Z okazji wczorajszego- naszego święta – przygotowałam z moimi uczniami finger foody jako poczęstunek dla ich mam.
Finger food, czyli szybkie i łatwe przekąski, sprawdzą się na różnego typu przyjęciach i spotkaniach. Chwytane palcami i jedzone bez użycia sztućców, powinny starczyć na 1-2 kęsy. Menu z finger food to pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono. Efektowne tartinki, roladki, babeczki. Takie przystawki są stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponadto nie tylko dobrze smakują, ale i efektownie się prezentują!
Przygotowaliśmy kruche babeczki nadziewane pastą z suszonych pomidorów i serka fety:
kruche babeczki (my wykorzystaliśmy już gotowe)
suszone pomidory w oliwie
ser typu feta
pikantne korniszonki
kapary
Pokroić w kostkę pomidory, fetę korniszonki, dodać kapary i wszystko wymieszać, pastą nadziewać babeczki. Babeczki podawać na talerzu udekorowanym kiełkami
Tartinki z pastą z kiełbasy i jajka:
pumpernikiel
kiełbasa myśliwska
jajka
szczypiorek
majonez
musztarda
sól i pieprz
Kiełbasę zmielić połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami i szczypiorkiem, doprawić musztardą i majonezem, solą i pieprzem. Gotową pastą dekorować pumpernikiel. Tartinki podawać na talerzu udekorowanym kiełkami
Rolada szpinakowa:
opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)
masło
czosnek
szpinak należy przesmażyć na maśle z szpinakiem, zmiksować i zostawić do wystudzenia.
3 jajka
1 łyżka mąki
Sól
Białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami i mąką. Rozłożyć cienko na papierze, piec w 170 stopniach prze ok 15 min. Wystudzony biszkopt pokryć serkiem śmietankowym oraz innymi dodatkami (krojonymi w słupki), takimi jak papryka, marchew, ogórek świeży. Zwinąć w rulon, owinąć folią i schłodzić. Kroić w grubsze plastry i ułożyć na półmisku udekorowanym np. kiełkami.
Nie byłabym sobą gdybym zapominała o deserze :) - przygotowaliśmy czekoladowe doniczki- przepis znajdziecie tu.
Wszystko wygląda apetycznie, ale mnie najbardziej skusiłaby rolada ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńMniam wszystko tak pieknie wygląda tylko żeby nasze dzieci jadły to byśmy robili 😀
OdpowiedzUsuń