środa, 13 kwietnia 2022

Kulinarne inspiracje na Wielkanoc

Święta zbliżają się dużymi krokami, a wraz z nimi  wielkie przygotowania. Na pewno każda w Was ma już zaplanowanie wielkanocne menu. Jeśli jednak któraś się jeszcze zastanawia co przyrządzić, może zechce skorzystać z naszych klubowych inspiracji na świąteczne potrawy. Dziś inspirują Was Zosia i Diana. 
Zosia_Sadosia proponuje:
Ciasteczka- jajeczka wielkanocne:


Ciasteczka:

400 g mąki tortowej

200 g masła

130 g cukru pudru + do oprószenia ciastek

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 op. cukru wanilinowego

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Lemon curd- krem cytrynowy:

2 jajka

2 żółtka

3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny

160 g drobnego cukru

80 g masła

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy oba cukry oraz żółtka, początkowo składniki siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Schłodzone ciasto partiami wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. W połowie ciastek dodatkowo wykrawamy kółko.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do lekkiego zarumienienia (u mnie około 12 minut), Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Z umytych i sparzonych wrzącą wodą cytryn ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.

W rondelku umieszczamy jajka i żółtka, mieszamy rózgą. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z cytryny.

Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Od momentu zagotowania, wciąż cały czas mieszając, gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia. Uwaga! krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu).

Składanie ciastek zaczynamy, gdy zarówno krem jak i same ciastka są już zimne.

Ciastka z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Pełne ciasteczka smarujemy kremem cytrynowym. Składamy.


Makaroniki kurczaczki:


Składniki:

52 g białka

100 g cukru pudru

60 g mąki migdałowej

25 g cukru kryształu

barwniki spożywcze

Krem:

1 łyżka mascarpone

2 łyżki kremu cytrynowego 


Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mąkę migdałową z cukrem pudrem. Dzielimy na 3 części.

2. Ubijamy białka na sztywno stopniowo dodając cukier kryształ.

3. Dzielimy masę na 3 części. Dodajemy dowolne barwniki spożywcze i mieszamy.

4. Dodajemy do każdego koloru partiami cukier puder z migdałami. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.

5. Przekładamy masę do worków cukierniczych i wyciskamy makaroniki na macie silikonowej. Zostawiamy do wysuszenia, aż powstanie cienka, nieklejąca się skorupka.

6. Pieczemy ok 15 min w 130 st z termoobiegiem. Ciasteczka ściągamy z maty po całkowitym wystudzeniu.

7. Podgrzewamy jagody na małym ogniu, aż puszczą sok. Możemy użyć mrożonych owoców. Przecieramy przez sitko. Mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem do smaku.

8. Przekładamy ciasteczka kremem i sklejamy po 2. Mieszamy spirytus z brązowym barwnikiem spożywczym. Nakrapiamy jajka za pomocą pędzelka. Odstawiamy do wysuszenia. Smacznego!


Cytrynowe ciasteczka kruche:


Składniki na około 30 ciasteczek:

250g mąki pszennej (użyłam tortowej)

60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór)

220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

80g cukru pudru

2 łyżeczki skórki z cytryny

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Następnie dodać obie mąki, skórkę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około 3-4mm (proszę w miarę dobrze podsypać mąką stolnicę).

4. Wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji przez około 15 – 17 minut.

Udanych wypieków:)

Jajko poszetowe z sosem holenderskim


Jajko poszetowe, czyli jajko w koszulce

Składniki:
dowolna ilość świeżych jajek
2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub soku z cytryny
1 litr wody

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Bardzo ważne jest to, by do przepisu na jajka w koszulkach wybrać jak najświeższe jajka. Do ich zrobienia potrzebujesz nieduży garnek lub rondelek albo też małą, głębszą patelnię.

W niedużym rondelku (ewentualnie w małej, głębszej patelni) zagotujcie jeden litr wody (cztery szklanki). Do gotującej się wody wlejcie dwie łyżki octu spirytusowego 10 % (ewentualnie sok z cytryny). Zamiast soku z cytryny i octu możecie też wsypać sporą szczyptę soli. Ustawcie minimalną moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznijcie mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszajcie już wody w garnku, tylko obserwujcie jajko.

Po około 2,5 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być już gotowe do wyłowienia. Polecam użyć do tego sitka metalowego. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, zaś w środku płynne żółtko.

EKSPRESOWY SOS HOLENDERSKI

5 min.

Składniki

3 żółtka duże (L)

100 g masła

1 łyżka soku z cytryny

1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Żółtka, sok z cytryny włóżcie do słoika z szeroką szyjką.

W małym rondelku rozpuście masło. Ostudźcie do temperatury pokojowej.

Do słoika włóżcie blender i dokładnie zmiksujcie żółtka z sokiem z cytryny i solą.

Cały czas miksując powoli wlewajcie roztopione masło. Miksujcie kilka sekund aż sos zgęstnieje.

Uwaga:

Jeśli z jakiegokolwiek powodu sos nie zgęstnieje, spróbujcie dodać jedno z białek i ponownie zmiksujcie. To wystarczy!

Diars natomiast proponuje Wam swoją ulubioną wielkanocną sałatkę oraz niezawodny przepis na pyszną wędlinkę.

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym:

Składniki:

1 opakowanie selera naciowego

1 opakowanie żurawiny ok. 250 g

1 puszka kukurydzy

20 dkg szynki

majonez (mały słoik)

mały pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

1. Seler pokroić, szczypiorek posiekać, szynkę pokroić w kostkę.

2. Do miski wrzucić seler, szczypiorek, odsączoną kukurydzę z puszki, żurawinę.

3. Składniki połączyć z majonezem i doprawić. Dokładnie wymieszać,

4. Sałatkę wstawić na 1,5 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.

Sałatka świetnie komponuje się ze świątecznymi wędlinami!
 Diars poleca Wam też swój Aromatyczny baleron z kurczaka,  
 
na który przepis znajdziecie tutaj klik
Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadły Wam do gustu. Pozdrawiamy i życzymy smacznego oraz owocnych przygotowań do świąt.
Zespół KTM

2 komentarze:

  1. Mniam az sie zrobiłam głodna:) szkoda ze u nas selera naciowego nie ma bo z chęcią zrobiłabym ta Wasza sałatkę ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kupuję w Lidlu albo innym markecie. Myślę, że gdzieś znajdziesz. Polecam bo jest bardzo smaczna.

      Usuń