400 g mąki tortowej
200 g masła
130 g cukru pudru + do oprószenia ciastek
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
Lemon curd- krem cytrynowy:
2 jajka
2 żółtka
3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny
160 g drobnego cukru
80 g masła
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy oba cukry
oraz żółtka, początkowo składniki siekamy, a następnie zagniatamy gładkie
ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Gotowe ciasto owijamy folią
spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto partiami wałkujemy na lekko podsypanym
mąką blacie. Za pomocą foremki w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Układamy
je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. W połowie ciastek
dodatkowo wykrawamy kółko.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do
lekkiego zarumienienia (u mnie około 12 minut), Upieczone ciasteczka studzimy na
kratce.
Z umytych i sparzonych wrzącą wodą cytryn ocieramy skórkę
oraz wyciskamy sok.
W rondelku umieszczamy jajka i żółtka, mieszamy rózgą.
Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z
cytryny.
Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając,
podgrzewamy na małym ogniu. Od momentu zagotowania, wciąż cały czas mieszając,
gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia. Uwaga! krem zgęstnieje jeszcze
bardziej po wystudzeniu).
Składanie ciastek zaczynamy, gdy zarówno krem jak i same
ciastka są już zimne.
Ciastka z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Pełne ciasteczka
smarujemy kremem cytrynowym. Składamy.
Składniki:
52 g białka
100 g cukru pudru
60 g mąki migdałowej
25 g cukru kryształu
barwniki spożywcze
Krem:
1 łyżka mascarpone
2 łyżki kremu cytrynowego
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mąkę migdałową z cukrem pudrem. Dzielimy na 3
części.
2. Ubijamy białka na sztywno stopniowo dodając cukier
kryształ.
3. Dzielimy masę na 3 części. Dodajemy dowolne barwniki
spożywcze i mieszamy.
4. Dodajemy do każdego koloru partiami cukier puder z
migdałami. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
5. Przekładamy masę do worków cukierniczych i wyciskamy
makaroniki na macie silikonowej. Zostawiamy do wysuszenia, aż powstanie cienka,
nieklejąca się skorupka.
6. Pieczemy ok 15 min w 130 st z termoobiegiem. Ciasteczka
ściągamy z maty po całkowitym wystudzeniu.
7. Podgrzewamy jagody na małym ogniu, aż puszczą sok.
Możemy użyć mrożonych owoców. Przecieramy przez sitko. Mieszamy z mascarpone i
cukrem pudrem do smaku.
8. Przekładamy ciasteczka kremem i sklejamy po 2. Mieszamy
spirytus z brązowym barwnikiem spożywczym. Nakrapiamy jajka za pomocą pędzelka.
Odstawiamy do wysuszenia. Smacznego!
Cytrynowe ciasteczka kruche:
Składniki na około 30 ciasteczek:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową
ciasteczka lepiej trzymają wzór)
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru pudru
2 łyżeczki skórki z cytryny
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3
minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Następnie dodać obie mąki, skórkę i wymieszać mikserem,
aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w
folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około 3-4mm (proszę w miarę
dobrze podsypać mąką stolnicę).
4. Wycinać ciasteczka. Układać je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji przez
około 15 – 17 minut.
Udanych wypieków:)
Jajko poszetowe z sosem holenderskim
5 min.
Składniki
3 żółtka duże (L)
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Żółtka, sok z cytryny włóżcie do słoika z szeroką szyjką.
W małym rondelku rozpuście masło. Ostudźcie do temperatury pokojowej.
Do słoika włóżcie blender i dokładnie zmiksujcie żółtka z sokiem z cytryny i solą.
Cały czas miksując powoli wlewajcie roztopione masło. Miksujcie kilka sekund aż sos zgęstnieje.
Uwaga:
Jeśli z jakiegokolwiek powodu sos nie zgęstnieje, spróbujcie dodać jedno z białek i ponownie zmiksujcie. To wystarczy!
Diars natomiast proponuje Wam swoją ulubioną wielkanocną sałatkę oraz niezawodny przepis na pyszną wędlinkę.
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym:
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1 opakowanie żurawiny ok. 250 g
1 puszka kukurydzy
20 dkg szynki
majonez (mały słoik)
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Seler pokroić, szczypiorek posiekać, szynkę pokroić w kostkę.
2. Do miski wrzucić seler, szczypiorek, odsączoną kukurydzę z puszki, żurawinę.
3. Składniki połączyć z majonezem i doprawić. Dokładnie wymieszać,
4. Sałatkę wstawić na 1,5 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.
Mniam az sie zrobiłam głodna:) szkoda ze u nas selera naciowego nie ma bo z chęcią zrobiłabym ta Wasza sałatkę ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA ja kupuję w Lidlu albo innym markecie. Myślę, że gdzieś znajdziesz. Polecam bo jest bardzo smaczna.
Usuń