wtorek, 14 listopada 2017

Sezonowe MAMY - DOMOWE FAST FOODY

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu "wciągnąć" soczystego hamburgera, czy chrupiącej pizzy? 
Pewnie każdy. 
My mamy dla Was propozycje na fast foody przygotowane w domu ze sprawdzonych składników, bez dodatków chemii, ze zmniejszoną ilością tłuszczu. 

Etoile przygotowała domowe hamburgery ( bułka z ulubionymi sosami, warzywami i kotlet z łopatki)




Zawijańce z ciasta na pizzę (ciasto posmarowałam keczupem, rozłożyłam na nim plasterki szynki i sera, zawinęłam, zapiekłam do zarumienienia) 

oraz pizza zrobiona z tego przepisu (który swoją drogą bardzo serdecznie polecam, bo zawsze się udaje) 




tynka zaprasza na hot dogi w cieście marchewkowym  i pieczone frytki z pasternaku do tego ulubione sosy...

Pasternak obieramy, kroimy, przyprawiamy ziołami i sola, skrapiamy oliwą, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok 190 st. C, aż będą miękkie. Jak długo? Zależy przede wszystkim od grubości pokrojonych frytek :)

Hot dogi - parówki owinąć paskami ciasta marchewkowego (ciasto marchewkowe -przepis TU klik ...uznałam że ciasto jest na tyle uniwersalne, że nada się także jako dodatek do parówek, niestety, chociaż mi smakowało, dla pozostałych domowników wyszło "za suche")


fish&chips z surówkami... czyli ryba (akurat miałam kilka paluszków i kawałek dorsza...przyrządzić tradycyjnie w panierce, jak kto lubi) frytki ziemniaczane, surówka z buraków (ugotowane, starte buraki, cebula, oliwa, sól, sok z cytryny lub ocet i odrobina cukru) surówka z marchwi (starta marchew, seler, kawałek pora, sól i pieprz, odrobina oleju i jogurtu naturalnego)


ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym 
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki-ósemki w zależności od wielkości ziemniaków, wrzucić je do dużej miski, doprawić ulubionymi ziołami, solą, skropić olejem, dokładnie wymieszać, przesypać do rękawa foliowego, piec około 40-50 minut w temperaturze 180 st.C , na kilka minut przed końcem pieczenia można folię rozciąć, by ziemniaki się zrumieniły, wtedy temperaturę na te kilka chwil można podwyższyć do ok.200 st.C
Sos czosnkowy- jogurt naturalny, ewentualnie odrobina majonezu, drobno posiekany lub starty ząbek czosnku i sól.


AsiaB zaprasza na zapiekanki:
Sposób wykonania i składniki na pewno każdy zna :) 
W tym przypadku były to zapiekanki z boczkiem i pieczarkami, troszkę wcześniej podsmażone, a bagietki lekko posmarowane masełkiem. Potem piekarnik 180 st. i już. Tylko należy pamiętać, żeby ser nie był spalony, dodajemy w połowie zapiekania :)


I jeszcze dwie propozycje od karto_flanej
domowa pizza bolognese
Dla 4 osób:
1 surowy gotowy spód od pizzy (można oczywiscie zrobić samemu)
1 papryka czerwona
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 duża cebula lub 2 małe
olej
jednen kartonik siekanych pomidorów w zalewie
sól, pieprz, mielona papryka, bazylia
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju wraz z mięsem na rumiano. Mięso powinno być dobrze wysmażone. Dodać pomidory wraz z zalewą i paprykę posiekaną w kostkę. Podsmażyć aż sos zgęstnieje, wyłożyć na spód od pizzy i zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez 20-30 minut.


bułeczki bifi-roll 
czyli kiełabaski salami w cieście chlebowym (coś a' la hot-dog)
Składniki na 8 bułeczek
8 kiełbasek bifi, lub innych typu cienkie salami
500 g mąki
1 łyżeczka soli
4 g suszonych drożdży
4 g proszku do pieczenia
ok 250 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
Drożdże wymieszać z mąka i solą, dodać olej i wodę, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.

Następnie posypać proszkiem do pieczenia i zagniatać przez kilka minut, aby równomiernie się rozprowadził. Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować. Okleić ciastem kiełbaski. Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku na złoty kolor ok. 20 minut. Na prośbę synka posmarowane zostały na wierzchu... wodą ;)



Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów, a jakie są Wasze ulubione fast foody w wersji domowej? 
Pozdrawiamy.
Zespół KTM

4 komentarze:

  1. wolę takie domowe fast foody - przynajmniej wiem, co jem ;) ale przyznam się, że czasem lubimy zjeść coś z gotowych dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. My uwielbiamy pizzę, domowe hot-dogi i przekąski z ciasta francuskiego (wystarczy wędlina, trochę sera żółtego, suszone pomidory, trochę ketchupu i już mamy pyszne paszteciki).

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas zdecydowanie rządzi pizza, nawet dzisiaj najstarszy wspominał, żeby zrobić a wszyscy malowali kolorowanki z pizzą...jakiś taki pizzowy dzień, może warto żebym jutro im ją upiekła ;) ?! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu też rządzi pizza, zapiekanki, hot-dogi, które syn uwielbia! Robię je zawsze sama z własnych przepisow...a Wasze inspiracje bardzo ciekawe. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń