Witajcie! Zapraszam na fotoreportaż z pieczenia hiszpańskich magdalenek- zaproście promyk hiszpańskiego słonka i do waszych zimowych domków w któreś z popołudni :)
Najpierw przygotowujemy składniki.
Które trzeba dokładnie odmierzyć.
miksujemy składniki
przyszkowac foremkę
napełnić ciastem
i upiec.
A tu macie przepis:
3 jajka
200 g cukru
100 ml słodkiej śmietanki
100 neutralnego oleju roslinnego lub stopionego masła
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
maź z jednej laski wanili lub skorka otarta z jednej cytryny, pomarańczy, lub 2 łyżki startej czekolady deserowej
Jajka ubić z cukrem i otarta skorką z pomarańczy, aż cukier się rozpuści, dodać śmietanę i olej i wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąke przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczszczoną, lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.
Pozdrawiam!
Smakowicie wyglądają z tą chrupiącą skórką :)
OdpowiedzUsuńA chłopaki jak fajnie wyglądają w kuchni przy robocie!