Dziś na propozycję podwieczorku proponujemy Wam ciasto gruszkowe.
Przepis znaleziony w czeluściach internetu jakiś czas temu:
Składniki:
gruszki - ok. 800 g
2 jajka
50 g masła
120 g mąki pszennej (może być też orkiszowa)
80 g cukru
sok z połówki cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego (polecam domowej roboty)
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym i dodajmy przestudzone masło, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę.
Dodajemy gruszki i mieszamy łyżką.
Przelewamy ciasto do niedużej foremki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (może być odrobinę dłużej).
W oryginalnym przepisie była jeszcze polewa z białej czekolady. Pominęłam ją gdyż wydało mi się, że i tak ciasto jest słodkie. Można też wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Lubię gruszki więc ciasto bym zajadał mniam :D
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń