środa, 30 sierpnia 2023

Podwieczorek #79: Pierogi ruskie.

Witajcie! 

W ramach poznawania polskiej kuchni robiłam z synami pierogi ruskie.

Przepis stąd:

https://aniagotuje.pl/przepis/pierogi-ruskie

W moim rodzinnym domu jakoś nie gotowało się ruskich pierogów. Popularne były pierogi z farszem z sera na słodko. Także i dla mnie była to nowość. 





Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula - 300 g
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu


Farsz na pierogi ruskie

Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree. Powinno Ci wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree odstaw do przestudzenia. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj też po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Porada: Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. Wówczas mogą być też zimne. 

Dużą cebulę obierz i poszatkuj. Możesz też użyć kilku mniejszych sztuk o łącznej wadze około 300 gramów. Na nagrzaną patelnię dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Masło możesz zastąpić delikatną oliwą lub innym ulubionym olejem do smażenia. 

Do farszu potrzebujesz 300 gramów twarogu. Możesz użyć twaróg półtłusty lub tłusty w kostce, typu krajanka (w bloczkach) lub też w "trójkącie" pakowany w papier. Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę. Do farszu na pierogi ruskie nie używam twarogu mielonego sernikowego w wiaderku, ponieważ nawet te bardzo dobrej jakości twarogi mielone nie są tak zwarte, jak te sprzedawane w kostce.

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce. Farsz na pierogi ruskie jest już gotowy.

Przygotuj ciasto na ruskie pierogi. Do szerokiej miski przesiej mąkę. Pół kilograma mąki, to połowa standardowego opakowania o wadze jednego kilograma. Dodaj pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju np. rzepakowego. Olej z pestek winogron oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i zamieszaj ciasto łyżką a następnie zacznij je wyrabiać

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało.

Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Przy pomocy wykrawaczki o średnicy około 8 cm wycinaj okrągłe placki pod pierogi.  Na środek placka nakładaj farsz na pierogi ruskie. Daję zawsze sporo farszu. Kulkę farszu lekko spłaszczam na kształt wałeczka, by idealnie wypełnić wnętrze pieroga. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki

Pierogi umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgotać. Pierogi wyławiaj po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.

Pierogi podawać ze smażoną cebulką i boczkiem. 


Przypominam, że trwają zapisy na naszą jesienną wymiankę!

Do 1 września możesz się zapisać do wymianki pod tym postem, tam też poczytasz nasz regulamin tej zabawy:

https://klub-tworczych-mam.blogspot.com/2023/08/wymianka-na-powitanie-jesieni.html

Pozdrawiam i życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. U nas się jadało i te i te ale zdecydowanie wolę na słodko, jakoś ruskie mi nie podchodzą.... gratuluje fajnej lekcji !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, my na święta zimowe lepimy :)

    OdpowiedzUsuń