piątek, 24 sierpnia 2018

Zdrowe śniadania i kolacje - prosto z ogrodu

Końcówka wakacji to wspaniały czas na eksperymentowanie w kuchni, nasze sady i ogrody raczą nas bogatymi zbiorami, na co tak bardzo czekamy! Na dziś przygotowałyśmy dla Was garść kulinarnych inspiracji w naszym wydaniu - prosto z ogrodu, ze świeżymi warzywami i owocami :)



U karto_flanej swoim aromatem kusi faszerowana cukinia



Przepis na cukinię z farszem z kaszą pęczak dla 4 osób:
2 średnie cukinie
1/2 szklanki ugotowanego pęczaku
1 duża cebula
1 marchewka
1 żółta papryka
100 g startego sera żółtego
po 3 łyzki posiekanego majeranku i natki pietruszki
3 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Posiekaną cebule podsmazyćna maśle razem z marchewką starta na tarce. Dodac pokrojoną w drobna kostke papryke i dusić przez kilka minut. Połączyć z ryżem, natka i majerankiem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wymieszać z 2/3 sera. Cukinie umyc, odciąć końce, pokroić  na 3 części pionowo. Wydrązyć wnętrze i nadziać nadzieniem. Ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Koncentrat zalać szklanką wody, wymieszać i podlac cukinie. Cukinie posypać pozostałym serem. Zapiekać w temperaturze 190 st C ok. 30 minut.

Kuszą też jajka zapiekane w pomidorach


6 jajek
2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
sól czosnkowa
3/4 łyżki posiekanego tymianku
pieprz
4 pomidory
2/3 szklanki startego sera
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić na 6 części. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwe rozgrzać na patelni, włożyć posiekane cebule, dodac sól, pieprz i tymianek. Pomidory sparzyć pokroić i dodac do cebuli, wymieszac, dusić razem przez 5 minut. Zalać jajka, posypac startym serem. Zapioekać w temperaturze 200 st C przez 10 minut.




Etoile przygotowała dla Dzieci pożywne śniadanko:
pomidorki i ogórki z jajkiem




oraz świeże owoce, do których poleca owsiankę wg ulubionego przepisu :)




Idealne proporcje na smakowitą owsiankę:
(5 łyżek płatków owsianych, 1 szklanka mleka, łyżka cukru, szczypta soli).







Tynka zaprasza nas na pyszną sałatkę z pomidorów i cykorii podróżnika
(pomidory, papryka, cebula, sól i pieprz oraz świeże kwiaty cykorii podróżnika),


ziemniaczki z fasolką i papryką w pomidorach
(młode ziemniaki z koperkiem, bób z natką pietruszki, fasolka szparagowa w duszonych pomidorach z białą papryką),


pizzę z czerwoną porzeczką (ulubione ciasto na pizzę-u mnie z mąki krupczatki, na to sos z cukinii tzw.keczup z cukinii z ziołami i ulubione dodatki-kiełbasa/salami, ser żółty oraz kwaskowata czerwona porzeczka...w tej wersji super sprawdzi się jakiś ser wędzony np. oscypek),


fasolkę szparagową według przepisu Loli:
(na woku zarumieniamy cebulkę i czosnek, dodajemy paprykę chili, fasolkę szparagową al dente i sos sojowy, na koniec przyprawy wg uznania, miód i posypujemy sezamem),


u tynki dodatkowo zyskała smak trawy cytrynowej i imbiru ;)


oraz leczo...czyli najukochańszy przysmak letni w wielu domach.
(u tynki bardzo prosto-na łyżce smalcu podsmażyć cebulę i kiełbasę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, oraz pulpę z pomidorów lub przecier pomidorowy, dużo zieleniny, sól i pieprz do smaku, smażyć krótko, żeby cukinia się nie rozpadła :))


Zdobycze Loli wylądowały w sałatce :)
(liście szpinaku, pomidory, cebulka, feta z przyprawami z odrobiną oleju lnianego, zagryzane orkiszowym chlebem z ziarenkami smakują wyśmienicie),




w słoiczku z niespodzianką na śniadanie
(zapiekane maliny i borówki pod pierzynką - kruszonką z płatków owsianych i amarantusa, lekko osłodzoną naparem ze stewii),




faszerowanych pomidorkach z mięsem mielonym, cebulką, czosnkiem, papryką, marchewką i selerem naciowym, zapieczonymi z potartym serem,




spaghetti mięsno- warzywnym z pełnoziarnistym makaronem
(sos boloński wg Loli ma przemycać wszelkie warzywa, w tym oczywiście cebulkę, marchewkę, seler, paprykę i pomidory), 




oraz po prostu na śniadaniowym talerzu, bo to świeże warzywa, bez obróbki termicznej, przemycają do naszych organizmów największą porcję drogocennych składników 
(tu w towarzystwie organicznego twarożku i kromki razowego pieczywa),




do tego zielona herbatka z listkami mięty w pogodnym kubeczku ;)



Sporo smacznych inspiracji znajdziecie też w naszej publikacji z nowalijkami :) 

Podsumowując, zapraszamy Was jeszcze do przyjemnej lektury
wierszyków Jana Brzechwy





Koniecznie zajrzyjcie też tutaj :), gdzie znajdziecie sporo kreatywnych zabaw w temacie.
Życzymy Wam wspaniałych zbiorów i kulinarnych przygód  :)

Zapraszamy Was do udziału w aktualnie trwających wyzwaniach:

oraz



Pozdrawiamy cieplutko

Zespół KTM



3 komentarze:

  1. :) kusicie Dziewczyny tymi pysznościami aż ślinka cieknie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności. Leczo uwielbiamy zarówno robione na świeżo jak i ze słoika-czas już na wekowanie. Świetnie wygląda słoiczek z niespodzianką aż ślinka leci:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne przepisy, zauroczyła mnie sałatka z cykorią, nawet nie miałam pojęcia że można ją zjeść.

    OdpowiedzUsuń