Danie z kuchni austriackiej. Może spróbujecie?
Propozycja na deser, który można wykonać z dziećmi.
750 g ziemniaków
150 g mąki
sól
1 jajko
1 kg jabłek
200 g biszkoptów
3 łyżki masła
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dodać jajko i mąkę. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki jabłek zawijać w ciasto, wrzucać do osolonej wrzącej wody. Woda powinna tylko lekko bulgotać. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.
200 g biszkoptów
3 łyżki masła
Biszkopty pokruszyć i podsmażyć na rumiano na maśle. Jeszcze cieple knedle obtaczać w biszkoptach.
Podawać na ciepło.
Pozdrawiamy!
karto_flana z chłopakami.
Mniam :)
OdpowiedzUsuńO co za smaczny temat.
OdpowiedzUsuń