piątek, 22 października 2021

Na podwieczorek- obwarzanek na gorąco.

 Witam, mam dla was kolejną propozycję podwieczorkową, tym razem będzie to obwarzanek z kiełbasą i oscypkiem. Przepis również powstał na potrzeby konkursu gastronomicznego, w którym mieliśmy wykorzystać regionalne produkty. Inspiracją była wycieczka do Krakowa :) Przepis bardzo szybki i prosty, mój Krzyś robi sam w wersji wege.

Do przygotowania będziemy potrzebować:

Obwarzanek- 1 szt.;

Kiełbasa krakowska sucha 50-80g;

Oscypek 2-szt;

Cebula- 1 mała;

Olej- łyżka;

Sól- pieprz- zioła prowansalskie

Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę -  doprawić wg uznania.

Obwarzanek przekroić w poziomie na pół. Na jedną część ułożyć cebulę z kiełbasą, przykryć oscypkiem, posypać ziołami. Zapiec w 160 stopniach przez 15 min, podawać z dżemem z aronii, sosem czosnkowym, żurawiną.

Wersja Krzysia:

Obwarzanek- 1 szt.;

2 duże garście szpinaku;

łyżka masła;

Cebula- 1 mała;

czosnek- 1 duży ząbek;

śmietana 30 %- 50-100 ml;

ser żółty- do posypania

Sól- pieprz;

Cebulę w kostkę zeszklić na maśle, dodać szpinak, dusić chwilę, dodać śmietanę i czosnek, doprawić i dusić do zmięknięcia szpinaku- ale nie dłużej niż 5 min. W razie konieczności dolać śmietanę, ma powstać szpinak w śmietanie.

Obwarzanek przekroić w poziomie na pół. Na jedną część ułożyć sos szpinakowy, posypać serem żółtym. Zapiec w 160 stopniach przez 15 min.





Smacznego!!!

 Krzyś z mamą:)

2 komentarze:

  1. Mniam, smaki studenckich czasów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że mogłam coś przypomnieć. Obarzanki to też smaki z moich studenckich czasów. A teraz odkrywamy je na nowo z Krzysiem.

    OdpowiedzUsuń