piątek, 12 maja 2017

Sezonowe mamy - MAJOWO PIKNIKOWO

Maj.
Wiosenny miesiąc pełen kwiatów...długich weekendów.
Winno być jak w piosence, że wiosną cieplejszy wieje wiatr...byśmy mogły Was zaprosić na piknik, na spacer do lasu, na polanę... Miejmy nadzieję, że niedługo aura będzie nam bardziej przychylna i może uda się wyskoczyć naprawdę na jakiś przyjemny piknik? Dlatego dziś przychodzimy do Was z garścią prostych pomysłów na potrawy, które możecie zabrać ze sobą na piknik, czy do lunch-boxa, sałatki i koktajle możecie zapakować też do słoika...

 Etoile przygotowała tortille z kurczakiem i surówką z kapusty kiszonej. Filet z kurczaka pokrojony z drobną kostkę podsmażyłam z cebulą i przyprawą gyros, surówka to kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, czerwona papryka i natka pietruszki, doprawiłam tylko sosem z soku z cytryny i oliwy z oliwek. Wszystko odsączyłam, połączyłam mięso z kapustą i zawinęłam we wcześniej podgrzane placki:


Druga propozycja to pyszna pieczeń, doskonała na kanapki jak również jako danie z surówką i sosem np. Czosnkowym:
Pol kg mięsa mielonego,
Jeden woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
Papryka,
Kilka pieczarek,
Cebula,
Jajko,
Przyprawy ( majeranek, czosnek, slodka papryka, sol - 1 lyżeczka na poł kg mięsa, pieprz),
Zolty ser.

Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy, odsączamy. Mieso mieszamy z ostudzona kasza, warzywami, dodajemy jajko i przyprawy. Posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą keksówkę wykładamy masą, zostawiamy w lodówce na kilka godzin, pieczemy godzinę w 180 stopniach z funkcją góra - dół. Po tym czasie na wierzch kladziemy ser i wstawiamy do piekarnika do jego roztopienia. Pieczeń zostawiamy w piecu do jego wystygnięcia.


Na piknik warto również wziąč sałatkę w pojemniku. Na przykład taką jak na zjęciu : brokuł, kostki sera feta, polane sosem czosnkowym i posypane podprażonymi pestkami słonecznika.



karto_flana proponuje drożdżowe rogaliki z jabłkiem

250 g śmietany 30%
2 paczki drożdży suszonych
1 kostka masła o wadze 250 g
1 jajko
4 szklanki maki
1 opakowanie cukru wnailiowego
Nadzienie:
3 jabłka
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
Polewa:
1 jajko
1 łyzka mleka
50 g brązowego cukru
Makę wymieszać z cukrem waniliowym i drożdżami. Dodać jajko i śmietanę. Wymieszać. Dodać posiekane nożem masło. Zagnieść szybko ciasto i wstawic do lodowki na godzine.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszac z cynamonem.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uwałkowac okrągły placek, placek podzielic nożem na 8 części. Na każdej cząstce układać po jednym- dwa kawałku jabłka obtoczonego w cynamonowym cukrze.
 Następnie zawijamy rogaliki i zaklejamy końce
Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Smarujemy tą mieszaniną rogaliki, posypać na wierzchu brazowym curem.
Piec w temperaturze 190 °C ok. 20 min. Cukier się pięknie karamelizuje tworzac apetyczna skorupke :)



Nieśmiertelne jagodzianki

Składniki zaczynu:
30 g drożdży
70 ml ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
Składniki ciasta właściwego:
cały zaczyn
600 g mąki pszennej 
70 g cukru pudru
duża szczypta soli
250 g serka mascarpone
50 g miękkiego masła
1 jajo
70 ml mleka (dolałam ok. 50 ml)
Dodatkowo:
350 g jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Drożdże pokrusz, wymieszaj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj mleko i mąkę, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Mąkę przesiej z solą i cukrami do dużej miski. Dodaj miękkie masło i mascarpone. Ugnieć na kruszonkę. Dodaj zaczyn, jajo oraz mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto - ok. 10 minut (w razie potrzeby dolej letniego mleka). Ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem, włóż ją do torby foliowej i odstaw na 60 - 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 18 kuleczek (po ok. 70 g), ułóż je na stolnicy oprószonej mąką i pozostaw (pod przykryciem ) na 15 minut. W tym czasie zmieszaj jagody z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną
Każdą cząstkę rozpłaszcz dłonią na placuszek, nałóż kopiastą łyżkę borówek, dokładnie zlep i uformuj podłużne lub okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem. Piecz ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wystudź na kuchennej kratce."





tynka przygotowała chlebki Chaczapuri
(przepis na ciasto stąd KLIK a farsz to szpinak z fetą) oraz warzywną pastę kanapkową (avocado, szczypior, por, papryka świeża, suszone pomidory, orzeszki ziemne solone...wszystko zblendowałam)  do tego ulubiony koktajl (mleko, banany i masło orzechowe) i popcorn, świeże warzywka i gotowe...niestety zimno na zewnątrz było i piknik odbył się w domu. Ale zawsze to fajna odskocznia od obiady przy stole ;p








Asia dla swojej Zosi i jej kuzynki zorganizowała piknik na słodko...





Pozdrawiamy, życzymy udanego piknikowania :)

Zespół


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz