Witamy wszystkich łakomczuszków i zapraszamy na podwieczorek! Czy Wasze dzieciaczki, podobnie jak mój siedmioletni siostrzeniec Wojtuś,(który na co dzień mieszka w Holandii) też uwielbiają te słynne burgery z sieciówki? Jeśli tak, to mamy dla nich coś ekstra! Niedawno wspólnie z Wojtkiem i Lidką przygotowywaliśmy na podwieczorek Sałatkę hamburgerową ala Big Mac, na którą Was dziś zapraszamy!
Pół kilograma mielonego mięsa wołowego plus do niego:łyżka masła, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
4 bułki hamburgerowe (ulubione, gotowe lub domowe)
pół główki sałaty lodowej
1 pomidor pokrojony w kostkę
pół papryki pokrojonej w kostkę
1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
4 ogórki konserwowe pokrojone w talarki
10 dkg żółtego sera startego na tarce
sos: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, 1 łyżka musztardy
1. Mięso podsmażyć na patelni z łyżką masła, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ostudzić.
2. Bułki przekroić poziomo na pół. Dolne części pokroić w kostkę, górne zostawić w całości. Bułki zrumienić na złoto i chrupko na suchej patelni. Ostudzić.
3. Przygotować sos łącząc majonez, keczup, musztardę i posiekaną cebulę.
4. W szklanej (najlepiej przezroczystej) misce układać warstwami następujące składniki:
- połowa bułek pokrojonych w kostkę
- połowa sosu
- pomidor
- papryka
- połowa sałaty
- pozostałe grzanki
- pozostałe mięso
- część sosu
- ogórki
- starty ser
- sałata
- sos
- górne części bułek
Tak przygotowaną sałatkę najlepiej zjeść od razu, ale kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej!
Mamy nadzieję, że i Waszym dzieciom przypadnie do gustu taka forma burgera i będziecie ją często wspólnie przyrządzać według zasady: WIEM, CO JEM! Życzymy smacznego i pozdrawiamy! Diars z Lidką i Wojtkiem
Mhhh mniaaam :):):)
OdpowiedzUsuń