wtorek, 22 grudnia 2015

Coraz bliżej ŚWIĘTA: Słodki upominek - domowe ciasteczka i bileciki do prezentów

W naszych prezentach często goszczą słodycze. Dlatego chciałybyśmy zaproponować Wam coś innego, zdrowszego, w dodatku przygotowanego z sercem - domowe ciasteczka.

Mogą to być ciasteczka, kruche, maślane, orzechowe, tradycyjne pierniki - jakie dusza zapragnie. My będziemy mieć frajdę z ich przygotowywania, dzieci z ozdabiania a obdarowany na pewno będzie usatysfakcjonowany.

Ania co roku piecze różnego rodzaju ciastka, głównie to ciasteczka wg przepisów Magdy  (klik). Wszystkie z wypróbowanych do tej pory przepisów (m.in. z tej książki) są rewelacyjne i muszą się udać :)


O różnego rodzaju ciasteczkach pisałyśmy w poprzednich postach, m.in. tutaj znajdziecie przepis na słodkie pierniczki. Ciasteczka udekorowane i włożone do słoików cieszą oko i na pewno ucieszą też podniebienie :)



karto_flana podaruje swoim bliskim w tym roku, jak każdego roku, ciastka w kształcie choinek:


Przepis na ciasteczka- choinki z kulinarnego bloga karto_flanej: tutaj.

Monika piecze ciasteczka świąteczne wg tego przepisu:
200g masła, 300g cukru, 2 żółtka, 1 całe jajko, 2 łyżki śmietany, 300 g mąki i proszek do pieczenia. piec w temperaturze 180 przez ok.15 minut.



Z białek robi kokosanki. Proponuje też kulki kokosowe typu raffaello (bez pieczenia). 200 g masła, 300g kokosu, 250 g cukru pudru, 2 białka. 


Zrobiła też przepyszne ciasteczka do kawy. PRZEPIS


Tynka proponuje piernikowe "bajaderki/ziemniaczki" to przepis "na oko" do tych słodkości możemy wykorzystać krańce piernika, czy pierniki...przyznam się Wam że jedna tura ciasta na pierniczki była tak twarda że jedyne na co mi starczyło sił to przekrojenie ciasta nożem ;) piekłam więc takie płaty piernika. Odłożyłam...czekało sobie na wenę... Bo staram się by nic się nie zmarnowało...a do tego jeśli może być smaczne? 
Ciasto pokruszylam. Dodałam namoczone w amaretto rodzynki, rozpuścilam na parze czekoladę mleczna i gorzką...wszystko razem dokładnie wymieszalam. Następnie formowalam małe kuleczki które obtoczylam w kakao. Zapakowalam do puszki i włożyłam do lodówki. Schłodzone do kawkę smakują wybornie. 
Takie ziemniaczki.


U Asi goszczą ciasteczka pomarańczowe, które zamknięte w puszcze długo zachowują świeżość.

Składniki: 100 g miałkiego cukru
100 g miękkiego masł
1 żółtko
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
175 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać żółtko, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać.
Dosypać mąkę, wymieszać i wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od miski.
Gotowe ciast owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu formować kuleczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, lekko spłaszczając.
Piec 10-15 minut w temp. ok. 180 stopni na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe ściągnąć z blachy, a po całkowitym wystygnięciu można zamknąć w puszcze.


Choć do Świąt już niewiele czasu pozostało to proponujemy Wam zrobienie własnych bilecików do prezentów. Niewielkim wysiłkiem, nakładem czasu i materiałów można przygotować takie zawieszki, które podkreślą osobisty charakter prezentu:









Na ten przedświąteczny czas życzymy Wam dużo spokoju i dłuższej doby :)
Zapracowany Zespół KTM :)

1 komentarz:

  1. Mam zamiar zrobić świąteczne ciasteczka, dzięki za pomysły!

    OdpowiedzUsuń