Witajcie! Dziś pora na kolejny wpis z cyklu "Sezonowe mamy". Postanowiłyśmy,
że tym razem będzie o bakaliach.
I dlatego przygotowałyśmy dla Was takie oto inspiracje:
że tym razem będzie o bakaliach.
I dlatego przygotowałyśmy dla Was takie oto inspiracje:
Kilka przepisów od karto_flanej:
Dla 4 osób:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 jabłko
3 suszone śliwki bez pestek
3 suszone morele
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki brandy (pominęłam)
1 łyżka majonezu
garść siekanej zieleniny
1 cebula
sól, pieprz.
Tuńczyka odsączyć na sicie, rozgnieść widelcem w misce. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, wymieszać z sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać. Suszone owoce i rodzynki wymoczyć przez kilka minut we wrzątku. Owoce pokroić w paski. Wszystkie składniki pasty wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pasta kanapkowa z tuńczyka z bakaliami
1 puszka tuńczyka w oleju
1 jabłko
3 suszone śliwki bez pestek
3 suszone morele
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki brandy (pominęłam)
1 łyżka majonezu
garść siekanej zieleniny
1 cebula
sól, pieprz.
Tuńczyka odsączyć na sicie, rozgnieść widelcem w misce. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, wymieszać z sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać. Suszone owoce i rodzynki wymoczyć przez kilka minut we wrzątku. Owoce pokroić w paski. Wszystkie składniki pasty wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Trufle bakaliowe
Na ok. 20 sztuk:
300 g różnych bakalii i orzechów (wzięłam rodzynki, suszone morele, suszona żurawinę, migdały, orzechy włoskie i suszone daktyle)
50 g płynnego ale gęstego miodu
kakao w proszku
skórka otarta z pomarańczy
Skórkę z pomarańczy zetrzeć jedne dzień wcześniej i pozostawić do wysuszenia. Wszystkie bakalie i orzechy rozdrabniamy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodać miód, wyrobić i formować kulki, które obtoczyć w kakao wymieszanym
ze skórką pomarańczową. Przechowywać w lodowce w blaszanej puszcze- czas przydatności do spożycia ok. 2 tygodnie. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, zatem przed spożyciem na jakąś godzinę wcześniej wyjąć z lodówki.
ze skórką pomarańczową. Przechowywać w lodowce w blaszanej puszcze- czas przydatności do spożycia ok. 2 tygodnie. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, zatem przed spożyciem na jakąś godzinę wcześniej wyjąć z lodówki.
Korzenny placek marchewkowy
Na formę o średnicy 26 cm
2 szklanki marchewki startej na tarce jarzynowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, rodzynki,
posiekane daktyle i morele, śliwki suszone)
posiekane daktyle i morele, śliwki suszone)
1 szklanka wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów
w zależności od tego, co bardziej lubicie
w zależności od tego, co bardziej lubicie
3/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki mleka
Marchew wymieszać z bakaliami, mielonymi migdałami (wiórkami kokosowymi), imbirem, cynamonem i olejem. Dodać mleko i jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszać z pozostałą masą. Powinna być bardzo gęsta.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąka foremki.
Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąka foremki.
Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.
Ciasto smakuje z kremem z serka homogenizowanego, choć my lubimy najbardziej ciasta bez kremów.
Keks
Na keksówkę o długości 30 cm:
15 dkg masła lub margaryny
5 jaj
20 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
wanilia lub cukier waniliowy (1 opakowanie, albo swojego 1 łyżka)
30-40 dkg bakalii (wzięłam kandyzowaną skórkę cytrynową,
orzechy włoskie, 2 rodzaje rodzynek- koryntki i sułtanki,
suszoną żurawinę oraz kandyzowane wisienki)
tłuszcz i bułka tarta do formy
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jajka, przesiany cukier puder i po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. dodać wanilię i pokrojone w paseczki bakalie. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni przykryć papierem. Zrumieniony keks wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki,
wyłożyć na deseczkę.
Dobra rada- bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszać z 2 łyżkami mąki, wtedy nie opadną na dno ciasta.
Etoile zrobiła przepyszny koktajl z bakaliami oraz ciasteczka
3 banany rozgniatamy, dodajemy dwie duże garści płatków owsianych górskich, żurawinę, suszoną śliwkę i orzechy. Pieczemy do zrumienia w temp.ok 180 st.C
koktajl
Koktajl to zmiksowane truskawki, banan, maślanka, słonecznik,
suszona żurawina, suszona śliwka i rodzynki.
Monika- Mama Mai przygotowała obiadowe danie z bakaliami: z pokrojonej piersi kurczaka z morelami i śliwkami z czosnkiem. Do tego sałatka Coleslaw z suszonymi daktylami a jako dodatek przepyszna kasza gryczana.
suszona żurawina, suszona śliwka i rodzynki.
Monika- Mama Mai przygotowała obiadowe danie z bakaliami: z pokrojonej piersi kurczaka z morelami i śliwkami z czosnkiem. Do tego sałatka Coleslaw z suszonymi daktylami a jako dodatek przepyszna kasza gryczana.
tynka przygotowała deser, który może być także podwieczorkiem albo drugim śniadaniem, ponieważ jest bardzo sycący:
To krem czekoladowo-kawowy z kaszy jaglanej z bakaliami.
Przepis stąd, moja modyfikacja to dodanie namoczonych daktyli zamiast cukru.. na to zblendowane brzoskwinie lub łyżeczka powideł śliwkowych,
żurawina i orzechy i na to chia z mlekiem i miodem.
żurawina i orzechy i na to chia z mlekiem i miodem.
Lola przygotowała gotowane roladki drobiowe faszerowane morelą
i śliwką w towarzystwie kapusty ze śliwką, fasolki szparagowej i kaszy jęczmiennej:
Natomiast AsiaB - szybki ucierany placek z bakaliami (wybaczcie, że bez zdjęcia)
Składniki:
4 jajka
4 jabłka
4 łyżki dżemu lub powidła
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub 1/2 kostki masła lub margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 szkl. orzechów
bakalie według uznania (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa)
Orzechy rozdrabniamy, a jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka ucieramy z cukrem tłuszczem i powidłem, następnie dodajemy mąkę proszek i sodę. Na końcu dodajemy jabłka, orzechy i resztę, a następnie mieszamy. Pieczemy w temp. 160 - 180 st. około 40 minut. Placek wychodzi dość ciemny. Można przekładać masą.
A Wy? Macie jakieś ciekawe przepisy na dania z bakaliami?
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół KTM
Mniam :)
OdpowiedzUsuńJak widzę potrawy z wykorzystaniem bakalii to jestem zawsze wniebowzięta. Bardzo lubię korzystać z przepisów https://basiazsercem.pl/ gdyż wiem, jak moja rodzina i ja także lubimy mączne potrawy. Dokładając do niektórych bakalie za każdym razem wypieki wychodzą znakomicie.
OdpowiedzUsuń