Witajcie w rozkwieconym kwietniu...
Dopiero niedawno świętowaliśmy Wielkanoc, zapewne u wielu z Was na stołach królowały jajka -symbol nowego życia.
Dlatego dziś chcemy Wam przedstawić różne pomysły na wykorzystanie jajek w kuchni:
Dopiero niedawno świętowaliśmy Wielkanoc, zapewne u wielu z Was na stołach królowały jajka -symbol nowego życia.
Dlatego dziś chcemy Wam przedstawić różne pomysły na wykorzystanie jajek w kuchni:
karto_flana
pasta jajeczna z papryką i curry
Dla 4 osób:
4 jajka ugotowane na twardo
1 ogórek konserwowy
1 strąk papryki czerwonej
suszony lub świeży koperek
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
sok z polowy cytryny
3 łyżki majonezu
Jajka oskubać, żółtka wyjąć, a białka posiekać na drobno. Drobno posiekać także paprykę i ogórka. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć na gładki sos z majonezem, curry i sokiem z cytryny. Wlać do posiekanych składników, wymieszać, posypać koperkiem i doprawić do smaku pieprzem i sola.
4 jajka ugotowane na twardo
1 ogórek konserwowy
1 strąk papryki czerwonej
suszony lub świeży koperek
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
sok z polowy cytryny
3 łyżki majonezu
Jajka oskubać, żółtka wyjąć, a białka posiekać na drobno. Drobno posiekać także paprykę i ogórka. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć na gładki sos z majonezem, curry i sokiem z cytryny. Wlać do posiekanych składników, wymieszać, posypać koperkiem i doprawić do smaku pieprzem i sola.
Najprostsze faszerowane jajka
Dla 4-6 osób:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki musztardy
sol, pieprz
mielona ostra papryka
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
rzeżucha (ok. dwóch garści ;) )
Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pol. Wyjąc żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem, musztarda i śmietana, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku pieprzem sola i papryka. Nadzienie wkładać do jajek. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Rzeżuchę i rzodkiewki umieścić na kilku półmiskach lub jednym dużym. Następnie poukładać jajka.
8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki musztardy
sol, pieprz
mielona ostra papryka
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
rzeżucha (ok. dwóch garści ;) )
Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pol. Wyjąc żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem, musztarda i śmietana, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku pieprzem sola i papryka. Nadzienie wkładać do jajek. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Rzeżuchę i rzodkiewki umieścić na kilku półmiskach lub jednym dużym. Następnie poukładać jajka.
Etoile również przygotowała kilka potraw:
Sałatka warstwowa
25 dag makaronu w kształcie ryżu,
puszka ogórków konserwowych,
por,
słoik ogórków konserwowych,
6 ugotowanych na twardo jajek,
majonez, odrobina mleka, keczup
pieprz, sól
układamy warstwami:
makaron,
majonez (rozcieńczony mlekiem lub śmietaną),
ogórki pokrojone w kostkę,
por,
keczup,
makaron,
majonez,
jajka,
kukurydza,
pieprz, sól,
makaron
i majonez
Pasta jajeczna:
8 jajek,
2 pęczki rzodkiewki,
szczypiorek,
czerwona papryka,
majonez
Wszystko kroimy w kostkę, mieszamy z majonezem i przyprawiamy.
Jajka stanowią też doskonały zamiennik mięsa w obiedzie. Uwielbiamy sadzone z duszonymi lub pieczonymi ziemniakami i warzywami, lub z ryżem i sosem koperkowym:
Można z nich również przygotować kotlety:
7 jajek
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
pół czerwonej papryki
sucha bułka
bułka tarta
olej
6 ugotowanych na twardo jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jedno surowe, paprykę, szczypiorek, a także suchą bułkę uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą. Wyrabiamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
A poniżej warzywna zapiekanka z kielbasa i sosem jajeczno-śmietanowym.
Jajka w szynce mogą stanowić dokonałą przekąskę.
Plastry szynki smarowalam cienko serkiem śmietankowym wymieszanym z 2 lyzkami chrzanu. W kazdy zawinęłam polowke jajka, ułożyłam ciasno w misce. Zalałam przecedzonym bulionem warzywnym wymieszanym z zelatyną
Oto jajeczne dania Loli:
Bułka orkiszowa z sałatą, szczypiorkiem i pastą jajeczną (jajka, majonez i przyprawy)
Jajko sadzone w toście z patelni
Faszerowane jajka na ciepło, przepis poniżej:
Mikołaj przygotował łódeczki:
Katrin zrobiła kwiatki z sadzonego jajka i parówek, podała je na tostach z liśćmi szpinaku
Zobaczcie też, co proponuje tynka:
Obiad na szybko, czyli ziemniaki z koperkiem i jajo sadzone a do tego nowalijki ze śmietaną (rzodkiewka, ogórek, pomidor, młoda cebulka ze szczypiorem, sól, śmietana)
Smak zaklęty w prostocie:
Szakszuka, czyli jajka w pomidorach.
U nas to wariacja na temat szakszuki (z duszoną cebulką i papryką). Najlepsza jest oczywiście w sezonie, gdy dostępne są świeże i pachnące pomidory.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy. Dusimy je na maśle. Rozgarniamy na patelni tyle "dziur"ile jajek chcemy zrobić. Wbijamy jajko do każdej dziurki, patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu tak długo jak ścięte jajka lubimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Często robimy też wersję z czerwoną soczewicą i pomidorami. Podane z posiekanym szczypiorem -pycha!
Tortilla de patates, czyli tortilla z ziemniakami. W domu nazywamy to danie "omletem po chłopsku".
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Partiami smażyć na oleju. Odkładać usmażone na papierowym ręczniku. Następnie na patelni ułożyć usmażone talarki ziemniaków, odrobinę masła, zalać masą jajeczną (jajka roztrzepane widelcem, do smaku sól i pieprz). Gdy omlet od spodu się zetnie zsuwam go na talerz i ponownie tym razem drugą stroną przerzucam na patelnię (tą jeszcze nie całkiem ściętą) Podałam ze świeżymi pomidorami oraz pomidorami uduszonymi na maśle.
Monika zajadla się jajecznicą w bułce:
Smakowity omlet Ani:
Cebulkę, szynkę lub boczek podsmazyc, dodać pieczarki, paprykę i avokado. W osobnym naczyniu rozkółćić jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię, gdy się lekko zetnie podsypać serem i zostawić pod przykryciem.
Jajka możemy używać także w deserach: kogel mogel, lemon curd czy beziki...podstawą tych deserów są jajka.
A jakie są Wasze ulubione potrawy z użyciem jaj?
U nas również często jaja na stole goszczą tym bardziej że mam z własnego gospodarstwa. Niedziela bez jajecznicy to nie niedziela, zawsze musi być a to z boczkiem, szczypiorkiem, cebula, grzybami lub na szybko same jaja. Sadzone również są idealnym obiadem z zsiadłym mlekiem i ziemniaczkami-pycha. Składniki na sałatkę warstwową zapisuję jutro lece po makaron i na niedzielę zrobię:-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU nas króluje chlebo-jajo (czerstwy chleb moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i smażymy). Lubimy też jajka faszerowane tuńczykiem albo suszonymi pomidorami i fetą. I sałatki z jajkami. Na Wielkanoc zrobiłam z jajkami, brokułem, wędliną i kukurydzą. Była pyszna.
OdpowiedzUsuńChlebo-jajo nazywamy pospolicie grzankami ale lubimy tez czerstwy chleb pokrojony w kostkę, podprazony na patelni zeby był taki chrupiący i do tego dodajemy jajka sól i pieprz....pychota !!!
UsuńFajnie wygladaja te tosty z sadzonym i jajecznica w bułce a no i omlet :):):)
OdpowiedzUsuńAle tu pyszności!
OdpowiedzUsuń