świetny tutek :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńprzepis jest z pokolenia na pokolenie babci przekazało go jej mama wiec jest to od mojej prababci ... nastepne przepisy w krótce i na pewno bede się dzielic z wami :D
OdpowiedzUsuńW mojej okolicy często na różnych imprezach serwowany jest langosz. Na placek kładzie się różne surówki i do tego majonez ser itp.
OdpowiedzUsuńWlasnie zaczynam wyrabiac ciasto... Podziele sie z Wami moją oceną;-)
OdpowiedzUsuńSuper langosz może kiedyś spróbuję,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO tak! jadłam na Węgrzech lata temu... ale super że mi o tym przypomnieliście, nawet posiadałam gdzieś samodzielnie odtworzony z głowy przepis - i też wychodziły, chyba skuszę się na wypróbowanie tego!
OdpowiedzUsuń