Uff! Jak gorąco. To juz lipiec i pełnia lata. Czy komuś chce się stać teraz przy kuchni i gotować? Nam z zespołu Klubu Twórczych Mam jakoś nie za bardzo. Dlatego mamy dla was tym razem propozycje dań które nie wymagają gotowania: A więc chłodniki, ciasta prosto z lodówki, orzeźwiające koktajle, desery, sałatki i oczywiście lody!
karto_flana zaprasza na chlodnik polski z czerwonymi burakami i kiszonymi ogórkami. Smakuje z chlebem, a także z wybornie z młodymi ziemniaczkami.
Dla 4 osób:
200 g czerwonych buraków
200 ml wody spod kiszonych ogórków
ok. 1l kwaśnej śmietany ( z powodzeniem połowę zastąpiłam jogurtem naturalnym)
100 g gotowanego mięsa cielęcego (wzięłam mięso z kurczaka)
2 ogórki kiszone
1 świeży ogórek
2 jajka na twardo
sól, pieprz
szczypiorek, koperek
Buraki wysszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrac i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać wodę od ogórków, śmietanę, pokrojone w kosteczkę mięso, pokrojone w kostkę ogórki (świeże wcześniej obrać) i posiekane jajka. Przyprawiuć sola i pierzem, wymeisząc. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
A moze macie ochote na letnia salatke z makaronem ryżowym i karamelizowanymi orzechami włoskimi- starczy za cały obiad!
Dla 4 osób:
150 g luskanych orzechów włoskich
75 g cukru
2 łodygi pora
4 gruszki
400 g makaronu ryżowego
sol, pieprz
2 łyżki masla
3 łyżki octu ryżowego
Cukier wysypać na suchą patelnię i skaramelizować ciągle mieszajac (poczekać, aż się rozpuści) Orzechy posiekać i włożyć na patelnię, wymieszać. Wyłożyć na rozłożony na blacie papier do pieczenia i odczekać do wystygnięcia, nasęepnie połamać na kawałki.
Pory oczyscić i pokroić w krążki. Gruszki obrać, pokroić na ósemki, wyjać gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Makaron przygotować wg. opisu na opakowaniu (wystarczy zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i odcedzić).
Masło rozgrzać na patelni, włoćyc pora i gruszki i podsmażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wlać ocet, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Przełożyż do salaterki, posypaż orzechami i natychmiast podawać jeszcze na ciepło.
Dla 4 osób:
600 g flietow z ryby morskiej
2 łyżki masla
100 ml białego wina wytrawnego
sól, pieprz
cytryna
1 łyżka kaparów
sałata (u mnie rzymska, ale może byc mieszana)
2 cebule
po pęczku rzodkiewek i szczypiorku
1 marchew
śmietana, olej
Filety opłukać osuszyć i podzielić na 4 porcje. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyc ryby. Wlać wino i dodać kapary, skropic sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wino całkowicie wyparuje. Trzymac w cieple.
Sałątę umyć, osuszyć i porwac na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Szczypiorek umyć i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszac w misce. 200 ml smietany wymieszać z łyżkami oleju i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę rozdzielić na talerze, na wierzchu układac rybę i polac sosem
Na deser lody jagodowe, uhmmm :)
dla 10 osób:
750 ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki płynnego miodu
250 ml śmietamy kremowki,
2 łyżki cukru waniliowego
400 ml jagód
Schłodzona smietane ubić na sztywno wraz zcukrem waniliowym. Jogurt zmiksować z miodem. Jagody zmiksować blenderem. Wszystkie składniki delikatnie polączyć i przelożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić przez kilka godzin, na poczatku mieszac łyżka raz na pół godziny.
Monika zaprasza na deser z nasionami chia.
puszka mleka kokosowego 400 ml,
100 ml mleka
4 łyżki nasion chia,
cukier waniliowy
dowolne owoce
Do mleka kokosowego wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką dodając chia i cukier waniliowy. Następnie przelewamy do pucharków na lody lub wysokich kieliszków i wstawiamy do lodówki,aż masa zrobi się "budyniowa" i zastygnie. Na wierch układamy dowolne owoce i delektujemy się zdrowym i pysznym deserem.
W jej domu przyrządza się też lody w plastikowych pojemniczkach.
tynka przygotowała nieco deserów na zimno:
Sezon na arbuzy w pełni...
1 opakowanie galaretki z pianką (przygotować według opisu na opakowaniu), wylać do okrągłej miseczki, schłodzić;
100ml śmietanki 30% ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru
Arbuza pokroić w drobną kosteczkę
mięta i kwiaty np.ogórecznika do ozdoby
KOKTAJL, najukochańszy DESER w lecie...
dowolne owoce, tu truskawki
kefir lub maślanka
ZBLENDOWAĆ, schłodzić...cieszyć się smakiem lata :)
Deser inspirowany kolorami lawendy (odsyłam do LAWENDOWEGO WPISU :) TU<KLIK>)
Kokosowe chia z truskawkami.
Sezon truskawkowy na finiszu, ale truskawki zamrożone więc takim deserem będziemy sobie uprzyjemniać chwile nawet i później :)
szklanka mleka plus 4 łyżki wiórków kokosowych plus 4 łyżki nasion chia
2 szklanki truskawek
1 jogurt naturalny
1 galaretka truskawkowa (przyrządzić według opisu na opakowaniu)
Truskawki zblendować, 1/3 truskawek wymieszać z jogurtem. Chia połączyć z mlekiem i kokosem, odstawić do zgęstnienia, od czasu do czasu zamieszać. Do pucharków rozlać galaretkę, schłodzić, rozłożyć porcję chia, truskawki i tak warstwami, na koniec warstwa truskawek z jogurtem.
Andruty z czekoladowym nadzieniem, czyli wspomnienie dzieciństwa:
paczka andrutów
2-2,5 szklanki mleka w proszku
1 margaryna
1 gorzka czekolada
2 łyżki kakao ciemnego
1 szklanka (lub mniej) cukru
mała paczka herbatników
garść rodzynek
Margarynę rozpuścić z cukrem, czekoladą, kakao. Dodać mleko w proszku, energicznie rozmieszać, dodać rodzynki i pokruszone herbatniki.
Masą przełożyć 2 blaty andrutów. Zostawić do przestudzenia.
Brzoskwiniowe a'la tiramisu
duże opakowanie biszkoptów podłużnych
opakowanie serka mascarpone
szklanka śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
pół filiżanki kawy do nasączania biszkoptów (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka cukru)
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie z puszki odsączyć, zblendować, galaretkę wymieszać z 300 ml wody...ostudzoną lekko dodać do brzoskwiń. Śmietankę ubić, dodać cukier i mascarpone.
W naczyniu/blaszce układać warstwami: biszkopty nasączone kawą, krem z mascarpone, brzoskwinie z galaretką etc.
Schłodzić.
Pyszna improwizacja nam wyszła :)
Kolejny koktajl...
maślanka
truskawki
banan
3-4 daktyle
Składniki zblendować :)
karto_flana zaprasza na chlodnik polski z czerwonymi burakami i kiszonymi ogórkami. Smakuje z chlebem, a także z wybornie z młodymi ziemniaczkami.
200 g czerwonych buraków
200 ml wody spod kiszonych ogórków
ok. 1l kwaśnej śmietany ( z powodzeniem połowę zastąpiłam jogurtem naturalnym)
100 g gotowanego mięsa cielęcego (wzięłam mięso z kurczaka)
2 ogórki kiszone
1 świeży ogórek
2 jajka na twardo
sól, pieprz
szczypiorek, koperek
Buraki wysszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrac i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać wodę od ogórków, śmietanę, pokrojone w kosteczkę mięso, pokrojone w kostkę ogórki (świeże wcześniej obrać) i posiekane jajka. Przyprawiuć sola i pierzem, wymeisząc. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
A moze macie ochote na letnia salatke z makaronem ryżowym i karamelizowanymi orzechami włoskimi- starczy za cały obiad!
150 g luskanych orzechów włoskich
75 g cukru
2 łodygi pora
4 gruszki
400 g makaronu ryżowego
sol, pieprz
2 łyżki masla
3 łyżki octu ryżowego
Cukier wysypać na suchą patelnię i skaramelizować ciągle mieszajac (poczekać, aż się rozpuści) Orzechy posiekać i włożyć na patelnię, wymieszać. Wyłożyć na rozłożony na blacie papier do pieczenia i odczekać do wystygnięcia, nasęepnie połamać na kawałki.
Pory oczyscić i pokroić w krążki. Gruszki obrać, pokroić na ósemki, wyjać gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Makaron przygotować wg. opisu na opakowaniu (wystarczy zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i odcedzić).
Masło rozgrzać na patelni, włoćyc pora i gruszki i podsmażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wlać ocet, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Przełożyż do salaterki, posypaż orzechami i natychmiast podawać jeszcze na ciepło.
Albo rybę na sałacie? Taki lekki letni obiad?
600 g flietow z ryby morskiej
2 łyżki masla
100 ml białego wina wytrawnego
sól, pieprz
cytryna
1 łyżka kaparów
sałata (u mnie rzymska, ale może byc mieszana)
2 cebule
po pęczku rzodkiewek i szczypiorku
1 marchew
śmietana, olej
Filety opłukać osuszyć i podzielić na 4 porcje. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyc ryby. Wlać wino i dodać kapary, skropic sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wino całkowicie wyparuje. Trzymac w cieple.
Sałątę umyć, osuszyć i porwac na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Szczypiorek umyć i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszac w misce. 200 ml smietany wymieszać z łyżkami oleju i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę rozdzielić na talerze, na wierzchu układac rybę i polac sosem
Na deser lody jagodowe, uhmmm :)
750 ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki płynnego miodu
250 ml śmietamy kremowki,
2 łyżki cukru waniliowego
400 ml jagód
Schłodzona smietane ubić na sztywno wraz zcukrem waniliowym. Jogurt zmiksować z miodem. Jagody zmiksować blenderem. Wszystkie składniki delikatnie polączyć i przelożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić przez kilka godzin, na poczatku mieszac łyżka raz na pół godziny.
a także jagodowy sernik na zimno
Na małą foremkę o średnicy 20 cm:
100 g herbatnikow z ząbkami
100 g masła
50 g posiekanych migdałów
sok z półowy cytryny
400 g kremowego serka
150 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany kremowej
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 płatów zelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
300 g jagód
2 łyżki cukru
Żelatyne namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniala. W jednej misce 5 płatów a w innej tylko jeden (podobnie poostępujemy z żelatyną w proszku) Herbatniki pokruszyć na miałki proszek np. w misce. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami i migdałami, masę przełożyć do naoliwionej foremki. Śmietne ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Serek wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem na gładką masę. Kilka łyżek ogrzać, ale nie gotować i wymieszać z odcisniętymi 5cioma platami żelatyny lub żelatyną w proszku, szybko wymieszać z pozostała masą serową, dodac bitą smietane i wymieszac. Przełożyć do foremki i wygładzic, odstawić do lodówki. Jagody umyć i zmiksować z dwoma łyżkami cukr., Kilka łyżek ogrzac nie gotując i wymieszać z odcisnietym jednym platem żelatyny. Przełożyć do pozostałych jagód i szybko wymieszać. Posmarowac wierzch sernika. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Monika zaprasza na deser z nasionami chia.
puszka mleka kokosowego 400 ml,
100 ml mleka
4 łyżki nasion chia,
cukier waniliowy
dowolne owoce
Do mleka kokosowego wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką dodając chia i cukier waniliowy. Następnie przelewamy do pucharków na lody lub wysokich kieliszków i wstawiamy do lodówki,aż masa zrobi się "budyniowa" i zastygnie. Na wierch układamy dowolne owoce i delektujemy się zdrowym i pysznym deserem.
W jej domu przyrządza się też lody w plastikowych pojemniczkach.
tynka przygotowała nieco deserów na zimno:
1 opakowanie galaretki z pianką (przygotować według opisu na opakowaniu), wylać do okrągłej miseczki, schłodzić;
100ml śmietanki 30% ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru
Arbuza pokroić w drobną kosteczkę
mięta i kwiaty np.ogórecznika do ozdoby
KOKTAJL, najukochańszy DESER w lecie...
dowolne owoce, tu truskawki
kefir lub maślanka
ZBLENDOWAĆ, schłodzić...cieszyć się smakiem lata :)
Deser inspirowany kolorami lawendy (odsyłam do LAWENDOWEGO WPISU :) TU<KLIK>)
Do śniadania idealny sok ze świeżo wyciśniętych cytrusów:
Kokosowe chia z truskawkami.
Sezon truskawkowy na finiszu, ale truskawki zamrożone więc takim deserem będziemy sobie uprzyjemniać chwile nawet i później :)
szklanka mleka plus 4 łyżki wiórków kokosowych plus 4 łyżki nasion chia
2 szklanki truskawek
1 jogurt naturalny
1 galaretka truskawkowa (przyrządzić według opisu na opakowaniu)
Truskawki zblendować, 1/3 truskawek wymieszać z jogurtem. Chia połączyć z mlekiem i kokosem, odstawić do zgęstnienia, od czasu do czasu zamieszać. Do pucharków rozlać galaretkę, schłodzić, rozłożyć porcję chia, truskawki i tak warstwami, na koniec warstwa truskawek z jogurtem.
Andruty z czekoladowym nadzieniem, czyli wspomnienie dzieciństwa:
paczka andrutów
2-2,5 szklanki mleka w proszku
1 margaryna
1 gorzka czekolada
2 łyżki kakao ciemnego
1 szklanka (lub mniej) cukru
mała paczka herbatników
garść rodzynek
Margarynę rozpuścić z cukrem, czekoladą, kakao. Dodać mleko w proszku, energicznie rozmieszać, dodać rodzynki i pokruszone herbatniki.
Masą przełożyć 2 blaty andrutów. Zostawić do przestudzenia.
Brzoskwiniowe a'la tiramisu
duże opakowanie biszkoptów podłużnych
opakowanie serka mascarpone
szklanka śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
pół filiżanki kawy do nasączania biszkoptów (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka cukru)
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie z puszki odsączyć, zblendować, galaretkę wymieszać z 300 ml wody...ostudzoną lekko dodać do brzoskwiń. Śmietankę ubić, dodać cukier i mascarpone.
W naczyniu/blaszce układać warstwami: biszkopty nasączone kawą, krem z mascarpone, brzoskwinie z galaretką etc.
Schłodzić.
Pyszna improwizacja nam wyszła :)
Kolejny koktajl...
maślanka
truskawki
banan
3-4 daktyle
Składniki zblendować :)
Smacznego życzy wam
Zespół
Pięknie u Ciebie. Zapraszam tez do mnie. Dorota http://sielskachata.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają Twoje desery owocowe. Ja jestem jednak zwolenniczką deserów czekoladowych, myślę że są bardzo uniwersalne bo każdy lubi czekoladę. Często korzystam z inspiracji na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ bo można tam znaleźć ciekawych przepisów i porad.
OdpowiedzUsuń