wtorek, 15 maja 2018

Zdrowe śniedanie i kolacja - Nowalijki

Wiosna to piękny okres, kiedy budzi się do życia przyroda, 
codziennie obserwujemy cud jej narodzin w każdym krzaczku, drzewie, kwiatach, bylinach i nie tylko!
To czas, kiedy możemy zasmakować młodych, świeżych ziół i warzyw. Zachęcamy Was, by i na Waszych stołach zagościły cudne smaki potraw z nowalijkami.

Skupiając się na zdrowych śniadaniach i kolacjach prezentujemy kilka naszych inspiracji, oczywiście - jak zawsze - oczekując z niecierpliwością również Waszych pomysłów!

Zaglądając na kuchenny stół Tynki, z pewnością zarazimy się Jej miłością do świeżych warzyw, bo wprost nie sposób się oprzeć takim widokom!



Co nam Tynka z tego wyczarowała? Same zobaczcie!

Sałatka z bundzem


Tortilla z warzywami 
(przepis na tortillę i nie tylko znajdziecie TUTAJ)


 Pyszna zupa z botwinką


 oraz pizza ze szparagami



Przenosząc się nad morze, Lola zaproponuje Wam na śniadanie
pełnoziarnistą kromkę z sałatą, twarożkiem z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem


 lub sałatkę z pomidorami, sałatą, selerem naciowym, porem i sosem z fety



 Poczęstuje Was też pożywną zupą marchewkową


lub zupę cebulową, podaną z serem i grzankami:
składniki:
cebula 7sztuk - pokrojona w piórka
marchew 2-3 sztuki
kawałek selera lub selera naciowego
pietruszka 1 sztuka
wywar mięsny 1,5 l
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser
grzanki żytnie czy razowe
koperek do posypania
 Cebulę przypalamy lub podsmażamy - jak kto woli :), następnie dodajemy do garnuszka pokrojone w kostkę warzywa, pozwalamy im rozmieszać się i połączyć z cebulką, po chwili dolewamy wywar. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, przyprawiamy i gotowe:)
 

Na koniec Lola zaangażuje męża i dzieci, wspólnie stworzą warzywny obiadek z ryżem
 (warzywa w beszamelu, do tego ulubiona sałata z szalotką, polana sosem vinegrette - zamiast sałaty świetnie sprawdzi się też botwina, czy ugotowany na parze porr lub fasolka szparagowa),



albo - dla poszukujących orientalnych smaków - polską wersję sajgonek - rolls'y warzywne 

 
 (wszelkie dostępne świeże i młode warzywka pokrojone w kostkę, czy starte na tarce, przyprawione solą, pieprzem i trawą cytrynową, zwinięte w papier ryżowy i krótko smażone dla 'zamknięcia się' rolls'a, potem odcedzone na sitku i ręczniku papierowym, podane najlepiej z orientalnym sosem).
Mamy nadzieję, że każdy znalazł tu dziś coś dla Siebie, a dla poszukujących więcej inspiracji pokazujemy garść przepisów z:

  






oraz z:










Koniecznie wykorzystajmy ten czas i dary matki natury, jakimi może już nas raczyć, 
z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie!

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy smacznego!
Zespół KTM

 
 

3 komentarze:

  1. Spring rolsy mniam! Odkąd ich nie smażę i robię wersję vege dzieciaki uwielbiają...do środka tylko makaron ryżowy i warzywka cieniutko pokrojone i mój 5letni Antek ma swoje ulubione "gołąbki w folii" haha
    Pyszny wpis. Szkoda, że nie posiadam tej książki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej ale pyszności :) a książeczkę z przepisami Biedronki też mam :)

    OdpowiedzUsuń