Jajka na twardo, na miękko, pod pierzynką, w sałatce itd...to tylko niektóre Wielkanocne wariacje wokół jajek.
Ja chcę Wam dziś zaproponować deser w kształcie jajka, który może być fajną ozdobą na Świątecznym poobiednim stole.
Wykonanie jest banalnie proste: wybijając jajka do świątecznego ciasta postarajmy się zrobić większy otwór z jednej strony skorupki. Wypłukujemy delikatnie pozostałości. Następnie przygotowujemy ulubioną galaretkę w mniejszej ilości wody i wlewamy do skorupek aż po sam brzeg.
Czekamy aż przestygnie i rozbijamy skorupki. Obcinamy delikatnie czubki, stawiamy i dekorujemy wedle uznania np bitą śmietaną i owocami.
Można się również pobawić i zrobić to samo ale na słono, czyli do pustej skorupki włożyć to co do zwykłej galarety: mięsko, groszek, jajko, kukurydzę itd. i zalać wywarem z żelatyną. Można tego też spróbować ze skorupką gęsią aby było więcej smakowitości. Poniższe zdjęcie pochodzi z internetu:
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapraszam do naszych wyzwań
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania tego sposobu samemu.
Usuń