Witajcie!
Na początku zapraszamy do krótkiego podsumowania letniego wspólnego pieczenia. Zaproponowałyśmy Wam przygotowanie sernika na zimno.
Miło,ze dołączyły do nas dwie osoby:
Oto sernik Agnieszki.
A teraz zapraszamy do domowego gotowania u progu jesieni.
Właśnie teraz w ogrodach i na straganach pysznią się największe skarby późnego lata i wczesnej jesieni: ziemniaki, papryka, buraki, śliwki, mirabelki, renklody, jabłka i gruszki, winogrona, maliny, orzechy laskowe i włoskie, figi, pigwy, pomidory, dynie, bakłażany... Aż chce się wyczarować z tych darów coś pysznego. Tak własnie zrobiły dziewczyny z naszego zespołu.
Oto co proponuje karto_flana.
Wołowina w warzywach
Dla 4 osób:
300 g rostbefu wołowego
2 cebule
2 pomidory
3-5 listków bazylii
1 por
1 papryka czerwona lub żółta
2 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
kieliszek (0,2 l) czerwonego wytrwnego wina
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w plasterki, obrane ze skórki pomidory w ósemki. Paprykę pokroić w paski. Por pokroić w krążki. Zrumienić mięso na oleju, wyjąć, przełożyć do rondla. Na pozostałym oleju usmażyć cebule i pora. Pod koniec smażenia dodać pomidory, polać sosem sojowym, dodać pozostałe warzywa i bazylię porwaną na kawałki, podsmażyć chwile. Zalać winem. Dodać przecier pomidorowy. Dodać do mięsa, gotować kilka minut. Przed podaniem można posypać zieleniną - u mnie liście lubczyku.
dorsz w pomidorach
Dla 4 osób:
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
3 drobno posiekane ząbki czosnku
4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
2 łyżki stołowe posiekanych kaparów
800 g filetów ze świeżego dorsza (z braku można wziąć mrożonego)
sól
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć przez 10 minut cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć jeszcze kolejne 5 minut. Dodać kapary i smażyć jeszcze 5 minut. Opłukać filety i oczyścić papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki 8cm. Doprawić do smaku solą i dodać do sosu pomidorowego. Dusic na niewielkim ogniu przez 10 minut, następnie podawać.
Jabłecznik z tartymi jabłkami i kremową polewą
Na forme o srednicy 24 cm:
1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
115 g masła
225 g cukru
5 jajek
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml śmietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
3 lyzki dzemu morelowego
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, wymieszać z sokiem cytrynowym. 100 g masła ubić ze skórką cytrynową i 150 g cukru na puszystą masę. Dodać 2 jajka ciągle ubijając. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 50 ml śmietany. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Na ciasto wyłożyć jabłka.
3 jajka ubić z cukrem waniliowym, 50 g cukru i 75 ml śmietany. Polewą zalać jabłka na wierzchu ciasta. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut.
Na formę o średnicy 24 cm:
275 g gotowego ciasta francuskiego
nadzienie:
450 g dyni hokkaido
110 g brązowego cukru
150 ml mleka skondensowanego
2 łyżeczki cynamonu
po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru i mielonych goździków
2 jajka
kruszonka:
40 g posiekanych orzechów włoskich
50 g brązowego cukru
40 g mąki
3 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki cynamonu
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim, formując wysoki brzeg, następnie wstawić do lodówki. Dynię pokroić, wyjąć pestki, obrać, pokroić na kawałki, podlać niewielką ilością wody, następnie dusić do miękkości ok. 20 minut, zmiksować i ostudzić. Puree z dyni wymieszać z jajkami, mlekiem, cukrem i przyprawami. Składniki kruszonki wymieszać widelcem. Nadzienie wylać na przygotowany spód, wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, następnie posypać kruszonką i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem całkowicie wystudzić.
tynka poleca
Sernik z malinami
Spód:
pół kostki masła/margaryny, 2 łyżki cukru i mąki ile zabierze
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
szklanka cukru pudru
3 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Ciasto na spód schłodzić. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Palcami docisnąć by było równomiernie rozprowadzone. Ciasto można podpiec 10-15 minut w temp. ok 180st.C. Po lekkim ostudzeniu wylać na nie masę serową i piec ok.50-60 minut. Po upieczeniu sernik może zostać w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na wierzch wykorzystałam maliny jakie zostały mi po zrobieniu soku. Ale można użyć świeżych. 2 galaretki o smaku malinowym rozpuściłam 400 ml wody i dodałam ok 1,5 szklanki roztartych owoców. Gdy sernik się przestudził polałam tężejącą galaretką z owocami.
Kartacze (z mięsem, cukinią i papryką)
Przepis, który był dla mnie inspiracją znalazłam TU<klik>
Natomiast zmodyfikowałam go nieco.
Masa ziemniaczana: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte, ziemniaki surowe (starte na drobnych oczkach jak na placki ziemniaczane, dobrze odciśnięte przez tetrę) w proporcji 1:1, jajko, sól, dodatkowo skrobia ziemniaczana, do uzyskania gładkiej plastycznej masy.
Farsz: mięso mielone, papryka i cukinia (starta na grubych oczkach) oraz cebula...wszystko podduszone na odrobinie oleju, doprawione suszonym oregano, domową vegetą oraz sosem sojowym i startym ząbkiem czosnku.
Do okrasy: zeszklona cebulka.
Składniki na masę ziemniaczaną mieszamy, formujemy placki wielkości dłoni, nakładamy farsz, zlepiamy, nadając "klusce" nieco podłużny wrzecionowaty kształt. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 20 minut.
Wyciągamy łyżką cedzakową. Moje podałam z warzywami (ogórek kiszony, pomidory i papryka) oraz zeszkloną cebulką, ale mężowi smakowały także z sosem pomidorowym, który został mi z poprzedniego dnia (pomidory duszone tak długo aż się rozgotują, blenduję, doprawiam cukrem, solą, octem, oraz pokrojonymi świeżymi listkami bazylii)
Bakłażany po kaszubsku
W zeszłym roku, gdy przepis ten pojawił się tuż przed świętami Bożego Narodzenia (na stronie Jadłonomia <klik>) nie mogłam nigdzie dostać w sklepie bakłażanów. Więc teraz gdy czas bakłażana nastał, zrobiłam. Są pyszne! O ile ktoś lubi korzenno-słodki smak :)
Surówka z brukwi:
3 średniej wielkości brukwie
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka majonezu
sól, cukier i sok z cytryny do smaku
posiekana natka pietruszki
Brukiew obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać natkę, przyprawy, majonez i śmietanę, wymieszać...zajadać ze smakiem.
Kotlety z czasznicy
Czasznica <klik> pojawiła się u nas w tym roku wyjątkowo późno. Mąż swoje ulubione "kotlety" z tego grzyba zwykle jadł już na przełomie lipca i sierpnia. Tym razem znaleźliśmy ją dopiero na początku września.
Czasznicę oczyścić, pokroić w plastry i dalej robić a'la kotlety schabowe w panierce, smażyć, podać z ulubionymi dodatkami.
W smaku to bardzo łagodny grzyb, o delikatnym i soczystym po usmażeniu miąższu.
Etoile uwielbia kuchnię z dodatkiem darów jesieni
Pieczone kartofelki do obiadu
Sałatka warzywna
Każdy w domu ma na nią swój przepis: ugotowane w mundurkach warzywa (ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki), kukurydza, groszek, ogórki kiszone, kwaśne jabłko, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, majonez.
Na początku zapraszamy do krótkiego podsumowania letniego wspólnego pieczenia. Zaproponowałyśmy Wam przygotowanie sernika na zimno.
Miło,ze dołączyły do nas dwie osoby:
Oto sernik Agnieszki.
i seniczki Majaleny
Dziękujemy pięknie za dołączenie do naszej zabawy! :)
Jednocześnie chcemy poinformować, że postanowiłyśmy nie kontynuować tej zabawy. Zainteresowanych gotowaniem i pieczeniem zapraszamy do naszych cykli: "Sezonowe mamy" a także "Podwieczorek".
Pamiętajcie, że również w naszych wyzwaniach (informacje o aktualnie trwających na pasku bocznym) mogą brać udział kulinarne dzieła :)
Właśnie teraz w ogrodach i na straganach pysznią się największe skarby późnego lata i wczesnej jesieni: ziemniaki, papryka, buraki, śliwki, mirabelki, renklody, jabłka i gruszki, winogrona, maliny, orzechy laskowe i włoskie, figi, pigwy, pomidory, dynie, bakłażany... Aż chce się wyczarować z tych darów coś pysznego. Tak własnie zrobiły dziewczyny z naszego zespołu.
Oto co proponuje karto_flana.
Wołowina w warzywach
Dla 4 osób:
300 g rostbefu wołowego
2 cebule
2 pomidory
3-5 listków bazylii
1 por
1 papryka czerwona lub żółta
2 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
kieliszek (0,2 l) czerwonego wytrwnego wina
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w plasterki, obrane ze skórki pomidory w ósemki. Paprykę pokroić w paski. Por pokroić w krążki. Zrumienić mięso na oleju, wyjąć, przełożyć do rondla. Na pozostałym oleju usmażyć cebule i pora. Pod koniec smażenia dodać pomidory, polać sosem sojowym, dodać pozostałe warzywa i bazylię porwaną na kawałki, podsmażyć chwile. Zalać winem. Dodać przecier pomidorowy. Dodać do mięsa, gotować kilka minut. Przed podaniem można posypać zieleniną - u mnie liście lubczyku.
dorsz w pomidorach
Dla 4 osób:
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
3 drobno posiekane ząbki czosnku
4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
2 łyżki stołowe posiekanych kaparów
800 g filetów ze świeżego dorsza (z braku można wziąć mrożonego)
sól
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć przez 10 minut cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć jeszcze kolejne 5 minut. Dodać kapary i smażyć jeszcze 5 minut. Opłukać filety i oczyścić papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki 8cm. Doprawić do smaku solą i dodać do sosu pomidorowego. Dusic na niewielkim ogniu przez 10 minut, następnie podawać.
Jabłecznik z tartymi jabłkami i kremową polewą
Na forme o srednicy 24 cm:
1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
115 g masła
225 g cukru
5 jajek
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml śmietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
3 lyzki dzemu morelowego
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, wymieszać z sokiem cytrynowym. 100 g masła ubić ze skórką cytrynową i 150 g cukru na puszystą masę. Dodać 2 jajka ciągle ubijając. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 50 ml śmietany. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Na ciasto wyłożyć jabłka.
3 jajka ubić z cukrem waniliowym, 50 g cukru i 75 ml śmietany. Polewą zalać jabłka na wierzchu ciasta. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut.
Placek z nadzieniem dyniowym i orzechową kruszonką
275 g gotowego ciasta francuskiego
nadzienie:
450 g dyni hokkaido
110 g brązowego cukru
150 ml mleka skondensowanego
2 łyżeczki cynamonu
po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru i mielonych goździków
2 jajka
kruszonka:
40 g posiekanych orzechów włoskich
50 g brązowego cukru
40 g mąki
3 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki cynamonu
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim, formując wysoki brzeg, następnie wstawić do lodówki. Dynię pokroić, wyjąć pestki, obrać, pokroić na kawałki, podlać niewielką ilością wody, następnie dusić do miękkości ok. 20 minut, zmiksować i ostudzić. Puree z dyni wymieszać z jajkami, mlekiem, cukrem i przyprawami. Składniki kruszonki wymieszać widelcem. Nadzienie wylać na przygotowany spód, wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, następnie posypać kruszonką i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem całkowicie wystudzić.
tynka poleca
Sernik z malinami
Spód:
pół kostki masła/margaryny, 2 łyżki cukru i mąki ile zabierze
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
szklanka cukru pudru
3 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Ciasto na spód schłodzić. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Palcami docisnąć by było równomiernie rozprowadzone. Ciasto można podpiec 10-15 minut w temp. ok 180st.C. Po lekkim ostudzeniu wylać na nie masę serową i piec ok.50-60 minut. Po upieczeniu sernik może zostać w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na wierzch wykorzystałam maliny jakie zostały mi po zrobieniu soku. Ale można użyć świeżych. 2 galaretki o smaku malinowym rozpuściłam 400 ml wody i dodałam ok 1,5 szklanki roztartych owoców. Gdy sernik się przestudził polałam tężejącą galaretką z owocami.
Kartacze (z mięsem, cukinią i papryką)
Przepis, który był dla mnie inspiracją znalazłam TU<klik>
Natomiast zmodyfikowałam go nieco.
Masa ziemniaczana: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte, ziemniaki surowe (starte na drobnych oczkach jak na placki ziemniaczane, dobrze odciśnięte przez tetrę) w proporcji 1:1, jajko, sól, dodatkowo skrobia ziemniaczana, do uzyskania gładkiej plastycznej masy.
Farsz: mięso mielone, papryka i cukinia (starta na grubych oczkach) oraz cebula...wszystko podduszone na odrobinie oleju, doprawione suszonym oregano, domową vegetą oraz sosem sojowym i startym ząbkiem czosnku.
Do okrasy: zeszklona cebulka.
Składniki na masę ziemniaczaną mieszamy, formujemy placki wielkości dłoni, nakładamy farsz, zlepiamy, nadając "klusce" nieco podłużny wrzecionowaty kształt. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 20 minut.
Wyciągamy łyżką cedzakową. Moje podałam z warzywami (ogórek kiszony, pomidory i papryka) oraz zeszkloną cebulką, ale mężowi smakowały także z sosem pomidorowym, który został mi z poprzedniego dnia (pomidory duszone tak długo aż się rozgotują, blenduję, doprawiam cukrem, solą, octem, oraz pokrojonymi świeżymi listkami bazylii)
Bakłażany po kaszubsku
W zeszłym roku, gdy przepis ten pojawił się tuż przed świętami Bożego Narodzenia (na stronie Jadłonomia <klik>) nie mogłam nigdzie dostać w sklepie bakłażanów. Więc teraz gdy czas bakłażana nastał, zrobiłam. Są pyszne! O ile ktoś lubi korzenno-słodki smak :)
Surówka z brukwi:
3 średniej wielkości brukwie
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka majonezu
sól, cukier i sok z cytryny do smaku
posiekana natka pietruszki
Brukiew obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać natkę, przyprawy, majonez i śmietanę, wymieszać...zajadać ze smakiem.
Kotlety z czasznicy
Czasznica <klik> pojawiła się u nas w tym roku wyjątkowo późno. Mąż swoje ulubione "kotlety" z tego grzyba zwykle jadł już na przełomie lipca i sierpnia. Tym razem znaleźliśmy ją dopiero na początku września.
Czasznicę oczyścić, pokroić w plastry i dalej robić a'la kotlety schabowe w panierce, smażyć, podać z ulubionymi dodatkami.
W smaku to bardzo łagodny grzyb, o delikatnym i soczystym po usmażeniu miąższu.
Etoile uwielbia kuchnię z dodatkiem darów jesieni
Pieczone kartofelki do obiadu
Sałatka warzywna
Każdy w domu ma na nią swój przepis: ugotowane w mundurkach warzywa (ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki), kukurydza, groszek, ogórki kiszone, kwaśne jabłko, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, majonez.
Wiola zaprasza na:
Muffinki z malinami
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
0,75 szkalnki mleka plus olej do pełna
wszystko razem wymieszać piec około 30-40 minut w temp. 180 st. C
dodatki-tu maliny
ciasto drożdżowe z malinami
ciasto drożdżowe ze śliwkami
POZDRAWIAMY WAS CIEPŁO...
A Wy co sezonowego zaproponujecie?
Możecie w komentarzach wrzucać linki do Waszych postów, chętnie zajrzymy :)
Można zgłodnieć czytając taki wpis :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyły mnie kotlety z czasznicy - nigdy nie słyszałam o tym grzybie.
Tydzień temu robiłam drożdżowy placek z jesiennymi owocami - hmm... zwykłymi jabłkami - dla osłody dodałam też warstwę ugotowanego budyniu.
Pozdrawiam z mokrego dziś Śląska.
:)
W Wielkoplsce dzis wyjątkowo ladna pogoda, przez chmury przebija się sloneczko ☺
Usuńnigdy nie słyszałam o tym grzybie.
OdpowiedzUsuńแคมฟรอก