poniedziałek, 24 września 2018

Szlachetne zdrowie - spotkanie z gościem #1


"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie
jako smakujesz, aż się zepsujesz."
(Jan Kochanowski)

Czasami, w życiowej rutynie, w pędzie, jaki jej towarzyszy, nie skupiamy się nad rzeczami z pozoru błachymi, które tak bardzo wpływają na nasze organizmy. Nad wieloma z nich z pewnością się nie zastanawiamy, o wielu nie wiemy, stąd zrodził się pomysł na nasz nowy cykl o zdrowym żywieniu i nie tylko, cykl z cennymi radami naszych gości na co dzień zajmujących się pomocą w zakresie żywienia i utrzymania zdrowia.
Chciałybyśmy zatrzymać się na chwilkę i zastanowić, co jeszcze możemy zrobić, byśmy i my i nasze rodziny cieszyły się dobrą kondycją. Gorąco wierzymy, że i dla Was ta lektura okaże się przydatna.

Czas oddać głos Milenie z Tasty diet by milena Dietetyk, która jest naszym pierwszym gościem :)



Witam! Nazywam się Milena Kryś. Jestem absolwentką Wydziału nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Najbardziej pasjonuje mnie dietetyka kliniczna i dziecięca. Lubię zdobywać nową wiedzę i dzielić się nią. Często biorę udział w szkoleniach oraz konferencjach, które pozwalają mi poszerzać moją wiedzę. Uwielbiam gotować i żyć zdrowo, ale bez zbędnych wyrzeczeń. Jestetm dietetykiem, który absolutnie nie jest na diecie. Dla mnie słowo dieta nie istnieje, tylko racjonalny styl życia, który zaczyna się w naszej głowie. Moje motto życiowe to: "Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"- Jennifer Weiner.


 
Możecie znaleźć mnie na fb pod nazwą Tasty diet by milena- Dietetyk, prowadzę także stronę internetową TastyDiet.pl, na której znajdziecie różne ciekawe przepisy, porady, wskazówki i artykuły.

Dziś zapraszam Was do lektury mojego artykułu:

"Żywienie przedszkolaków - najczęstsze błędy żywieniowe oraz praktyczne wskazówki dla rodziców"
Żywienie niemowląt i dzieci to bardzo ważna kwestia. Odpowiednie odżywianie ma istotny wpływ na rozwój dziecka teraz i w przyszłości. Istnieje mnóstwo badań, które pokazują, że podczas żywienia niemowląt i dzieci dochodzi do wielu błędów żywieniowych, które często ujawniają się dopiero w życiu dorosłym. Żywienie najmłodszych to bardzo rozbudowany temat, który często budzi wiele kontrowersji. W tym artykule chciałabym zwrócić Wam uwagę na najczęściej powielane błędy żywieniowe wśród przedszkolaków oraz udzielić kilku istotnych rad dotyczących komponowania codziennej diety dziecka.

Błędy żywieniowe
U dzieci w wieku 4-6 najczęstszymi błędami żywieniowymi są te powielane z okresu poniemowlęcego. Najczęściej obserwujemy takie błędy jak:
-Nadmierne słodzenie lub solenie posiłków dla dzieci, zbyt duże ilości spożywania batonów, lizaków, cukierków, itp. może wpływać na ukształtowanie niepożądanych przyzwyczajeń żywieniowych, które w dorosłym życiu mogą skutkować rozwijaniem się chorób dietozależnych takich jak np. otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II. 
- Duże ilości wypijanych soków owocowych i słodkich napojów, które mogą przyczyniać się do powstania niedoboru masy ciała lub nadwagi, a nawet otyłości. 
- Podjadanie między posiłkami, które dotyczy około 90% dzieci. Utrwalanie tego nawyku może w przyszłości sprzyjać przekarmieniu oraz mieć negatywny wpływ na zdrowie. 
- Źle zbilansowania dieta dziecka, która często jest uboga w niektóre składniki mineralne i witaminy takie jak: żelazo, cynk, wit. A, co sprzyja m.in. osłabionej odporności, opóźnieniu wzrastania i rozwoju psychicznego. 
- Zbyt małe spożycie produktów bogatych w wapń, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. - niedostateczna ilość błonnika w diecie, która przyczynia się do zaparć. Liczne obserwacje wskazują na związek między występowaniem zaparć w dzieciństwie, a ich występowaniem w życiu dorosłym. 

Praktyczne wskazówki dla rodziców przy komponowaniu posiłków dla przedszkolaków 
To powinno znaleźć się w diecie przedszkolaka: 
- Pieczywo i przetwory z pełnego przemiału np. ryż brązowy, pieczywo typu Graham, 
- Nabiał taki jak: mleko, kefir, maślanka, jogurt, sery powinny gościć w diecie przedszkolaka codziennie, natomiast jaja 3-4 razy w tygodniu 
- Pamiętaj o warzywach i owocach z przewagą warzyw - Chude mięso, w tym wędliny powinny być spożywane 2-3 razy w tygodniu, drób (bez skórki) 2-3 razy w tygodniu, ryby 1-2 razy tygodniowo, 
- Do potraw głównie należy używać tłuszczy roślinnych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek. 



Poniższe zestawienie przedstawia grupy produktów, ilość porcji oraz przykładowy asortyment produktów, które są zalecane w żywieniu dzieci.

Grupy produktów, ilość porcji
Przykładowy asortyment produktów zalecanych w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym
Produkty białkowe – 4 porcje
Mleko 2% tł., kefir, jogurt, maślanka, groch, fasola, soja, ryby, drób, chude mięso czerwone
Produkty zbożowe – 5 porcji
Bułka pełnoziarnista, chleb pełnoziarnisty, chleb typu graham, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana, ryż, makaron, ciasto drożdżowe
Warzywa – 5 porcji
Buraki, papryka, pomidory, ziemniaki, kalafior, por, seler, kalarepa, dynia, marchew, kukurydza, bób, fasola, brokuły, groszek zielony, szpinak
Owoce 3-4 porcje
Borówki, czarne jagody, śliwki, winogrona, arbuz, maliny, truskawki, wiśnie, żurawina, jabłka, morele, nektarynka
Tłuszcze 1-2 porcje
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy, masło



Tego należy unikać:
  • Potraw i produktów, które zawierają duże ilości tłuszczu i węglowodanów np. batoniki, tłuste sery i wędliny, cukry, jasnego pieczywa).
  • Słodyczy i żywności typu fast food.
  • Żywności, która zawiera znaczne ilości dodatków oraz żywności wysoko przetworzonej.
  • Nadmiaru soli.
  • Smażenia potraw.
  • Ostrych przypraw.
  • Nadmiaru soków.
Tego nie podawać:
  • Surowego mięsa, które może wywołać np. toksoplazmozę.
  • Surowych ryb i owoców morza.
  • Surowych jaj i niepasteryzowanego mleka.
  • Serów, które byłźle przechowywane.
  • Żywności, która według Ciebie nie nadaje się do spożycia, ponieważ wygląd, zapach, czy też smak odbiega od tego jaki ma ona w rzeczywistości.
Przykładowy przepis z dozwolonym asortymentem idealnie nadaje się na II śniadanie

Placuszki jogurtowe



Składniki:
4 łyżki jogurtu naturalnego;
2 łyżki płatków owsianych;
2 łyżki mąki pszennej;
1 jajo;
2 łyżeczki miodu;
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane można zmiksować, następnie dodajemy jajko, jogurt, mąkę i miód.
  2. Wszystko razem mieszamy i smażymy na oleju rzepakowym na małym ogniu na złocisty kolor.
  3. Placuszki można podawać np. z owocami. Można także zmiksować np. maliny i wymieszać z jogurtem naturalnym i takim dodatkiem posmarować naleśniki. 
  4. Smacznego!

W następnym artykule zrobię przegląd jadłospisów dla dzieci w przedszkolach oraz przygotuje kilka prostych i pysznych przepisów.

Milena Kryś
Tasty diet by milena-Dietetyk

Bardzo dziękujemy Milenie za odwiedziny :) z niecierpliwością czekamy na kolejną dawkę wiedzy, a Was jeszcze zapraszamy do udziału w aktualnie trwających zabawach (linki znajdziecie na pasku bocznym).

Pozdrawiamy ciepło!
Zaspół KTM


7 komentarzy:

  1. Znakomity pomysł na nową serię, jestem ciekawa kolejnych postów. Dziękuję za przepis na placuszki, z przyjemnością go kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco przepis. Mój niejadek chętnie zjadł. Na stronie http://tastydiet.pl/ będą pojawiać się nowe przepisy dla najmłodszych i nie tylko. Tu zapewne też padną jeszcze jakieś propozycje :)
      Milena Kryś

      Usuń
  2. Super! Placki wypróbuje bo wszelkie sa uwielbiane przez nasze maluchy :) dzieki za kolejny bogaty w treści post :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że artykuł się podobał. A placuszki polecam :)

      Usuń
  3. Bardzo się cieszymy, że podoba się Wam pomysł i odwiedziny Mileny :D z lekkim opóźnieniem dodaję zdjęcia ;) Zapraszamy Was na kolejne gościnne występy i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przydatne informacje :)) Jestem ciekawa już tej serii. Przepis na placuszki znałam i polecam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na szczęście jestem pod dobrą opieką dietetyczki :) która pyszne menu nam układa, może znasz :) Klaudia Mikołajczak pracuje koło Politechniki w Poznaniu.

    OdpowiedzUsuń