Do Świąt Bożego Narodzenia zostało kilka dni. Chciałyśmy Was zainspirować wigilijnymi sałatkami, które goszczą na stołach w naszych domach i smakują wybornie. Może skusicie się jeszcze na wyprawę do sklepu, zakup potrzebnych składników i przygotowanie tych prostych sałatek dla waszych rodzin?
Sałatka śledziowa z kulinarnego notesu Agnieszki
Składniki:
50 dag solonych płatów śledziowych
30 dag kiszonych ogórków
70 dag ziemniaków
1 puszka zielonego groszku
4 jaja ugotowane na twardo
1 duża czerwona cebula
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, cukier, pieprz
Śledzie musimy wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie koniecznie trzeba zmienić wodę i ponownie pozostawiamy je na 2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy odsączony zielony groszek. Majonez łączymy z musztardą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, by ziemniaki się nie rozpadły. Doprawiamy do smaku.
karto_flana poleca:
Sałatkę królewską
Dla 4 osób
6 ziemniaków
3 jajka
2 jabłka
4 łyżki soku z cytryny
5 orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Wystudzić obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać , posiekać w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Połączyć jogurt, majonez, pozostały sok cytrynowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać. Posypać siekanym koperkiem.
Sałatkę buraczaną
Dla 4-6 osób:
4 buraki czerwone
2 kartofle
2 jabłka
2 kiszone ogórki
1 cebula
100 ml majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka chrzanu
sól, cukier, pieprz
Buraki i kartofle ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Kiszone ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku chrzanem, solą, cukrem i pieprzem.
Sałatkę z tuńczyka
Dla 4 osób
100 g sera feta
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
Pół główki kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy konserwowej
posiekana pietruszka
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Tuńczyka wyjąc z puszki i odsączyć z zalewy, podobnie kukurydzę. Ser feta pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku pieprzem i solą. Kapustę i kukurydzę wymieszać z sosem sałatkowym, ułożyć w salaterce. Na wierzch ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, a następnie kawałki fety. Posypać natką pietruszki.
Pozdrawiamy
Zespół KTM
Apetycznie się zrobiło :) Kusi mnie sałatka śledziowa Agnieszki :) Choć będę ją wtedy jadła całe święta, bo moi domownicy śledziem gardzą. Sałatkę z tuńczykiem robię, choć nie taką jak karto_flana.
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Agnieszko, ale mam tak samo, u mnie też domownicy za śledziem nie przepadają...
UsuńDziękuję za przepis na sałatkę buraczaną.:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJa też chyba zrobię sałatkę buraczaną;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Zrobiłam! Jest pyszna. Sama przed sobą schowałam do lodówki.
UsuńBardzo się cieszę :)
UsuńŚledziowa tez nie dla nas, u nas tradycyjnie warzywna sałatka z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, jajek, kukurydzy , kiszonych ogórków, jabłka i poru z majonezem do karpia, PYCHA!!!
OdpowiedzUsuń