czwartek, 11 kwietnia 2024

Domowy zielnik: kwiaty jadalne

 Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny.

Aby się delektować to m niepowtarzalnym przysmakiem trzeba wiedzieć, które kwiaty są jadalne. Po drugie, zbierać je w sprawdzonych miejscach.
W grupie kwiatów jadalnych znajdują się między innymi : aksamitka, begonia, bratek, chryzantema, czarnuszka, goździk, róża, nasturcja, pelargonia, lawenda i wile innych.
Kwiaty jadalne świetnie komponują się w sałatkach ale też i potrawach mięsnych i zupach.
Z płatków róż można przygotować dżem- chyba każdy z nas miał choć raz okazję skosztować pączka z konfiturą różaną.
Wszystkim znane bratki nadają się do deserów i sałatek, zawierają także sporo przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki z organizmu.
Kwiaty dyni lub cukinii można usmażyć w cieście naleśnikowym.



Pozdrawiam
Kasha




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz