"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie
jako smakujesz, aż się zepsujesz."
(Jan Kochanowski)
Czasami, w życiowej rutynie, w pędzie, jaki jej towarzyszy, nie skupiamy się nad rzeczami z pozoru błachymi, które tak bardzo wpływają na nasze organizmy. Nad wieloma z nich z pewnością się nie zastanawiamy, o wielu nie wiemy, stąd zrodził się pomysł na nasz nowy cykl o zdrowym żywieniu i nie tylko, cykl z cennymi radami naszych gości na co dzień zajmujących się pomocą w zakresie żywienia i utrzymania zdrowia.
Chciałybyśmy zatrzymać się na chwilkę i zastanowić, co jeszcze możemy zrobić, byśmy i my i nasze rodziny cieszyły się dobrą kondycją. Gorąco wierzymy, że i dla Was ta lektura okaże się przydatna.
Czas oddać głos Milenie z Tasty diet by milena Dietetyk, która jest naszym pierwszym gościem :)
Nikt się nie dowie
jako smakujesz, aż się zepsujesz."
(Jan Kochanowski)
Czasami, w życiowej rutynie, w pędzie, jaki jej towarzyszy, nie skupiamy się nad rzeczami z pozoru błachymi, które tak bardzo wpływają na nasze organizmy. Nad wieloma z nich z pewnością się nie zastanawiamy, o wielu nie wiemy, stąd zrodził się pomysł na nasz nowy cykl o zdrowym żywieniu i nie tylko, cykl z cennymi radami naszych gości na co dzień zajmujących się pomocą w zakresie żywienia i utrzymania zdrowia.
Chciałybyśmy zatrzymać się na chwilkę i zastanowić, co jeszcze możemy zrobić, byśmy i my i nasze rodziny cieszyły się dobrą kondycją. Gorąco wierzymy, że i dla Was ta lektura okaże się przydatna.
Czas oddać głos Milenie z Tasty diet by milena Dietetyk, która jest naszym pierwszym gościem :)
Witam! Nazywam się Milena Kryś. Jestem absolwentką Wydziału nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Najbardziej pasjonuje mnie dietetyka kliniczna i dziecięca. Lubię zdobywać nową wiedzę i dzielić się nią. Często biorę udział w szkoleniach oraz konferencjach, które pozwalają mi poszerzać moją wiedzę. Uwielbiam gotować i żyć zdrowo, ale bez zbędnych wyrzeczeń. Jestetm dietetykiem, który absolutnie nie jest na diecie. Dla mnie słowo dieta nie istnieje, tylko racjonalny styl życia, który zaczyna się w naszej głowie. Moje motto życiowe to: "Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"- Jennifer Weiner.
Możecie znaleźć mnie na fb pod nazwą Tasty diet by milena- Dietetyk, prowadzę także stronę internetową TastyDiet.pl, na której znajdziecie różne ciekawe przepisy, porady, wskazówki i artykuły.
Dziś zapraszam Was do lektury mojego artykułu:
"Żywienie przedszkolaków - najczęstsze błędy żywieniowe oraz praktyczne wskazówki dla rodziców"
Żywienie niemowląt i dzieci to bardzo ważna kwestia. Odpowiednie odżywianie ma istotny wpływ na rozwój dziecka teraz i w przyszłości. Istnieje mnóstwo badań, które pokazują, że podczas żywienia niemowląt i dzieci dochodzi do wielu błędów żywieniowych, które często ujawniają się dopiero w życiu dorosłym. Żywienie najmłodszych to bardzo rozbudowany temat, który często budzi wiele kontrowersji. W tym artykule chciałabym zwrócić Wam uwagę na najczęściej powielane błędy żywieniowe wśród przedszkolaków oraz udzielić kilku istotnych rad dotyczących komponowania codziennej diety dziecka.
Błędy żywieniowe
U dzieci w wieku 4-6 najczęstszymi błędami żywieniowymi są te powielane z okresu poniemowlęcego. Najczęściej obserwujemy takie błędy jak:
-Nadmierne słodzenie lub solenie posiłków dla dzieci, zbyt duże ilości spożywania batonów, lizaków, cukierków, itp. może wpływać na ukształtowanie niepożądanych przyzwyczajeń żywieniowych, które w dorosłym życiu mogą skutkować rozwijaniem się chorób dietozależnych takich jak np. otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II.
- Duże ilości wypijanych soków owocowych i słodkich napojów, które mogą przyczyniać się do powstania niedoboru masy ciała lub nadwagi, a nawet otyłości.
- Podjadanie między posiłkami, które dotyczy około 90% dzieci. Utrwalanie tego nawyku może w przyszłości sprzyjać przekarmieniu oraz mieć negatywny wpływ na zdrowie.
- Źle zbilansowania dieta dziecka, która często jest uboga w niektóre składniki mineralne i witaminy takie jak: żelazo, cynk, wit. A, co sprzyja m.in. osłabionej odporności, opóźnieniu wzrastania i rozwoju psychicznego.
- Zbyt małe spożycie produktów bogatych w wapń, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. - niedostateczna ilość błonnika w diecie, która przyczynia się do zaparć. Liczne obserwacje wskazują na związek między występowaniem zaparć w dzieciństwie, a ich występowaniem w życiu dorosłym.
Praktyczne wskazówki dla rodziców przy komponowaniu posiłków dla przedszkolaków
To powinno znaleźć się w diecie przedszkolaka:
- Pieczywo i przetwory z pełnego przemiału np. ryż brązowy, pieczywo typu Graham,
- Nabiał taki jak: mleko, kefir, maślanka, jogurt, sery powinny gościć w diecie przedszkolaka codziennie, natomiast jaja 3-4 razy w tygodniu
- Pamiętaj o warzywach i owocach z przewagą warzyw - Chude mięso, w tym wędliny powinny być spożywane 2-3 razy w tygodniu, drób (bez skórki) 2-3 razy w tygodniu, ryby 1-2 razy tygodniowo,
- Do potraw głównie należy używać tłuszczy roślinnych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Poniższe zestawienie przedstawia grupy produktów, ilość porcji oraz przykładowy asortyment produktów, które są zalecane w żywieniu dzieci.
Dziś zapraszam Was do lektury mojego artykułu:
"Żywienie przedszkolaków - najczęstsze błędy żywieniowe oraz praktyczne wskazówki dla rodziców"
Żywienie niemowląt i dzieci to bardzo ważna kwestia. Odpowiednie odżywianie ma istotny wpływ na rozwój dziecka teraz i w przyszłości. Istnieje mnóstwo badań, które pokazują, że podczas żywienia niemowląt i dzieci dochodzi do wielu błędów żywieniowych, które często ujawniają się dopiero w życiu dorosłym. Żywienie najmłodszych to bardzo rozbudowany temat, który często budzi wiele kontrowersji. W tym artykule chciałabym zwrócić Wam uwagę na najczęściej powielane błędy żywieniowe wśród przedszkolaków oraz udzielić kilku istotnych rad dotyczących komponowania codziennej diety dziecka.
Błędy żywieniowe
U dzieci w wieku 4-6 najczęstszymi błędami żywieniowymi są te powielane z okresu poniemowlęcego. Najczęściej obserwujemy takie błędy jak:
-Nadmierne słodzenie lub solenie posiłków dla dzieci, zbyt duże ilości spożywania batonów, lizaków, cukierków, itp. może wpływać na ukształtowanie niepożądanych przyzwyczajeń żywieniowych, które w dorosłym życiu mogą skutkować rozwijaniem się chorób dietozależnych takich jak np. otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II.
- Duże ilości wypijanych soków owocowych i słodkich napojów, które mogą przyczyniać się do powstania niedoboru masy ciała lub nadwagi, a nawet otyłości.
- Podjadanie między posiłkami, które dotyczy około 90% dzieci. Utrwalanie tego nawyku może w przyszłości sprzyjać przekarmieniu oraz mieć negatywny wpływ na zdrowie.
- Źle zbilansowania dieta dziecka, która często jest uboga w niektóre składniki mineralne i witaminy takie jak: żelazo, cynk, wit. A, co sprzyja m.in. osłabionej odporności, opóźnieniu wzrastania i rozwoju psychicznego.
- Zbyt małe spożycie produktów bogatych w wapń, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. - niedostateczna ilość błonnika w diecie, która przyczynia się do zaparć. Liczne obserwacje wskazują na związek między występowaniem zaparć w dzieciństwie, a ich występowaniem w życiu dorosłym.
Praktyczne wskazówki dla rodziców przy komponowaniu posiłków dla przedszkolaków
To powinno znaleźć się w diecie przedszkolaka:
- Pieczywo i przetwory z pełnego przemiału np. ryż brązowy, pieczywo typu Graham,
- Nabiał taki jak: mleko, kefir, maślanka, jogurt, sery powinny gościć w diecie przedszkolaka codziennie, natomiast jaja 3-4 razy w tygodniu
- Pamiętaj o warzywach i owocach z przewagą warzyw - Chude mięso, w tym wędliny powinny być spożywane 2-3 razy w tygodniu, drób (bez skórki) 2-3 razy w tygodniu, ryby 1-2 razy tygodniowo,
- Do potraw głównie należy używać tłuszczy roślinnych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Poniższe zestawienie przedstawia grupy produktów, ilość porcji oraz przykładowy asortyment produktów, które są zalecane w żywieniu dzieci.
Grupy produktów, ilość porcji
|
Przykładowy asortyment produktów zalecanych w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym
|
Produkty białkowe – 4 porcje
|
Mleko 2% tł., kefir, jogurt, maślanka, groch, fasola, soja, ryby, drób, chude mięso czerwone
|
Produkty zbożowe – 5 porcji
|
Bułka pełnoziarnista, chleb pełnoziarnisty, chleb typu graham, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana, ryż, makaron, ciasto drożdżowe
|
Warzywa – 5 porcji
|
Buraki, papryka, pomidory, ziemniaki, kalafior, por, seler, kalarepa, dynia, marchew, kukurydza, bób, fasola, brokuły, groszek zielony, szpinak
|
Owoce 3-4 porcje
|
Borówki, czarne jagody, śliwki, winogrona, arbuz, maliny, truskawki, wiśnie, żurawina, jabłka, morele, nektarynka
|
Tłuszcze 1-2 porcje
|
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy, masło
|
Tego należy unikać:
- Potraw i produktów, które zawierają duże ilości tłuszczu i węglowodanów np. batoniki, tłuste sery i wędliny, cukry, jasnego pieczywa).
- Słodyczy i żywności typu fast food.
- Żywności, która zawiera znaczne ilości dodatków oraz żywności wysoko przetworzonej.
- Nadmiaru soli.
- Smażenia potraw.
- Ostrych przypraw.
- Nadmiaru soków.
Tego nie podawać:
- Surowego mięsa, które może wywołać np. toksoplazmozę.
- Surowych ryb i owoców morza.
- Surowych jaj i niepasteryzowanego mleka.
- Serów, które były źle przechowywane.
- Żywności, która według Ciebie nie nadaje się do spożycia, ponieważ wygląd, zapach, czy też smak odbiega od tego jaki ma ona w rzeczywistości.
Przykładowy przepis z dozwolonym asortymentem idealnie nadaje się na II śniadanie
Składniki:
4 łyżki jogurtu naturalnego;
2 łyżki płatków owsianych;
2 łyżki mąki pszennej;
1 jajo;
2 łyżeczki miodu;
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Płatki owsiane można zmiksować, następnie dodajemy jajko, jogurt, mąkę i miód.
- Wszystko razem mieszamy i smażymy na oleju rzepakowym na małym ogniu na złocisty kolor.
- Placuszki można podawać np. z owocami. Można także zmiksować np. maliny i wymieszać z jogurtem naturalnym i takim dodatkiem posmarować naleśniki.
- Smacznego!
W następnym artykule zrobię przegląd jadłospisów dla dzieci w przedszkolach oraz przygotuje kilka prostych i pysznych przepisów.
Milena Kryś
Tasty diet by milena-Dietetyk
Bardzo dziękujemy Milenie za odwiedziny :) z niecierpliwością czekamy na kolejną dawkę wiedzy, a Was jeszcze zapraszamy do udziału w aktualnie trwających zabawach (linki znajdziecie na pasku bocznym).
Pozdrawiamy ciepło!
Zaspół KTM
Znakomity pomysł na nową serię, jestem ciekawa kolejnych postów. Dziękuję za przepis na placuszki, z przyjemnością go kiedyś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco przepis. Mój niejadek chętnie zjadł. Na stronie http://tastydiet.pl/ będą pojawiać się nowe przepisy dla najmłodszych i nie tylko. Tu zapewne też padną jeszcze jakieś propozycje :)
UsuńMilena Kryś
Super! Placki wypróbuje bo wszelkie sa uwielbiane przez nasze maluchy :) dzieki za kolejny bogaty w treści post :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że artykuł się podobał. A placuszki polecam :)
UsuńBardzo się cieszymy, że podoba się Wam pomysł i odwiedziny Mileny :D z lekkim opóźnieniem dodaję zdjęcia ;) Zapraszamy Was na kolejne gościnne występy i nie tylko!
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne informacje :)) Jestem ciekawa już tej serii. Przepis na placuszki znałam i polecam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNa szczęście jestem pod dobrą opieką dietetyczki :) która pyszne menu nam układa, może znasz :) Klaudia Mikołajczak pracuje koło Politechniki w Poznaniu.
OdpowiedzUsuń