...idealny do niedzielnego rosołu, prawda?
Robicie domowy makaron?
Dla mnie to smak i wspomnienie dzieciństwa. Moja Prababcia, Babcia a potem Mama robiły taki do niedzielnego rosołu.
Smak?
No sami wiecie...zupełnie inny niż kupny...
No sami wiecie...zupełnie inny niż kupny...
d o m o w y :)
Domowy makaron:
-3 kopiaste łyżki mąki pszennej
-1 jajo
Ciasto wyrabiamy nożem na stolnicy. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy podsypując lekko mąką, bardzo CIENKO...ciasto powinno być niemal przezroczyste. Odstawiamy do przeschnięcia, ja zwykle kładę na ściereczce, delikatnie oprószam mąką...kiedy lekko podeschnie płat ciasta zwijamy w rulon i kroimy bardzo cieniutko (albo jak kto lubi...u mnie w domu im cieniej tym lepiej...chociaż nie dosięgam nawet do pięt moim poprzedniczkom ;) które makaron robiły niczym maszynki ;P ) gotujemy we wrzątku, dość krótko, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, można lekko osolić. GOTOWE.
To co? Robicie dziś do rosołku swój makaron?
A jeśli nie teraz to może znajdzie się on na świątecznym obiedzie?
A jeśli nie teraz to może znajdzie się on na świątecznym obiedzie?
Smacznego :)
uwielbiam taki domowy makaron! Moja mama taki robi :)
OdpowiedzUsuńMój blog Ma i Bla
Ale mi narobiłaś apetytu :-) Czasem robimy domowy makaron ale dawno go nie było ... :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy domowy makaron!
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy bez chemii.
OdpowiedzUsuńZrobiłam - był pyszny i więcej gotowego nie kupię.
Usuń:)
Usuń