Pamiętacie ciasteczka Mikołaje z wyzwania Świąteczne Przygotowania?
Dziś mamy (z racji wczorajszych Mikołajek) dla Was przepis na te oto ciasteczka:
Oto przepis:
Na ok. 10-12 sztuk o średnicy 10 cm:
90 g surowej masy marcepanowej
175 g mąki
65 g cukru
85 ml mleka
1/2 łyżeczki węglanu amonu
25 g masła
lukier:
225 g cukru pudru
1 białko
2 łyżki soku z cytryny
dekoracja:
czerwony barwnik spożywczy
małe kolorowe groszki czekoladowe
cukier perlisty
50 g marcepanu zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok. 4 mm i wykrawać ciastka. Przekładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 18 minut. Ostudzić. Wymieszać składniki lukru. Połowę zabarwić czerwonym barwnikiem spożywczym. Przełożyć do dwóch foliowych woreczków, odciąć mały rożek z którego wyciskać lukier na ciastka, narysować mikołajowe główki. W miejscach na oczy włożyć czekoladowe groszki. Z pozostałego marcepanu ulepić kuleczki i przykleić za pomocą odrobiny lukru jako nos. Brodę posypać dodatkowo cukrem perlistym.
Smacznego!
Smacznego!
Jakie smakowite mikołajki :)
OdpowiedzUsuń