Wiosna zawitała i już niedługo pola, łąki ogrody zakwitną. Wszyscy czekamy z radością na kwiaty, które tak upiększą nam przestrzeń. Będzie kolorowo i pachnącą.
Wiosenna kwiaty będą w Klubie Twórczych Mam tematem kwietnia. A dziś chciałam Wam pokazać, które z nich są jadalne i mogą znaleźć się na naszym talerzu.
Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą:
Bratek
Winny, trawiasty smak, do dekoracji dań, deserów, sałatek.
Smak podobny do cytrynowego, ale bardziej złożony. Do sałatek, deserów, naparów, herbat, można zrobić ocet lub syrop
Smak cytrusowy podobny do skórki od grejpfruta, dodawana do aromatyzowania sałatek i ciast
PiwoniaDelikatny, lekko słodki smak. Ozdoba ciast, ciasteczek, tortów, sałatek, deserów, napojów.
Begonia bulwiastaKwaśny smak dodatek do deserów i sałatek
RóżaW zależności od odmiany smak słodki lub kwaśny. Do sałatek, dżemów oraz ciast, win a także podaje się ją jako aromatyzowaną wodę różaną
kwiat dyni i cukinii
Spożywane na surowo, jako składnik sałatek, można przyrządzić z nich zupy lub obsmażyć w cieście
Mniszek lekarski
Kwiaty maja lekko słodki smak. Cała roślina jest jadalna ale liście i korzenie są gorzkie. Można do dodać do ciastek, racuszków, risotto, galaretek
Nasturcja
Lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę do sałatek, kanapek
Nagietek
Smak kwiatów przypomina szafran: pieprzowy, gorzki lub ostry, pikantny. Do herbat i naparów, dekoracja do potraw
Ogórecznik
O smaku ogórka. Do surówek, sałatek, napojów
LawendaKwiatowo-cytrusowa nuda z intensywnym aromatem, do ciastek, mufinek, ciast, dań mięsnych, rybnych, sosów i sałatek oraz do olejków eterycznych.
Fiołki wonneUwaga: nie wszystkie fiołki są jadalne. Najbezpieczniej jeść tylko płatki. Można je dodawać do sałatek, deserów, zup i dań wytrawnych. Maja delikatny słodki smak
RumianekBardzo popularny i zdrowy o wszechstronnym zastosowaniu.
...........
Pozdrawiam kwiatowo
Joanna-JB
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz