Już za kilka chwil będziemy wypatrywać pierwszej gwiazdki,
aby wspólnie z najbliższymi zasiąść do stołu i zacząć świętować.
Ale zanim to nastąpi pewnie większość z nas zajmie się przygotowywaniem potraw, które zagoszczą na tym stole. Jakie potrawy znajdą się u Was? Czy będzie tradycyjnie, czy zupełnie inaczej, nowocześnie?
Oto kilka propozycji znalezionych w sieci, taka mała inspiracja..
Na pierwszy ogień oczywiście barszcz czerwony:
Źródło <link>
Ile kucharek, tyle pewnie przepisów na barszcz wigilijny. Ja też mam swój
i zawsze robię go na zakwasie przygotowanym kilka dni wcześniej.
Koniecznie gotowany na wywarze z wędzonego boczku.
Można też przygotować barszcz
z dodatkiem grzybów, jak w przepisie TU.
Na stole nie może zabraknąć też ryb - smażonego karpia w panierce,
łososia czy ryby po grecku. Choć można też poszaleć i przygotować
np. sandacza z duszonymi warzywami. Przepis dostępny TU.
Źródło <link>
Inną propozycją jest łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem,
który znajdziecie TU.
Źródło <link>
Pamiętajmy też o kapuście, nie tylko w pierogach,
ale też podsmażaną na przykład z grzybami i żurawiną. Przepis TU.
Źródło <link>
Na stole świątecznym zawsze lub prawie zawsze jest też śledzik - po karaibsku, żydowsku, albo kaszubsku (czyli mój ulubiony). Fajny przepis możecie znaleźć TU.
Źródło<link>
A na koniec coś co pomaga w trawieniu tych wszystkich pyszności,
czyli kompot z suszu. Jeśli ktoś ma więcej czasu, to zamiast iść na łatwiznę jak ja i ugotować kompot z gotowej mieszanki,
może spróbować zrobić go z TEGO przepisu.
Źródło <link>
No..to teraz podwijamy rękawki i zabieramy się za gotowanie;) życzę Wam, aby każda przygotowana potrawa, zniknęła ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiła:)
Pozdrawiam,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz