Witajcie!
Na nasz dzisiejszy podwieczorek wzięliśmy na warsztat ciasto drożdżowe. Ale czemu by nie dowiedzieć się przy tym, dlaczego drożdże rosną? Nasze ciasto będzie jeszcze tym bardziej niesamowite, że będzie rosło... w zimnej wodzie! Drożdże zwykle rosną w cieple, natomiast nasze ciasto ma dużą zawartość masła, więc dlatego rośnie w zimnej wodzie.
Oto nasz przepis na drożdżowe rogaliki- topielce.
500 g mąki
250 g masła
50 g drożdży
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru waniliowego
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w śmietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić.
Zawinąć w czystą ściereczkę.
Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą. Ciasto najpierw opadnie na dno.
Wyrośnięte zwiększa objętość i pływa na powierzchni wody (to dzięki gazom powstającym w procesie wyrastania drożdży). Moje dzieci oczywiście zrobiły wielkie oczy i kilka razy dotykały pływającego ciasta.
Teraz można się zająć odpowiedzią na pytanie: Dlaczego drożdże rosną? Drożdże to rodzaj grzybów, które rozmnażają się przez pączkowanie. Pod wpływem wilgoci i ciepła robi się z nich jakby masa bąbelków, dzięki czemu ciasto zwiększa objętość, a w wodzie wypływa do góry. Zwyczajne grzyby w lesie też rosną pod wpływem wilgoci i ciepła, dlatego chodzimy na grzyby po deszczu, gdy jest jeszcze ciepło.
Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy mąką i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekoladą, masą itp.
Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano.
Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.
Powiem wam, że są to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, Polecam.
Niesamowity przepis, z takim się jeszcze nigdy nie spotkałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i sam sposób przygotowania również niezwykle ciekawy :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, niesamowite z tą wodą, nigdy nie słyszałam o takim sposobie na ciasto drożdzowe.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. Dziś robiłam. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuń