środa, 12 sierpnia 2020

Podwieczorek #45 COŚ NA OCHŁODĘ

 Na ochłodę tych upalnych dni mam dla Was przepisy na stosunkowe zdrowe smaczne podwieczorki, które przyniosą upragnione ochłodzenie, orzeźwienie.

Pierwszy z nich to "galaretkowiec"


2 duże jogurty naturalne (u mnie typu greckiego) op.400g

4 galaretki w różnych smakach (ja miałam akurat 3 truskawkowe i 1 brzoskwiniową)

opakowanie okrągłych biszkoptów (ja miałam pełnoziarniste herbatniki)

ewentualnie można dodać garść sezonowych owoców (ja dałam borówki amerykańskie)

Przepisem zainspirowałam się z Ig ( na profilu pani Agnieszki - gąski w domu)



Rozrabiamy 2 galaretki w różnych smakach - jedną w ok. 350ml wody (przy takich upałach lepiej zmniejszyć ilość wody) i rozlewamy do 2 talerzy. Odstawiamy do lodówki do stężenia- te później pokroimy w kostkę, Gdy one zaczną tężeć to 2 pozostałe galaretki w jednym smaku rozrabiamy również w ok.350 ml wody i zostawiamy do przestudzenia. Do wysokiego naczynia przelewamy 2 jogurty i tężejącą galaretkę, wystarczy dokładnie wymieszać łyżką. Gdy masa jogurtowo galaretkowa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie całość mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną herbatnikami/ biszkoptami (20x30cm lub tortownica) wkładamy do lodówki do stężenia i gotowe. 

Dzieciaki bardzo lubią ten "deser"

Tu jeszcze w wersji "słoiczkowej" (jogurt zmieszany z galaretką i na wierzch sama galaretka)



Kolejny pomysł to sorbet. U nas bazą deserów lodowych są mrożone dojrzałe banany. Od razu kroję je w plastry przed zamrożeniem, bo moc moich blenderów nie radzi sobie z całym owocem. Dziś zapraszamy na : 

SORBET BANANOWO-MELONOWY

garść mrożonych plastrów bananów

mniej więcej taka sama ilość pokrojonego świeżego melona

Wszystko razem zblendować. Gotowe. 

Inne nasze propozycje na ochłodzenie się w takie upały znajdziecie np. TU<klik>

Pozdrawiam serdecznie...

tynka

2 komentarze: