poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Dzień Czekolady

Uwielbiana i doceniania za swoje walory smakowe i właściwości CZEKOLADA obchodzi dziś  swoje święto. Dzień Czekolady przypada aż kilka razy do roku, ale my - Polacy świętujemy właśnie 12 kwietnia!

 Czekoladę uwielbiają wszyscy! Począwszy od najmłodszych dzieci, na seniorach skończywszy, no i  słusznie! Bo oprócz tego, że jest najbardziej znanym łakociem jest też bardzo wartościowa. Ciemna czekolada poprawia humor, dodaje energii i likwiduje zmęczenie.  Ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi - hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Okazuje się też, że czekolada ma właściwości zdrowotne, zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią one przed wieloma chorobami, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają skurczom mięśni, stymulują układ nerwowy i odpornościowy, poprawiają sprawność intelektualną, a nawet – jak się okazuje – chronią przed próchnicą! W kosmetyce stosuje się także czekoladę do wielu zabiegów pielęgnacyjnych na twarz, bo masło kakaowe, które jest jej podstawowym składnikiem ma właściwości odmładzające i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Uznawana jest także za afrodyzjak, a Casanova nazwał ją eliksirem miłości. Nie odmawiajmy sobie zatem tej przyjemności i poświętujmy!

U nas z okazji Dnia Czekolady powstały słodkie lizaki 

i mini czekolady. 

Do ich wykonania wspólnie z Lidką użyłyśmy czekolady w kropelkach, rozpuszczonej w kąpieli wodnej oraz liofilizowanych owoców i cukrowej posypki, aby było kolorowo. Kształty uzyskałyśmy dzięki silikonowym foremkom.

Upiekłyśmy też mocno czekoladowe popękane ciasteczka, 

na które przepis znajdziecie tutaj klik Zachęcam do ich wykonania, bo oprócz tego, że są pyszne i świetnie wyglądają, to w ich przygotowanie można śmiało włączyć dzieciaki.

Zrobiłyśmy też szybkie pralinki czekoladowe

 oraz domowe batony na ciastkach, ze słonym karmelem i płatkami kukurydzianymi.

 Są przepyszne, a przepis na nie jest bardzo prościutki i wiecie, co jecie.

Szybkie pralinki czekoladowe

Do malutkich papierowych papilotek wrzućcie pokruszoną czekoladę i to, co lubicie, np. kawałki herbatników, płatki kukurydziane, chrupki ryżowe, żurawinę, rodzynki, orzechy…itp. Włóżcie papilotki do nagrzanego piekarnika do czasu aż czekolada się rozpuści. 

Po ostudzeniu dokładnie schłodźcie w lodówce i gotowe!

Domowe batoniki

Składniki na 6 batonów:

6 podłużnych kruchych ciastek (u mnie ciastka przez maszynkę)

Pół tabliczki czekolady mlecznej

Pół tabliczki czekolady gorzkiej

3 łyżki śmietanki 30 %

Słony karmel z tego przepisu klik

2 łyżki płatków kukurydzianych np. Corn Flakes

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wylać cienką warstwę czekolady np. na silikonową matę, położyć ciastka w niewielkich odstępach. Na ciastka wyłożyć słony karmel, na nim ułożyć płatki kukurydziane 

i polać obficie czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Dla zapracowanych lub/ i  oszczędnych polecam nasze sprawdzone mieszane ciasto czekoladowe z 1 jajkiem, którego wykonanie jest dziecinnie proste.

Jest ono również doskonałym wyjściem awaryjnym na niespodziewanych gości, którzy są już w drodze do nas, gdyż to ciasto robi się ekspresowo i zawsze się udaje.

 Po inspirację zapraszam na mój blog klik

A na koniec wspólnie z Lidką przygotowałyśmy też czekoladę w wersji fit, dla tych  ciągle dbających o linię. Kartka w formie czekolady. Doskonała jako słodki dodatek do prezentu dla kogoś bliskiego. 


Tutaj klik możecie zobaczyć jak ją wykonać krok po kroku.

Ania z Zapiecka Dzień Czekolady świętowała ze swoimi znajomymi. Z tej okazji przygotowała pyszny i efektowny tort czekoladowy:

Wykonała też cudnego Misia, który bez dwóch zdań kojarzy się z czekoladą! Taki słodziak to świetna alternatywa dla łasuchów na diecie 😀
Córka Ani, Julka również zaszalała w kuchni i zrobiła niebiańsko smaczny deser z czekoladową lawą w środku! 
Przepis na Fondant Czekoladowy - Lava Cake znajdziecie tutaj klik
 
U ZosiSadosi też zapachniało czekoladą, a wszystko za sprawą ciasta czekoladowego z dodatkiem buraków! Tak oto sprytna mama przemyca synkowi zdrowe warzywa! Powinniśmy wszyscy brać przykład z Zosi. W pieczeniu oczywiście pomagał Krzyś, który dumnie blendował buraczki.
Ciasto po upieczeniu jest obłędnie wilgotne i czekoladowe i nikt nie ma pojęcia o znajdującym się tam tajemniczym składniku.
Przepis na to ciasto pochodzi ze strony klik
Zosia Sadosia wykonała też bardzo piękny i praktyczny czekoladownik na dużą czekoladę.
 
Joasia&Art wróciła wspomnieniami do lat dzieciństwa i przyrządziła pyszny blok czekoladowy, którym w czasach PRL -u się wszyscy zajadaliśmy. 
Tym razem skorzystała z tego przepisu klik
Wykonała też przepiękną koralikową biżuterię w kolorze czekolady:

tynka również ma na swoim koncie nieco czekoladowych tworów...

Ulubione/ekspresowe ciasto czekoladowe, które po przełożeniu do do innej formy staje się bazą obłędnego tortu czekoladowego, czy muffinek...zawsze się sprawdza:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
płaska łyżeczka (lub nawet po pół) sody i proszku do pieczenia
solidna szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
1 lub 2 jajka
2 łyżki dowolnego dżemu
Można dodać pokruszoną, pokrojoną w kostkę czekoladę.

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i wylać do formy. Piec ok.50 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka)...w przypadku muffinów czas skracamy do ok 20-25 minut w zależności od piekarnika.

A przy okazji wewnątrz torcika przepyszny mus czekoladowy z białej czekolady:

1/2-3/4 litra śmietany kremówki ubić na sztywno, dodać 3 białe czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej i lekko przestudzone, oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wody.

Na początku mus wydawać się może być płynny, ale stężeje.
To nasze ulubione połączenie-ciężkie czekoladowe ciasto z tym musem śmietanowo-czekoladowym

Tworki w kolorze czekolady? Czemu nie...niciarka i biżutki:




Kochani! Święto czekolady mamy raz w roku, ale zważywszy na jej walory smakowe i zdrowotne nie ograniczajcie się tylko do tego jednego dnia i jedzcie ją na zdrowie pod każdą postacią! „Słodkiego miłego życia…”, jak śpiewał zespół Kombi. WSZYSTKIEGO CZEKOLADOWEGO!


7 komentarzy:

  1. Czekalodowy zawrót głowy! Kolejne inspiracje których nie sposób nie wykorzystać 😊 Lizaki czekoladowe - bomba! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ale smaczny post !!! Tyle cudnych przepisów , mniam :) jestem zachwycona:) chciałabym skorzystac ale poki co nie mam jak.... ale zapamiętam te szybkie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak tu słodko. Uwielbiam czekoladę ale głównie nadziewana np z karmelem lub truskawkowa czy mleczna z orzechami laskowymi😁 U nas na ten blok czekoladowy mówi się "szwabski salceson" A pomysł na ciacho z dodatkiem buraczkow dla niejadków warzywka superowy😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Rety ile pyszności i śliczności! Bardzo chętnie sięgnę po te przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za ten przepis na popękane ciasteczka. Kiedyś go zapisałam i zgubiłam. Torty u Was wyglądają świetnie. No i oczywiście spróbuję zrobić to ciasto z buraczkami. Ale pysznie u Was. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie, ja nie mogę patrzeć na te pyszności. Spróbowałabym wszystkiego. Ale narobiłam sobie smaku, chyba muszę zrobić sobie domową czekoladę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OOOO matulu, ślinotoku dostałam, a ja na diecie:( Jakie pyszności tutaj w tym poście, nawet nie wiedziałam, że takowych Dzień Czekolady istnieje :)

    OdpowiedzUsuń