Kochani, święta coraz bliżej pora przygotować pierniczki. Mamy dla Was przepisy, które same wykorzystujemy w kuchni. Częstujcie się:
Przepis na zrobienie pierniczków na choinkę Joasi&art:
Ciasteczka korzenne - składniki:
1,5 szklanki mąki
100g masła ( ja użyłam osełki)
1 żółtko
1 łyżka mleka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu.
Wszystkie składniki razem łączymy, ugniatamy razem aż się połączą. Potem kulkę ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Potem na blacie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy foremkami kształt ciastek, układamy je na blaszce i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na ok 12 minut.
Aby ciastka można było zawiesić na choinkę pamiętamy o zrobieniu słomką dziurki. Przez dziurkę przewlec należy wstążkę lub nitkę i ozdoba gotowa.
Jeśli wolicie sami zrobić lukier i nie korzystać z gotowców podaj przepis.
Lukier robimy z 1 białka i dużej ilości cukru pudru. Białko i cukier puder razem miksujemy - lukier powinien być dość gęsty. Po nałożeniu lukru czekamy aż dobrze wyschnie na ciastkach.
Szwedzkie kruche pierniczki pepparkakor
Składniki:
200g cukru
100ml miodu
100ml mleka
125g masła (w temperaturze pokojowej)
Łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu
Po 1,5 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu i imbiru
4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
- do garnka włóż cukier, miód i mleko. Mieszając, doprowadź do wrzenia, po czym pozostaw do lekkiego ostygnięcia
- wymieszaj ze sobą masło i przyprawy, po czym dodaj do miezzaniny z poprzedniego podpunktu. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia masła
- w osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę i sól, po czym stopniowo dodawaj do reszty składników. Zagnieć ciasto, uformuj płaski dysk i pozostaw w lodówce na co najmniej kilka godzin (najlepiej przez noc)
- rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1cm i wykrawaj ciasteczka
- piecz w temperaturze 180 stopni, przez ok. 10 minut aż nabiorą złocistej barwy
A ja (Joanna-JB) mam dla Was przepis sprawdzony od lat, który w naszej rodzinie nazywa się "Przepis mamy Kasi":
„PIERNICZKI
MAMY KASI”
1
KG MĄKI (+ OK. PÓŁ SZKLANKI)
4
JAJKA
½
KG MIODU SZTUCZNEGO
3
ŁYŻECZKI SODY
1
PRZYPRAWA DO PIERNIKA
25
DKG MASŁA
15
DKG CUKRU
(ŁYŻKA
KAKAO PRAWDZIWEGO – JAK CHCESZ CIEMNIEJSZE)
W
garnki stopić masło z miodem, dodać przyprawę do piernika, połowę cukru. Nie
gotować! Wystudzić.
Żółtka
utrzeć mikserem z resztą cukru, dodać ostudzoną masę i sodę. Mieszając połączyć
składniki.
Ubić
białka i połączyć delikatnie z resztą.
Dodać
mąkę (1kg) i zagnieść ciasto. Jak będzie bardzo się lepić to dodawać jeszcze
trochę mąki.
Ciasto
podzielić na mniejsze porcje. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min.1 do
14 dni.
Rozwałkowywać,
wykrawać pierniczki, piec na papierze do pieczenia w temp. 170-180 stopni ok. 5
min. (zależy od piekarnika 4 – 10 min.)
Po
upieczeniu są miękkie ale jak się wystudzą to lekko twardnieją. Można jeść od
razu lub przechowywać w zamkniętych pojemnikach nawet 12 miesięcy.
Zespół KTM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz