Dziś chciałabym Was zaprosić do przygotowania razem ze mną przepysznych, drożdżowych rogalików z marmoladą. Przepis dostałam parę lat temu od mojej teściowej. Rogaliki są łatwe w przygotowaniu a ciasto możemy zrobić wieczorem a rano upiec. Zawsze wychodzi ich 64 sztuk co jest uważam bardzo pomocne kiedy chcemy je upiec np. Do przedszkola czy na inną okazję.
Przepis:
-1kg mąki
-2 kost.margaryny
- 4 jajka
-10 dag drożdży
- 1 szkl.zimnego mleka
- 4 łyżki cukru
Margarynę rozkuryszyć razem z mąką. Zrobić zaczyn drożdże, cukier, mleko wymieszać. Następnie do mąki i margaryny mieszając dodać jajka plus zaczyn. Wszystko razem chwilę ugniatać (lub miksować w mikserze planetarnym). Ciasto wychodzi bardzo gęste, ciężkie. Przykrywamy je folią i dajemy do lodówki na minimum 2 godziny, może stać nawet cała noc, ciasto podwoi swoją objętość.
Życzę smacznego!
BeHappy;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz