Może macie ochotę spróbować nieco odmiennych smakołyków, warzyw na słodko, a przy okazji przemycić pociechom nieco witaminek w bardziej atrakcyjnej postaci?
Zapraszam zatem dzisiaj na czekoladowy placek z cukinią.
Zapraszam zatem dzisiaj na czekoladowy placek z cukinią.
PRZEPIS
Na formę o średnicy 26 cm:
3 jajka
100 ml oleju
400 g młodej cukini
kilka kropel olejku waniliowego
150 g połamanej czekolady
50 g kakao
180 g cukru
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Następnie dobrze odcisnąć z nadmiaru soku na sicie. Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do
pieczenia. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej nieco wystudzić. Do masy jajecznej dodawać na przemian
mąkę i olej mieszając masę mikserem. Następnie dodać cukinię ciągle mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Przybrać w dowolny sposób - u mnie rozpuszczona czekolada mleczna, orzeszki pekan i kruszonka z czubka, który odcięłam z ciasta.
Przepis z: "Kuchnia" nr 9/2013
Przy okazji zachęcam WAS do wzięcia udziału w naszym kolorystycznym wyzwaniu, ten placek doskonale do niego pasuje.
Smacznego!
Smacznego!
Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Na pewno wypróbuje ten przepis;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam wspomnieć iż wykonałam pracę na wyzwanie :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń