Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na dietetyczne, gotowane pulpeciki z indyka.
Składniki: mięso mielone z indyka, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu i natka pietruszki, 3 łyżki kaszy manny, jajko, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
Marchewki i korzeń pietruszki gotujemy a potem trzemy na tarce. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Formujemy w rękach nieduże kuleczki.
Gotujemy około 15 minut w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, 2 ziaren ziela angielskiego, kilku ziaren pieprzu i łodyg koperku.
Podajemy z ziemniaczkami i sałatą.
Danie jest lekko strawne, odpowiednie dla osób na diecie.
Polecam wszystkim - warto urozmaicić codzienną kuchnię!
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Joanna- JB
Smacznego !!!
OdpowiedzUsuń