piątek, 22 kwietnia 2016

Gotuj po domowemu - kwietniowo nowalijkowo

Witajcie! Zapraszamy na kwietniowe gotowanie z nowalijkami.
Bo właśnie teraz pojawiają się młodziutkie rzodkiewki, kalarepa, botwinka, rabarbar, czosnek niedźwiedzi, szczypiorek, cebula-dymka, młoda kapusta, koperek i ziemniaczki.
No i cale mnóstwo pyszności "na dziko" popularnych chwastów, które możemy także wykorzystać w kuchni!
Oto co dla Was przygotowałyśmy:

karto_flana przygotowała glazurowane rzodkiewki na ciepło, które można podać do młodych ziemniaczków z koperkiem i zsiadłym mlekiem.


Glazurowane rzodkiewki na ciepło

Dla 4 osób:
800 g rzodkiewek
2 łyżki wytrawnego sherry lub białego wina
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Rzodkiewki oczyścić, umyć. Masło stopić na patelni, wsypać cukier, rozpuścić. Dodać rzodkiewki, dusić 2 minuty. Wlać sherry, dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


A także ajntop - śląską zupę z dodatkiem kalarepy i świeżych warzyw


"Ajntop" czyli zupa z młodą kalarepką
Dla 4 osób:
2,5 l wody lub bulionu warzywnego, lub wywaru na kościach
300 g ziemniaków
2 kalarepki
1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty włoskiej
50 g masła
2 łyżeczki mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, przyprawa do zup, nieco kminku

Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Pokroić na kawałki i ugotować w wodzie, bulionie lub wywarze. Zrobić zasmażkę: na patelni rozpuścić masło, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać do zupy, zagotować mieszając. Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, dodać do zupy, zagotować, przyprawić do smaku.
Uwaga: zupa dość szybko może się rozgotować i zamienić w nieefektowną paćkę... Nie gotujcie jej więc zbyt długo ;)

tynka zaprasza Was na kilka potraw z użyciem dziko rosnącego zielska.
Zasada jest prosta. ZBIERAMY tylko, czego jesteśmy pewni :)
Wiecie jak wygląda pokrzywa? A wiecie, że taka młodziutka jest bardzo smaczna?
Nazbierajcie i sami sprawdźcie :)

Placuszki z pokrzywą
(INSPIRACJA stąd klik)

miska młodych pokrzyw (umyć, posiekać)
garść rodzynek (zalać gorącą wodą, namoczyć)
szklanka mąki
jajo
pół szklanki mleka
łyżka miodu

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, ciasto ma być jak gęsta śmietana...dodałam zamiast większej ilości mleka wodę z moczonych rodzynek. Dodać posiekaną pokrzywę i rodzynki. Smażyć do zrumienienia na tłuszczu (olej rzepakowy, masło lub olej kokosowy)...
Podałam z domowym musem jabłkowym i serkiem naturalnym wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.







Mój trzylatek jest tuż po mnie największym fanem takiej "kwiatowo-chwaścianej" kuchni :)



 Kolejny przepis to kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim i lubczykiem, liśćmi fiołka wonnego i z pokrzywą.




Kotleciki 

Składniki na ok 16 małych kotlecików.

kasza jaglana - ugotowana (ja używam w woreczkach, więc 1 woreczek, albo 10 dkg ugotowanej kaszy jaglanej)
mięso mielone - surowe (miałam wieprzowe ok 20-30 dkg)
1 duża marchew (zetrzeć na grubych oczkach tarki)
kawałek selera korzeniowego (zetrzeć na grubych oczkach tarki)
cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i uduszona)
POSIEKANE zielsko ogrodowe do smaku: garść pokrzywy, kilka listków fiołka wonnego, 2 liście czosnku niedźwiedziego, łyżka posiekanego lubczyku.
Doprawić solą, maggi ewentualnie szczyptą pieprzu i oregano.

WSZYSTKIE składniki wymieszać, z masy formować małe kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 190 st. C pół godziny (ewentualnie kilka minut dłużej) po 20 minutach kotleciki obracam, na drugą stronę, bo lubimy dobrze zrumienione :)




Podałam z serkiem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, drugi sos/dip to majonez i domowy keczup z cukinii (w stosunku 1:3) oraz PROZIAKAMI (klik) i duszonym podagrycznikiem


Makaron z duszoną marchewką i cukinią




Składniki na 4 osoby:

opakowanie ulubionego makaronu

Sos:
- słoik/butelka passaty pomidorowej, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) łyżka oliwy
Oliwę rozgrzać wrzucić przeciśnięty czosnek, przemieszać wlać passatę, zagotować.

Warzywka:
 2-3 marchewki (obrać)
2 małe, młode cukinie (umyć dokładnie)
2 łyżki oleju i łyżeczka masła do podsmażenia warzyw
odrobina przyprawy typu vegeta i oregano do smaku

Cukinię i marchewkę "pokroić" nożem do obierania, żeby wyszły wstążki jarzynowe...wrzucić na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć lekko, dolać 1/4 szklanki wody, dusić chwilę pod przykryciem aż wyparuje woda, zajmie to chwilę a warzywka będą przyjemnie chrupiące :)



Jeszcze jedna propozycja na wykorzystanie młodziutkich liści lipy oraz nierozwiniętych pączków mniszka.

Rzodkiewka na ciepło z koperkiem
2 pęczki rzodkiewek, oczyścić, pokroić w plastry
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka masła
sól do smaku
Plastry rzodkiewek poddusić na maśle, dodać koperek.
Podawać ciepłe.

Pączki mniszka z bułką tartą
Szklanka pączków mniszka
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

Zebrać pączki mniszka, przepłukać, wrzucić na patenie do rozpuszczonego masła, chwilę podsmażyć, posypać bułką tartą, podawać od razu na ciepło.

Mizeria z ogórków, młodej cebulki i liści lipy

2-3 ogórki małe
garść młodych iści lipy
3 łyżki posiekanej młodej cebulki ze szczypiorem
2 łyżki śmietany
sól, cukier i sok z cytryny do smaku

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki, cebulkę posiekać. Dodać liście lipy, przyprawy i śmietanę, wymieszać. Dobrze smakuje schłodzone.

U nas taki bukiet warzyw towarzyszył kotlecikom (jak wyżej...kasza jaglana, mięso mielone, marchew)



I jeszcze klasyk wiosenny czyli:

Kompot z rabarbaru

Pęczek rabarbaru (obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki)
3 litry wody
kilka goździków
cukier do smaku

Zagotowujemy, odcedzamy, przelewamy do szklanek. Dobrze smakuje zarówno ciepły jak i mocno schłodzony (ugotowany rabarbar wykorzystuję do ciasta drożdżowego np. )


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szczerze jestem pod wielkim wrazeniem :))) Niesamowite potrawy :) I zapewne smaczne :)) Nigdy mi nie przyszlo do glowy by rzodkiewke gotowac ,a tu prosze :))) Dziekuje za przepisy :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń