piątek, 4 kwietnia 2025

Domowy zielnik: kwiaty jadalne

 Wiosna zawitała i już niedługo pola, łąki ogrody zakwitną. Wszyscy czekamy z radością na kwiaty, które tak upiększą nam przestrzeń. Będzie kolorowo i pachnącą.

Wiosenna kwiaty będą w Klubie Twórczych Mam tematem kwietnia. A dziś chciałam Wam pokazać, które z nich są jadalne i mogą znaleźć się na naszym talerzu.

Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą:

Stokrotka
Smak ziołowy, lekko ostry, czasem z wyczuwalnym smakiem rzodkiewki. Dodatek do sałatek, deserów, ozdoba potraw

Bratek 

Winny, trawiasty smak, do dekoracji dań, deserów, sałatek.

Magnolia

Smak podobny do cytrynowego, ale bardziej złożony. Do sałatek, deserów, naparów, herbat, można zrobić ocet lub syrop

Aksamitka

Smak cytrusowy podobny do skórki od grejpfruta, dodawana do aromatyzowania sałatek i ciast

Piwonia

Delikatny, lekko słodki smak. Ozdoba ciast, ciasteczek, tortów, sałatek, deserów, napojów.

Begonia bulwiasta

Kwaśny smak dodatek do deserów i sałatek

Róża

W zależności od odmiany smak słodki lub kwaśny. Do sałatek, dżemów oraz ciast, win a także podaje się ją jako aromatyzowaną wodę różaną

kwiat dyni i cukinii

Spożywane na surowo, jako składnik sałatek, można przyrządzić z nich zupy lub obsmażyć w cieście

Mniszek lekarski

Kwiaty maja lekko słodki smak. Cała roślina jest jadalna ale liście i korzenie są gorzkie. Można do dodać do ciastek, racuszków, risotto, galaretek

Nasturcja

Lekko pikantny smak  przypominający rzeżuchę  do sałatek, kanapek

Nagietek

Smak kwiatów przypomina szafran: pieprzowy, gorzki lub ostry, pikantny. Do herbat i naparów, dekoracja do potraw

Ogórecznik

O smaku ogórka. Do surówek, sałatek, napojów

Lawenda

Kwiatowo-cytrusowa nuda z intensywnym aromatem, do ciastek, mufinek, ciast, dań mięsnych, rybnych, sosów i sałatek oraz do olejków eterycznych.

Fiołki wonne

Uwaga: nie wszystkie fiołki są jadalne. Najbezpieczniej jeść tylko płatki. Można je dodawać do sałatek, deserów, zup i dań wytrawnych. Maja delikatny słodki smak

Rumianek

Bardzo popularny i zdrowy o wszechstronnym zastosowaniu.

...........

Wykorzystujcie kwiaty w kuchni? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzu.
Pozdrawiam kwiatowo
Joanna-JB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz