piątek, 29 grudnia 2017

Sezonowe mamy-Sałatki na imprezę

Witajcie! Sylwester tuż, tuż, zatem mamy dla Was tym razem kilka propozycji do sałatkowego baru.

Etoile zrobiła sałatkę z selera konserwowego:
- słoik selera,
- puszka kukurydzy
- 20 dag żółtego sera pokrojonego w kosteczkę,
- 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę.
- majonez.

Składniki dobrze odsączamy, mieszkamy, dodajemy pieprz, sól i majonez:


Z brokułu:
- różyczki z polowy brokułu,
- szynka lub kurczak,
-kukurydza,
-ser feta
-prażone pestki słonecznika.

Brokuł blanszujemy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki  ba to warstwa zielonego ogórka, odsączona kukurydza, szynka i feta, posypujemy prażonym na suchej patelni słonecznikiem.


Sałatka grecka:
-kapusta pekińska lub sałata rzymska,
-ogórek zielony lub/i konserwowy,
-Pomidor,
-Papryka,
-ser feta
-czerwona cebula

Wszystko kroimy na mniejsze kawałki, lub półplasterki, odsączamy, układamy warstwami, zaczynając od kapusty, kończąc na serze, polewamy oliwą z oliwek lub gotowym sosem.


Moja wersja sałatki gyros:
- kapusta pekińska,
-pomidor,
-ogórek kiszony, ogórek zielony,
-papryka,
-cebula,
-filet z kurczaka usmażony w przyprawie gyros,
-majonez i keczup.

Wszystko kroimy w drobna kostkę, odsączamy, układamy warstwami, najpierw kapusta, pomidor, kukurydza,   papryka, ogórek, cebula  keczup i majonez, mięso, keczup i majonez oraz kapusta, kukurydza, majonez, keczup


karto_flana testuje różne ciekawe sałatki

Sałatka ze śledzi z jajkami

Dla 4 osób (robiłam z polowy porcji)
400 g filetów śledziowych
150 g korniszonów
100 g marynowanych kurek (wzięłam marynowane pieczarki)
4 łyżki majonezu
biały ocet winny lub sok z cytryny
4 jajka na twardo
pieprz
Filety śledziowe pokroić na kawałki ok. 2cm. Korniszony i grzyby osączyć z zalewy. Pokroić na kawałki. Majonez doprawić octem winnym lub sokiem z cytryny. Śledzie wymieszać z majonezem, ogórkami i grzybkami. Doprawić pieprzem do smaku. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie ponownie wymieszać i przybrać pokrojonymi jajkami.


Sałatka z makaronem, peperoni i żurawiną
Dla 2 osób:
ok. 200 g makaronu (waga po ugotowaniu)
kawałek pora
pol piersi kurczaka
2 korniszony
garść suszonej żurawiny
2 papryczki peperoni
2 łyżki majonezu
2 łyżki creme fraiche
Kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, wystudzić. Ogórki, paperoni i pora posiekać w paski. Do miski włożyć sypkie składniki sałatki.





I na słodko- Sałatka z grejpfruta i brzoskwiń

Dla 4 osób:
2 nieduże grejpfruty
1 puszka brzoskwiń w zalewie (400 g)
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki rumu
Grejpfruty obrać, wyfiletować wycinając białe, gorzkie skorki i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i odstawić na 10 minut. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z grejpfrutami. Napełnić pucharki- na wierzchu każdego pucharka wylać 1 łyżkę rumu


tynka także eksperymentuje z sałatką na ciepło z jarmużu i papryki z kaszą kuskus.

3 kotlety schabowe z polędwicą
garść jarmużu
1 czerwona papryka
filiżanka kaszy kuskus

Kaszę zalać wrzątkiem 1:1 (1 filiżanka kaszy, jedna filiżanka wody), przykryć i odstawić na 5 minut.
Mięso pokroić, podsmażyć na klarowanym maśle. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Podlać wodą. Dodać na patelnię jarmuż podzielony na drobniejsze kawałki i posiekaną paprykę.


Lekko poddusić. Zetrzeć jeden lub dwa ząbki czosnku, dodać kuskus i wymieszać. Posypać orzechami nerkowca. Ewentualnie polać dressingiem powstałym z wody, oleju, soli, pieprzu cytrynowego i soku z cytryny. Podawać na ciepło.


Wyszło MNIAM :)

A oto imprezowe sałatki Moniki:

warzywna:


z ziemniakami:


z tortellini:


i z ryżem:


Smacznego :)

4 komentarze: