wtorek, 25 kwietnia 2023

Krok po kroku - czyli jak zrobić nieskomplikowany, tradycyjny TORT?

Witajcie.

W zasadzie cały rok jest wypełniony datami, uroczystościami i okazjami podczas których świętujemy. Przyjęło się, że z okazji urodzin, czy imienin, rocznic, z okazji świąt i innych ważnych uroczystości podczas spotkań serwujemy TORT.
Jak takowy tort- prosty, nieskomplikowany, tradycyjny, podstawowy zrobić? Może przyda się Wam kilka wskazówek i sprawdzonych przepisów na niebywale proste, klasyczne połączenia.



Podstawą każdego ciasta jest biszkopt.
Według mnie NAJLEPSZE przepisy na biszkopt znajdziecie TU:
BISZKOPT KLASYCZNY<klik>
BISZKOPT KAKAOWY<klik>
Bywało, że robiłam torty niesamowicie ciężkie, gdzie bazą nie był biszkopt ale np. ciasto jogurtowe, albo kakaowe na oleju, a nawet ciężkie, mocnoczekoladowe klasyczne brownie.
Jednak biszkopt to biszkopt.
Zróbcie któryś z powyższych przepisów...a teraz najważniejsze według mnie-ODSTAWCIE go na 2 dni zanim przekroicie. Jak dla mnie to wskazówka numer 1!! Biszkopt świeżo upieczony, gdy się go kroi kruszy się. Natomiast taki "wypoczęty", prosto i bez kruszenia się, idealnie nadaje się do przekrojenia.


Biszkopty upiekłam w piątek. A w poniedziałek rano "składałam torta".
Robiłam akurat 2...nie sugerujcie się tym, co na zdjęciu. 
Podaję przepis na jednego TORCIKA ;) (plus możliwe wariacje i modyfikacje)

PODSTAWOWY KREM DO TORTÓW
0,5-0,7 litra śmietanki 30% (jeżeli zamierzacie by Wasz tort był pełen masy i był tym kremem jeszcze w jakiś sposób ozdobiony użyjcie 0,7 litra...jeśli chcecie mniej kremu i jedynie obłożenie torta cienką warstwą kremu, użyjcie 0,5 litra)
1opakowanie serka mascarpone
2 śmietan fixy (opcjonalnie)
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody (możecie pominąć, ja dodaję dla "bezpieczeństwa", krem delikatnie tężeje dzięki dodatkowi żelatyny)
2 czekolady (rozpuszczone w kąpieli wodnej*)

*rondelek z wodą stawiacie na kuchence, na rondelek kładziecie np szklaną/metalową miskę, do której wkładacie połamaną na mniejsze cząstki czekoladę, pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się, wystarczy ją przemieszać sylikonową szpatułką, gotowe!


Ubijamy śmietankę, dodajemy fix i żelatynę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy, dodajemy mascarpone, mieszamy do gładkiej masy a na końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (na moment krem wyda się dużo rzadszy, przez temperaturę czekolady, ale nie martwcie się, wszystko stężeje)
Ja przekładam krem do dwóch worków cukierniczych z tylkami (ozdobne metalowe końcówki, którymi wykańczam tort) a pozostała część zostaje do przełożenia blatów biszkoptu.

A czym tort nasączyć? Jeśli bazą jest jasny biszkopt to dobrą opcją jest mocna herbata z cytryną np.
Do mojego "przykładowego" tortu z 2 kakaowymi blatami i jednym tradycyjnym do nasączenia zrobiłam mocną kawę z kawiarki z dodatkiem odrobiny cukru i 3 łyżek spirytusu (alkohol w Waszej ulubionej wersji dodajemy do tortów przeznaczonych dla dorosłych, w tortach dla dzieci taki dodatek raczej pomijamy) 
Każdy blat nasączamy, na to nakładamy część kremu, na to blat, nasączenie, znowu krem i ostatni blat (bo najczęściej na taki tradycyjny torcik wystarcza 3 blaty, a tort spokojnie podzielny jest nawet na 20 porcji, dla niektórych z dokładką ;) ), nasączeni i krem i DEKORACJA.

OPCJONALNIE do kremu zamiast czekolad (biała, mleczna lub deserowa) do pozostałych składników (czyli śmietanki, fixów, żelatyny i mascarpone) możecie dodać:
-PUSZKĘ kajmaku (wybierzcie ulubiony smak)
-ok 20dkg dowolnych czekoladek (np.białe michałki, trufle etc.)...czekoladki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i dodajcie na sam koniec 


Dla przełamania słodkości użyjcie DŻEMU - porzeczkowego, malinowego, mirabelkowego z wanilią, wiśniowego, truskawowego z kawą, pomarańczowego. Cienką warstwę dżemu nakładamy na blaty biszkoptu po nasączeniu, przed nałożeniem kremu.

Po przełożeniu blatów biszkoptowych nakładamy masę na brzegi torta i sam wierzch. Najwygodniej robi mi się to szerokim nożem. W miarę możliwości wygładzamy brzegi. A następnie dekorujemy kremem, który wcześniej przełożyliśmy do rękawów cukierniczych.
Absolutnie nie potrafię robić tych finezyjnych kwiatów z kremu tortowego...może kiedyś?
Za to często dekoruję torciki żywymi kwiatami. Wiele kwiatów jest jadalnych, więc poza funkcją dekoracyjną są smakowitym i interesującym a czasem zaskakującym dodatkiem:

Czasami robię torciki z masą i "galaretką". Ale to nie jest tylko galaretka. 
2 proszki galaretki rozpuszczam w szklance wody, dodaję do zblendowanych owoców (np galaretki o smaku brzoskwiniowym do zblendowanych, odsączonych brzoskwiń, a galaretki truskawkowe do ok 1,5 szklanki mrożonych truskawek, podobnie z mrożonymi malinami i galaretką o smaku malinowym) Taki galaretkowy dodatek wygląda mniej więcej tak:




Kakaowy biszkopt, czekoladowa masa...i kwadraciki wycięte z masy cukrowej:



A tu np ciasto kakaowe na oleju (zamiast biszkoptu), nasączone herbatą, masa to ten powyższy standard z kajmakiem krówkowym i na wierzchu zmiksowane brzoskwinie z galaretkami.


Prawda, że proste?
Mam nadzieję, że wskazówki były dla Was czytelne.
Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu, postaram się odpowiedzieć. Jeśli macie jakieś sugestie i rady też dajcie znać w komentarzach. Czerpiemy od siebie nawzajem inspiracje :)
Myślę, że taki domowy, prosty torcik sprawi wiele przyjemności Waszym bliskim.

Pozdrawiam Was ciepło i ...słodko :) 
tynka


7 komentarzy:

  1. Na pewno skorzystam z przepisów. Dziękuję Ciasto się na ogół u nas nie jada, ale zbliżają się dwie takie okazję, że przestrzeganie diety byłoby grzechem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedziałam że to Twój post Justynko, przede mną właśnie produkcja tortu na urodziny dla Zosi więc przejrzę Twoje proponowane przepisy i kto wie, może skorzystam 😀 ale już mi slinka cieknie patrząc na Twoje dzieła 😀 przepis na krem zapisałam ! I też przekładam odstany biszkopt 😀😃🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. U nas torty też zawsze są.Ciekawi mnie ten ostatni tort z masą kajmakową i zmiksowanymi brzoskwiniami. One są wymieszane z tą masa kajmakową czy jak są nałożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem- to śmietanka, kajmak krówkowy, żelatyna, mascarpone. A na wierzch w tym akurat torciku- zblendowane brzoskwinie (odsączone z puszki) wymieszane z 2 galaretkami brzoskwiniowymi rozpuszczonymi w szklance wody.

      Usuń
    2. Ok. Dzięki. Zapiszę sobie i przy najbliższej okazji wypróbuję. Pozdrawiam gorąco.

      Usuń