czwartek, 4 września 2025

Podwieczorek #95: Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dziś chciałabym Was zaprosić do przygotowania razem ze mną przepysznych, drożdżowych rogalików z marmoladą. Przepis dostałam parę lat temu od mojej teściowej. Rogaliki są łatwe w przygotowaniu a ciasto możemy zrobić wieczorem a rano upiec. Zawsze wychodzi ich 64 sztuk co jest uważam bardzo pomocne kiedy chcemy je upiec np. Do przedszkola czy na inną okazję. 

Przepis: 

-1kg mąki

-2 kost.margaryny

- 4 jajka

-10 dag drożdży 

- 1 szkl.zimnego mleka

- 4 łyżki cukru 

Margarynę rozkuryszyć razem z mąką. Zrobić zaczyn drożdże,  cukier, mleko wymieszać.  Następnie do mąki i margaryny mieszając dodać jajka plus zaczyn. Wszystko razem chwilę ugniatać (lub miksować w mikserze planetarnym). Ciasto wychodzi bardzo gęste, ciężkie. Przykrywamy je folią i dajemy do lodówki na minimum 2 godziny, może stać nawet cała noc, ciasto podwoi swoją objętość. 



Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną lekko mąką, chwilę zagniatamy a potem przekrajamy na 8 równych części (widoczne na zdjęciu).
Bierzemy jeden kawałek i rozwałkujemy go, po czym ponownie dzielimy na 8 równych trójkątów 

Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę, u nas zawsze jest jej sporo. Kupuje dwie duże marmolady i starczają na wszystkie rogaliki. I tak robimy z każdym następnym kawałkiem ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Rogaliki wychodzą przepyszne, wydaje się ich dużo ale znikają bardzo szybko. Idealne na podwieczorek, do pracy czy do szkoły. Wszyscy je uwielbiają. 

Życzę smacznego!

BeHappy;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz