środa, 1 sierpnia 2018

Podwieczorek #26 ZIOŁOWY CHLEBEK ODRYWANY

Lato, idealny czas na spotkania towarzyskie podczas, których możemy wypróbować i zaserwować coś smacznego. Świetnym pomysłem będzie chlebek odrywany, puchaty i mięciutki, do tego przepysznie pachnący. Może to być dodatek do sałatek, mięs z grilla, czy jakieś delikatnej zupy krem.
Tak czy siak, gdy zrobicie raz - nie skusicie się już nigdy więcej na zakup sklepowego pieczywa czosnkowo-ziołowego.
Przepis pochodzi stąd <klik>

ZIOŁOWY CHLEBEK ODRYWANY
W misce mieszamy ze sobą 60 dkg mąki, łyżeczkę soli, świeże drożdże 5 dkg, 40 ml oleju, opcjonalnie szczyptę suszonej pietruszki oraz ciepłą wodę -280 ml. 
Drożdże wkruszamy bezpośrednio do mąki, wyrabiamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. 
W tym czasie przygotowujemy masę maślaną- 15 dkg masła, zioła (ja użyłam swojej bazylii, którą blenduję z solą i oliwą z oliwek, świeżego lubczyku, świeżej natki pietruszki i świeży cząber), czosnek 3 ząbki (przeciśnięty) 1 mała cebula drobno posiekana...opcjonalnie sól do smaku jeszcze.

W filmiku w linku powyżej jest ekspresowa instrukcja krok po kroku jak wykonać taki chlebek, u mnie w wersji zdjęciowej :)


Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy je na stolnicy.

Smarujemy ciasto masą maślano ziołową.


Płat ciasta kroimy w paseczki

W blaszce wyłożonej pergaminem układamy paski ciasta składając je jak harmonikę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 28 minut...
Dla zabezpieczenia piekarnika-jeśli robicie chlebek jak ja w tortownicy warto pod spód podłożyć większą blachę, ponieważ część masła się wytopi...

To kto się skusi na ten pyszny chlebek?

4 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś taki chlebek u kuzynki. Był obłędny. Planowałam go zrobi..... i zapomniałam. Ale teraz jak zobaczyłam ten post to po prostu od razu się za niego zabiorę. Dziekuję za przepis i przypomnienie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda...smak i zapach - obłęd :) przyjemnego pieczenia :)

      Usuń
  2. Chlebek miałam okazję robić, jest przepyszny, oderwać się od niego nie można. Na pewno jeszcze nie raz go zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo pierwszy raz widzę taki chlebek, wydrukowałam sobie przepis, niech tylko kupię piekarnik :3

    OdpowiedzUsuń