piątek, 8 października 2021

Na podwieczorek- kaszanka z kapustą zapieczona w cieście drożdżowym.

       Witam, mam dla was kolejną propozycję podwieczorkową, tym razem będzie to kaszanka z kapustą kiszoną zapieczona w cieście drożdżowym. Przepis powstał na potrzeby konkursu, w którym mieliśmy wykorzystać regionalne produkty, a że obecnie mieszkam na Śląsku to powstała fantazyjna wersja kulebiaka z śląskim produktem. 

Będziemy potrzebować na ciasto:

500 g mąki pszennej;

50 g drożdży świeżych;

300 ml lekko ciepłej wody;

po łyżeczce soli i cukru;

2 łyżki oliwy;


Zaczynamy od przygotowania zaczynu z wody, drożdży i cukru i łyżki mąki- pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie zarobić ciasto ze składników. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki i miski. Pozostawić pod przykryciem na 60 min.
 
Farsz:
500 g kapusty kiszonej- ugotowanej do miękkości.
2 kaszanki- a na Śląsku krupnioki :)
 Sól, pieprz do smaki, kminek, jajko do smarowania wierzchu.
 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każda z nich rozwałkować na prostokąt szerokości krupnioka. Na ciasto rozłożyć ugotowana kapustę (połowę), następnie krupnioka obrać z szczewa i ułożyć go na jednym boku, zwinąć w roladę. Ułożyć w keksówce, po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kminkiem, pozostawić do wyrośnięcia na 15 min. Zapiec w 180 stopniach przez 30 min.


Smacznego!!!




Mam nadzieję, że was zainspirowałam i przepis wykorzystacie. :)

Smacznego!!!

ZosiaSadosia



2 komentarze:

  1. Wow! Kasza zapieczona w cieście.,.. tego jeszcze nie było.... a śmieją się ze mnie ze kaszankę zagryzam chlebem ....:) ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń