czwartek, 29 marca 2018

Pomysł na deser w kaształcie jajka

Jajka na twardo, na miękko, pod pierzynką, w sałatce itd...to tylko niektóre Wielkanocne wariacje wokół jajek. 
Ja chcę Wam dziś zaproponować deser w kształcie jajka, który może być fajną ozdobą na Świątecznym poobiednim stole.
Wykonanie jest banalnie proste: wybijając jajka do świątecznego ciasta postarajmy się zrobić większy otwór z jednej strony skorupki. Wypłukujemy delikatnie pozostałości. Następnie przygotowujemy ulubioną galaretkę w mniejszej ilości wody i wlewamy do skorupek aż po sam brzeg.
 Czekamy aż przestygnie i rozbijamy skorupki. Obcinamy delikatnie czubki, stawiamy i dekorujemy wedle uznania np bitą śmietaną i owocami.

Można się również pobawić i zrobić to samo ale na słono, czyli do pustej skorupki włożyć to co do zwykłej galarety: mięsko, groszek, jajko, kukurydzę itd. i zalać wywarem z żelatyną. Można tego też spróbować ze skorupką gęsią aby było więcej smakowitości.  Poniższe zdjęcie pochodzi z internetu:

http://bronislawa70.blox.pl/2012/03/Galareta-miesna-jajka-wielkanocne.html


Pozdrawiam i życzę smacznego,
Katrin


4 komentarze: