piątek, 7 maja 2021

Podwieczorek #52 - Roll dogsy

 Witajcie! Dziś na podwieczorek chcę Wam zaproponować pyszną przekąskę, która na 100% zachwyci Waszych domowników, zwłaszcza tych najmłodszych. Będziemy robić drożdżowe Roll Dogsy!

W tym daniu możecie przemycić dzieciom różne warzywa, które skryją się za ich ulubionymi parówkami. Jest to przekąska na ciepło, którą robię też wtedy, kiedy w lodówce zalegają mi niezjedzone parówki, kawałek podsychającego żółtego sera, plasterki jakiejś wędliny czy warzywa, które szkoda wyrzucić. Wspaniały pomysł na ciekawy, a zarazem  oszczędny podwieczorek dla całej rodziny. Do przygotowania podwieczorku doliczcie sobie czas wyrastania ciasta drożdżowego! Ale obiecuję, że warto poczekać.

Do przygotowania tej przekąski potrzebujecie:

2 szkl.mąki

2 łyżki oleju

0,5 szkl. letniej wody

0,5 szkl. ciepłego mleka

5 dkg drożdży

1 łyżeczkę cukru

szczyptę soli

 opakowanie parówek (6 szt.)

20 dkg żółtego sera w kawałku

wędlinę w plastrach (jaką lubicie), warzywa, które lubicie wy lub dzieci np. szpinak, papryka, cebula, pieczarki,

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę (jeśli dzieci nie lubią to im nie kładźcie)

oregano (opcjonalnie)

Jajko do smarowania i czarnuszka do posypania

1. Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wodę i zagnieść ciasto. Odstawić aż podwoi swoją objętość. 

 2. Z ciasta przygotować gruby wałek, podzielić go na kilka równych części. Z każdej części rozwałkować placek i podzielić go na pół.

  3. Na każdym placku rozłożyć parówkę, plaster wędliny, warzywa, ser, czosnek, posypać oregano. Zwinąć i skleić dokładnie brzegi.

4. Posmarować jajkiem i posypać czarnuszką.  Piec ok.25 min. w 180 st.C

Z tych składników wyjdzie Wam 6 dużych lub 12 mniejszych roll dogsów, jeśli podzielicie parówki na pół. Gdy zostanie ciasta po prostu dołóżcie innych składników.
Podawać z sosem czosnkowym (chociaż moje dzieciaki wolą z keczupem).

sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego!

 
Jeśli spodobał się Wam nasz przepis, albo go wykorzystacie, to koniecznie dajcie nam znać w komentarzu jak smakowało. Pozdrawiam!
 

 

 

5 komentarzy:

  1. Jasne ze sie podoba! Musze spróbować zrobic.... akurat poza czarnuszka wszystko mam ( moze byc sezam zamiast ?)wiec moze jutro?!🙃 dzieki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka mogłaby jeść wyłącznie ser i parówki, no i ketchup - dzięki za pomysł jak mogę to podać w innej niż zazwyczaj formie! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń