Święta Wielkanocne kojarzą się mi z zapachem cytrusów, dlatego też proponuję kilka sprawdzonych przepisów, które można wykorzystać przygotowując świąteczne smakołyki.
Cytrynowe makaroniki z dowolnym kremem
Składniki na około 30 ciastek (lub około 40 mini – makaroników):
150 g zmielonych migdałów
150 g cukru pudru
120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g)
50 ml wody
barwnik spożywczy w proszku
Migdały i cukier puder umieścić w malakserze. Zmiksować do połączenia, przez około 2 minuty. Przesiać przez bardzo drobne sitko do większego naczynia usuwając wszelkie większe kawałki migdałów (w to miejsce dosypać nowych, drobniejszych, zazwyczaj jest to około 1 łyżeczki). Dodać 60 g białek, dokładnie wymieszać. Dodać dowolną ilość barwnika, wymieszać (uwaga: barwa powinna być intensywna, białka dodawane później rozrzedzą kolor).
W misie miksera umieścić dodatkowe 60 g białek (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 35 g cukru.
Białka ubijać jak na bezy – do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Miksowanie kontynuować przez 5 – 8 minut do wystudzenia bezy.
Następnie makaroniki przełożyć dowolnym kremem- nawet kremem czekoladowo- orzechowym typu Nutella.
Aby dodać świątecznego klimatu to pisakiem spożywczym mozna dorysowąć elementy kurczaczka :)
Kruche ciasteczka z lemon curdem
Przepis na ciasteczka i krem znajdziecie tu. Kształt ciasteczek przypomina jajko.
Babka majonezowa z nutami cytrusowymi
Składniki:
• 4 jajka,
• 4 czubate łyżki majonezu,
• ½ szklanki mąki pszennej,
• ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ½ szklanki cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• Kilka kropel aromatu limonkowego, lub cytrynowego lub pomarańczowego,
wersja limonkowa,
wersja pomarańczowa z karmelizowaną skórką z pomarańczy.
Pozdrawiam serdecznie
ZosiaSadosia
Mniam wszystko wygląda pysznie, zwłaszcza te ciastka ala jajka 😀😃🙂
OdpowiedzUsuńAgata to koniecznie wypróbuj przepis.
Usuń