wtorek, 23 stycznia 2024

Sezonowe mamy - słodkości na karnawał

Choć w tym roku, karnawał jest dość krótki, bo już w połowie lutego się kończy, to jednak trochę czasu zostało. A jak karnawał, to oczywiście tańce, hulanki 
i pyszne jedzenie.. Oczywiście jak najbardziej kaloryczne. Nie może zabraknąć pączków, faworków i innych tłustoczwartkowych pyszności, ale nie tylko.. 
Jeśli organizujecie jakąś imprezę i nie macie pomysłu na słodkie przekąski,
 oto kilka naszych propozycji:

Pyszne trzyskładnikowe ciasteczka z Nutelli:

Źródło <link>

Składniki:

- 300 g Nutelli
- 140 g mąki
- jajko

Składniki zagnieść w jednolitą masę, uformować kulki, ułożyć na blaszce 
i lekko przygnieść. Piec 8 - 10 min w temp. 180 st. Celsjusza, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Wegańskie jagodzianki:



Składniki:

- 250 ml mleka roślinnego
- 100 g cukru trzcinowego ( może być też zwykły )
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

- 400 g borówek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Na kruszonkę:

- 50 g cukru
- 50 g masła roślinnego
-75 g mąki pszennej

Ja używam mleka sojowego waniliowego, ale może być inne. 
A jeśli mamy ochotę, to zamieniamy nadzienie na takie nie-wegańskie.. 
po prostu dajemy Nutellę i też są pyszne.

Mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki mieszamy w misce i odstawiamy, 
żeby drożdże ruszyły. Potem dodajemy resztę mąki, roztopione masło, 
sól i wyrabiamy na jednolite ciasto. Odkładamy na 20 min do wyrośnięcia. 
W tym czasie mieszamy składniki na nadzienie i składniki na kruszonkę.
 Po tym czasie formujemy owalne placuszki (ok. 12 szt.) i nakładamy 1-2 łyżki nadzienia. Sklejamy brzegi i robimy z nich takie owalne bułeczki. 
Układamy na blaszce w większych odstępach, bo jeszcze urosną. 
Zostawiamy jeszcze na 10 - 15 min. Później smarujemy mlekiem roślinnym, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. 
Wychodzą megamiękkie i przepyszne. Przepis zaczerpnięty z TEJ strony.

Rogaliki z piwem:

Źródło <link>

Składniki:

- 1/2 szkl. piwa
- 2 szkl. mąki
- 25 dag masła
- marmolada na nadzienie
- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki połączyć w jednolite ciasto, rozwałkować i podzielić 
na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć odrobinę marmolady i zwinąć w rogalik. 
Piec pół godziny w temp. 180 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Pączki z serka Danio:

Źródło <link>

Składniki:

- 2 serki Danio ( ale z 3 wydaje mi się, że wychodzą bardziej miękkie)
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka wódki, spirytusu lub octu

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Można formować przy użyciu talerza 
z olejem, bo ciasto wychodzi dość kleiste. Ja jednak wolę takie nieidealne - nabieram na łyżeczkę uprzednio zanurzoną w gorącym oleju i wkładam do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor, aczkolwiek pączki przewracają się same.

Cokolwiek z ciasta francuskiego:

Źródło <link>

Coś, co bardzo lubię, gdy nie mam czasu i żadnego pomysłu. 
Z ciasta francuskiego można zrobić rogaliki z różnorakim nadzieniem, nadziewane pierożki, czy ciasteczka "z okienkiem". Wystarczy gotowe ciasto francuskie 
i nadzienie - dżem, kandyzowane owoce lub po prostu czekolada i odrobina wyobraźni. Potem do piekarnika na 15 - 20 min, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i gotowe!

Pozdrawiam,

3 komentarze: