poniedziałek, 24 października 2022

Podwieczorek #68 DYNIOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

 Poniższy przepis to moja luźna improwizacja przepisu, na który natknęłam się na profilu instagramowym @ballerinafarm (polecam tym, którzy jeszcze nie znają!)


W przepisie tym razem użyłam zwykłej pszennej mąki, ale możecie zastąpić ją orkiszową czy pełnoziarnistą pszenną...takie ciastka wtedy są jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Z przyprawami zaszalałam bo bardzo lubimy mocno korzenne smaki. Dlatego oprócz domowej mieszanki przyprawy piernikowej dla zaostrzenia smaku także i te dodatkowe.

Wykonanie banalne.

Wcześniej tylko przygotujcie sobie puree z pieczonej dyni (tu <klik> pisałyśmy jak takowe przygotować) ponieważ to fantastyczna baza wielu dań. Z powodzeniem przygotujcie tego puree więcej i eksperymentujcie z nim...albo zainspirujcie się naszymi propozycjami dyniowych smakołyków.

Wracamy do DYNIOWYCH CIASTECZEK Z CZEKOLADĄ:








Do dużej misy wsypujemy składniki suche. Do drugiej mokre, te mokre dobrze ze sobą mieszamy na jednolitą masę i dodajemy tą masę do suchych składników, dosypujemy pokrojoną czekoladę, wyrabiamy wszystko drewnianą łyżką lub dłonią. Następnie formujemy ciastka, tym razem robiłam je dość duże...tak po prawdzie- DUŻE BARDZO. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C ok 15-17 minut. 

Skusicie się?

Pozdrawiam

tynka

4 komentarze:

  1. Pychotka 😋 idealne do jesiennej herbaty

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie!!! Przepis zapisuje i na pewno spróbujemy. Dziękuję za super inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhhh mniam, chyba się skusze, bo dynia czeka na przerobienie 😀

    OdpowiedzUsuń