sobota, 15 października 2016

Gotuj po domowemu- 25 pazdziernika- Światowy Dzień Makaronu

Już niedługo święto makaronu. Z tej okazji przygotowałyśmy dla Was iście makaronową kuchnię. Inspiracji na pyszne dania z makaronu jest tak wiele, że możecie ułożyć sobie jadłospis  na cały miesiąc.

A teraz trochę historii... Mówi się, że najstarszy makaron znaleziono w Chinach- miał cztery tysiące lat. Według legendy do Europy sprowadził go Marco Polo, ale już w XII wieku pisano o suszonym makaronie we Włoszech, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo. Makaron jest głównym zródłem węglowodanów w diecie. W sklepach możecie znalezć rozmaite kształty tego produktu: od prostych nitek, poprzez wstążki, kokardki, rurki, gwiazdki, a nawet makaron w kształcie zwierzątek czy literek dla naszych małych niejadków. Najlepiej smakuje ugotowany al dente, czyli wtedy kiedy makaron sprawia lekki opór zębom i nie rozpływa się od razu w ustach.

Na początek proponuję przepis Tynki, która jak za dawnych czasów  sama przyrządza makaron do rosołu. Popatrzcie jakie to proste. A smak: tysiąc razy lepszy niż makaron ze sklepu.

Domowy makaron:
-3 kopiaste łyżki mąki pszennej
-1 jajo

Ciasto wyrabiamy nożem na stolnicy. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy podsypując lekko mąką, bardzo CIENKO...ciasto powinno być niemal przezroczyste. Odstawiamy do przeschnięcia, ja zwykle kładę na ściereczce, delikatnie oprószam mąką...kiedy lekko podeschnie płat ciasta zwijamy w rulon i kroimy bardzo cieniutko (albo jak kto lubi...u mnie w domu im cieniej tym lepiej...chociaż nie dosięgam nawet do pięt moim poprzedniczkom ;) które makaron robiły niczym maszynki ;P ) gotujemy we wrzątku, dość krótko, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, można lekko osolić. GOTOWE.






A teraz garść przepisów od naszych projektantek.

Daria proponuje szybką zapiekankę makaronową
pół paczki makaronu razowego
400 g pieczarek
2 cukinie
2 cebule
1 papryka
można dodać pomidory, ale nie trzeba
czosnek
sól
pieprz
oregano
bazylia
majeranek
słodka i ostra papryka

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podgrzewamy na łyżce masła i wody. Następnie dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem al'dente przykrywamy serem i zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.


Monika przygotowuje makaron z twarogiem na słodko.
Makaron gotujemy według uznania. W misce rozrabiamy widelcem półtłusty twaróg z cukrem i śmietanką 18 %.

Przygotowuje też makaron z sosem słodko-kwasnym z kawałkami kurczaka.
Pierś z kurczka kroimy na kosteczkę i podsmażamy, aż będzie miękka. Do tego dodajemy paprykę, pędy bambusa, kukurydzę, sos z pomidorów albo koncetrat pomidorowy, doprawiamy solą, piperzem i ziołami według uznania. Dodajemy makaron i gotowe. 


A może macie ochotę spróbować makaronu z kurkami i pomidorami, według przepisu Ani?


Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę, a jest przepyszna.
Składniki dla 4 osób
makaron ok. 300 g (w wersji light wybierz brązowy)
kurki ok. 250 g (może być więcej :) ) - świeże lub mrożone
2 duże pomidory
1 cebula
śmietana 18 % (w wersji light jogurt naturalny)
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, koperek

Na patelni roztapiamy masło, dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się delikatnie zeszkli dokładamy kurki i dusimy chwilę, ok. 5 min. pod przykryciem. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron.
Gdy kurki z pomidorami się poddusiły przyprawiamy solą i pieprzem - delikatnie! Do całości dodajemy śmietankę - ilość według uznania, ale nie przesadźmy, aby nie zagłuszyć delikatnego smaku kurek :) Całość wykładamy na talerz i posypujemy koperkiem.
W wersji light wykładamy makaron, następnie kurki z pomidorem a na wierzchu robimy pierzynkę z jogurtu  naturalnego - jest niemniej pysznie! :)


karto_flana też sama przygotowuje tortelllini, czyli rodziaj pierożków z ciasta na makaron, oj ileż to trzeba się nagnieść!








Tortellini z nadzieniem mięsno-warzywnym i zupa cebulowo-jabłkowa

Zupa:
3 spore cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 duże jabłko
200 ml bialego wina wytrawnego
800 ml bulionu
Cebule pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na rumiano, zalać winem i bulionem, zagotować. Dodać starte na tarce jabłko i zagotować, doprawić do smaku i podawać z tortellini.
Tortellini:
Na ok 60-70 sztuk
Nadzienie:
200 g mielonego mięsa mieszanego- wolowego i wieprzowego
1 mała marchew
1 por- jasna część
1 korzeń pietruszki
pół małego selera
1 jajko
1 łyżka oleju
sol, pieprz, mielona papryka w proszku
Marchew, selera i pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Por drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia i doprawić do smaku. Nadzieniem nadziewać tortellini.
(Nadzienia zostało nieco- wrzuciłam je do pomidorowego sosu.)
Ciasto:
350 g mąki (wzięłam pół zwykłej tortowej i pł krupczatki)
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki oliwy
odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta


Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wybić do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i zostawić do wypoczęcia na 1-2h w lodówce. Wyjąć, rozwałkować i robić tortellini. Gotować w osolonej wodzie.


I jeszcze kolejna wersja makaronu- spagetti z białym serem tym razem na pikatnie


Dla 4 osób:
350 g makaronu spagetti
200 g pokruszonego białego sera
1 kg mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
1 szklanka płynnego przecieru pomidorowego (zbyt gęsty rozmieszać z wodą)
50 g oliwy z oliwek
sól, cukier, pieprz
3 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać, posolić, podlać niewielka ilością wrzątku i zagotować. Gdy będą miekkie dodać przecier pomidorowy i oliwę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Makaron ugotować do al dente w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z pokruszonym serem. Wylożyć na półmisek, przykryć sosem warzywnym. Posypać posiekaną pietruszką.


Oraz szybka sałatka z makaronem


Dla 2 osob:
ok. 200 g makaronu (waga po ugotowaniu)
kawałek pora
pół piersi kurczaka
2 korniszony
garść suszonej żurawiny
2 papryczki peperoni
2 łyżki majonezu
2 łyżka creme fraiche
Kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, wystudzić. Ogórki, papperoni i pora posiekać w paski. Do miski włożyć sypkie składniki sałatki.



Zalać majonezowym sosem powstałym z wymieszania majonezu i śmietany. Wymieszać :) Smacznego!


Jeżeli macie ochotę na jeszcze więcej przepisów to zapraszam na stronę Przepis na makaron. Znajdziecie tam wiele inspiracji, a wszystkie te, które próbowałam zrobić są naprawdę pyszne.


4 komentarze:

  1. o jejku poezja dla podniebienia w tym poście, makaron uwielbiam!!! i taki dzień jak dla mnie mógłby być codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy makaron najlepszy. Zawsze babci podjadslam jak juz ugotowała.
    Przepisów pełen post. Jest z czego wybierać 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowy makaron, a ta zapiekanka wygląda bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron domowy już robiłam z Waszego przepisu. Teraz czas wypróbować sałatki :)

    OdpowiedzUsuń