sobota, 15 lutego 2014

Kotleciki z kaszy jaglanej

Wstyd się przyznać, ale KASZĘ JAGLANĄ poznałam stosunkowo niedawno...z domu jakoś nieszczególnie ją pamiętam, chociaż moja mama mi mówiła, że robiła...hmm może wtedy mnie jakoś nie zachwyciła.
Dla osób podobnych do mnie ;) czyli ODKRYWAJĄCYCH coś tak znanego na NOWO polecam jeden z wielu artykułów o kaszy jaglanej TU
Dziś podam Wam przepis na kotleciki z kaszy jaglanej...mogą stanowić osobny posiłek albo być dodatkiem do jakiegoś mięska i surówki...tak czy siak smakują świetnie...moja dwulatka nie wybrzydzała :) 
Oryginalny przepis TU...tam znajdziecie wersję na kotleciki bezglutenowe...u mnie przepis odrobinę zmodyfikowany:
KOTLECIKI z KASZY JAGLANEJ:
ok 1,5-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 duże jajo
sól, pieprz, oregano i majeranek do smaku
1 cebula, drobno posiekana i zeszklona na maśle
2-3 łyżki mąki
bułka tarta
olej do smażenia
w oryginalnym przepisie był ser żółty, ja wtedy pominęłam, bo nie miałam na stanie ;) w zamian tego dodałam skrojone 2 plastry swojskiej wędzonej szynki
Składniki połączyć, formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano. Smaczne z sosem czosnkowym czy jakim lubicie najbardziej :)


SMACZNEGO :)









tynka

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję! Kaszę jaglaną odkryłam jakiś czas temu, ale nie wiedziałam, że takie fajne kotleciki można zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis świetny, ja takie kotleciki robię z ryżu, do sosu pomidorowego, ale spróbuję z kaszy jaglanej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Justynko, gdybyś mnie karmiła, chyba szybko podwoiłabym swoją wagę, bo łakomczuch jestem, a Ty takie pyszności serwujesz...

    OdpowiedzUsuń