Lato! Lato w pełni, a jak lato, to mnóstwo owoców.
Dlatego też tym razem proponuje podwieczorek z owocami, czyli ciasto z owocami, sorbet oraz domowy kisiel.
Dlatego też tym razem proponuje podwieczorek z owocami, czyli ciasto z owocami, sorbet oraz domowy kisiel.
Niezawodny i super prosty do upieczenia placek z owocami. To ciasto, które każdemu wychodzi. Nawet mój Krzyś ze swoim tatą kiedyś sami je zrobili. :)
Potrzebne składniki:
4 jajka1 szklanka cukru1 cukier wanilinowy1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej500 g owoców- maliny, porzeczki, borówki, czereśnie, truskawki itp. cukier puder do posypania
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g owoców- maliny, porzeczki, borówki, czereśnie, truskawki itp.
cukier puder do posypania
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać. Owoce opłukać i wysuszyć na ręczniku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, posypać owocami i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Gdy piekłam to ciasto kolejnym razem zrobiłam dodatkowo kruszonkę do niego, ale dodałam do niej mięte i wyszła pyszna, krucha i orzeźwiająca.
Potrzebujemy do takiej kruszonki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła- bardzo zimnego- kroję w drobną kostkę masło i wkładam do zamrażalnika na 30 min.
20 listków mięty
Mięte siekamy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby powstała kruszonka.
Po 20 min. wyjmuje ciasto i posypuję kruszonką i zapiekam ponownie ok 25 min.
Gdy czekałam na ciasto wpadłam na kolejny pomysł, domowy sorbet i kisiel.
Do sorbetu wykorzystałam również owoce takie jak - maliny, porzeczki, borówki i arbuz.
Zmiksowałam wszystkie owoce- przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pestek i włożyłam do zamrażalnika na ok 2 godz.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, posypać owocami i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła- bardzo zimnego- kroję w drobną kostkę masło i wkładam do zamrażalnika na 30 min.
20 listków mięty
Mięte siekamy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby powstała kruszonka.
Po 20 min. wyjmuje ciasto i posypuję kruszonką i zapiekam ponownie ok 25 min.
Z kolei aby wykonać domowy kisiel potrzebowałam podstawę moich poprzednich smakołyków, czyli maliny, porzeczki, borówki, znalazłam jeszcze kilka truskawek i czereśni w ogródku mojej mamy oraz kilka listków mięty. Najpierw owoce zagotowałam z cukrem- ok łyżki- następnie zmiksowałam i przetarłam przez sito- ponownie zagotowałam mój sok, lub bardziej mus owocowy- przygotowałam czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaną w połowie szklanki wody- taką zawiesinę wlewałam powoli i stopniowo do moich owoców- gotowy kisiel pozostawiłam do wystygnięcia.
A oto foto z przygotowań:
Ciasto z owocami, sorbet i domowy kisiel
Kruszonka z miętą
Kisiel
A tak prezentowały się wszystkie smakołyki na talerzu.
Mam nadzieję, że wykorzystacie moje pomysły na letni podwieczorek. Smakują naprawdę każdemu.
Smacznego!
ZosiaSadosia
Ciekawie brzmi kruszonka z mięta, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń