Jak zachęcić dzieci do jedzenia szpinaku? Tarta szpinakowa na kruchym spodzie będzie pyszną przekąską na podwieczorek, a jednocześnie sprytnym sposobem na przemycenie szpinaku. :) Szczególnie jak wykonamy ją razem z dziećmi.
Do wykonania ciasta będzie potrzebne:
250 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
kwaśna śmietana (ile zabierze ciasto)
Z wyżej wymienionych składników zarabiamy ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Między czasie przygotowujemy farsz:
opakowanie szpinaku (u nas świeży)
opakowane sera feta
2 jajka + pozostałe białko z ciasta
100 ml śmietany 30%
200 ml śmietany 12%
łyżeczka masła
mała cebulka
3 ząbki czosnku
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie farszu zaczynamy od przesmażenia pokrojonej drobno cebuli, dodajemy szpinak i czosnek i podlewamy śmietaną 30 %- dusimy do miękkości- u mnie do odparowania śmietany. Odstawiamy do przestygnięcia.
Z jajek i śmietany 12% przygotowujemy sos mieszając składniki razem- doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową- nie solimy!- dodajemy do sosu pokrojoną w kostkę fetę.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty, pamiętając najpierw o wysmarowaniu jej masłem, a potem posypujemy bułka tartą. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem aby nie podniosło się podczas pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. po tym czasie wyjmujemy ciasto i dodajemy nasz farsz (wcześniej łączymy szpinak z sosem i fetą). Pieczemy w 180 stopniach kolejne 20- 30 min- wyciągamy, studzimy. Gotowe, Oczywiście farsz możecie modyfikować wg Waszych upodobań.
Oto nasza fotorelacja:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz