piątek, 4 sierpnia 2017

Domowy Zielnik - MIĘTA


Witajcie.
Dziś garść informacji i naszych przepisów z MIĘTĄ w roli głównej. 
Mięta jest bogata w olejki lotne, z których najbardziej znany to mentol z mięty pieprzowej. Wszystkie gatunki mięty mają działanie pobudzające trawienie, rozkurczowe, żółciopędne, bakteriostatyczne. Mięta ma właściwości wychładzające. Zapach liści odstrasza myszy i szczury.
(informacje zaczerpnięte z publikacji Łukasza Łuczaja "Dzika kuchnia")

akwarela karto_flanej

karto_flana zaprasza Was na:

Sernik z miętą


Na formę o średnicy 26 cm
500g twarogu 
4 gałązki mięty pieprzowej
21 g świeżych drożdży
200 g mąki
220 g cukru
szczypta soli
6 jajek
40 g masła
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki czekoladowych groszków
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przesiać do miski pozostałą mąkę, dodać 40 g cukru i sól, wymieszać. Dodać 1 jajko, masło pokrojone na drobno i zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Miętę umyć, poobrywać listki i drobno posiekać. Twaróg wymieszać z cynamonem, pozostałym cukrem i jajkami, mąką ziemniaczaną i miętą. Na koniec dodać czekoladowe groszki. Wysmarowaną tłuszczem formę wyłożyć ciastem wyciągając mu brzegi. Wyłożyć masę serową. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 50 minut.

Sałatka z miętą


Dla 4 osób:
800 g pomidorów (najefektowniej wyglądają różnokolorowe: czerwone, pomarańczowe, żółte, małe i większe)
3 szalotki
90 g konfitury pomarańczowej
4 łyżki soku pomarańczowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
listki mięty
Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Szalotki obrać, pokroić w półkrążki i sparzyć na sicie. Wymieszać konfiturę, sok i olej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z pomidorami i szalotkami. Odstawić na 20 minut. Dodać listki mięty (wzięłam cala garść).

tynka zachęca Was do skorzystania z następujących przepisów :

Ciasto z kaszy gryczanej z miętą i czekoladą
Niezwykle ciężkie, mokre, czekoladowe z orzeźwiającą nutą goryczy :) przepyszne!
Oryginalny przepis STĄD<KLIK>



Muffinki z miętą, czekoladą i malinami:

2 szklanki mąki (wymieszałam pszenną i orkiszową)
pół szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
pół szklanki kefiru/mleka lub jogurtu (eksperymentujcie ze smakami)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

maliny i czekolada gorzka pokrojona z kostkę (malin ok pół szklanki, czekolada nawet cała tabliczka)
garść posiekanej mięty

W misie wymieszać składniki suche (mąka, cukier, proszek, sól)
W drugiej misce wymieszać składniki mokre (jajka, olej, kefir)... wlać składniki mokre do suchych i wymieszać. Dodać miętę, maliny i czekoladę, zamieszać ponownie. Przełożyć do formy na muffinki, piec około 20 minut.



Kolejny deserek powstał w wyniku tzw. czyszczenia lodówki. Zatem potraktujcie go jako luźną inspirację: 

Serniczki na zimno

twaróg z wiaderka
mięta
biała czekolada (rozpuszczona)
maliny, liście mięty i jadalne kwiaty (np goździki i nagietki) do dekoracji

Wszystkie składniki wymieszałam (ser, miętę posiekaną, rozpuszczoną białą czekoladę), przełożyłam do małych słoiczków, na spód pokruszyłam herbatniki, udekorowałam odrobiną czekolady, malinami, miętą i kwiatami. Mocno schłodziłam. Moje dzieciaki, które miętę wyjadają prosto z ogródka zgarnęły i nasze deserki. Bardzo im smakowało.


Nie zapominajcie także o napoju, można go przyrządzić wieczorem i mocno schłodzić by następnego dnia raczyć się pysznym orzeźwiającym smakiem:
gałązki mięty zalewam gorącą wodą, gdy się ostudzi osładzam miodem i dodaję dużo soku z cytryny.


Więcej informacji na temat mięty uzyskacie np. TU<klik> i TU<kilk>

POZDRAWIAMY

karfo_flana & tynka

3 komentarze:

  1. A moja mięta dogorywa w doniczce na balkonie - nie przetrwa tych upałów, choć zdążyła się przyjąć i nawet zakwitła lekko fioletowymi kwiatami.
    Robiłam z niej napój miętowo-miodowo-cytrynowy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń