Na ochłodę tych upalnych dni mam dla Was przepisy na stosunkowe zdrowe smaczne podwieczorki, które przyniosą upragnione ochłodzenie, orzeźwienie.
Pierwszy z nich to "galaretkowiec"
2 duże jogurty naturalne (u mnie typu greckiego) op.400g
4 galaretki w różnych smakach (ja miałam akurat 3 truskawkowe i 1 brzoskwiniową)
opakowanie okrągłych biszkoptów (ja miałam pełnoziarniste herbatniki)
ewentualnie można dodać garść sezonowych owoców (ja dałam borówki amerykańskie)
Przepisem zainspirowałam się z Ig ( na profilu pani Agnieszki - gąski w domu)
Rozrabiamy 2 galaretki w różnych smakach - jedną w ok. 350ml wody (przy takich upałach lepiej zmniejszyć ilość wody) i rozlewamy do 2 talerzy. Odstawiamy do lodówki do stężenia- te później pokroimy w kostkę, Gdy one zaczną tężeć to 2 pozostałe galaretki w jednym smaku rozrabiamy również w ok.350 ml wody i zostawiamy do przestudzenia. Do wysokiego naczynia przelewamy 2 jogurty i tężejącą galaretkę, wystarczy dokładnie wymieszać łyżką. Gdy masa jogurtowo galaretkowa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie całość mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną herbatnikami/ biszkoptami (20x30cm lub tortownica) wkładamy do lodówki do stężenia i gotowe.
Dzieciaki bardzo lubią ten "deser"
Tu jeszcze w wersji "słoiczkowej" (jogurt zmieszany z galaretką i na wierzch sama galaretka)
Kolejny pomysł to sorbet. U nas bazą deserów lodowych są mrożone dojrzałe banany. Od razu kroję je w plastry przed zamrożeniem, bo moc moich blenderów nie radzi sobie z całym owocem. Dziś zapraszamy na :
SORBET BANANOWO-MELONOWY
garść mrożonych plastrów bananów
mniej więcej taka sama ilość pokrojonego świeżego melona
Wszystko razem zblendować. Gotowe.
Inne nasze propozycje na ochłodzenie się w takie upały znajdziecie np. TU<klik>
Pozdrawiam serdecznie...
tynka
Dawno nie jadłem galaretki :D
OdpowiedzUsuńMniam :):):)
OdpowiedzUsuń